Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.1. Kokouksessa käsitellään mm. Pukkilan alueen kaavaluonnosta ja asemakaavanmuutoksia, jotka koskevat Forum-korttelia, Vesilinnaa yliopiston alueella ja lisärakentamista Rauhankadulla.

Havainnekuva: Haroma & Partners Oy

Asemakaavanmuutosluonnos, Pukkila

Kaavamuutoksella muutetaan Pukkilan vanha tehdasalue asumiselle. Alueelle sijoittuu myös liike- ja toimistorakennuksia, joiden kerrosluku on 4-8. Naantalin pikatien varrelle sijoittuu kaksi 16-kerroksista rakennusta.

Alueelle arvioidaan tulevan noin 1700 - 2000 asuntoa ja niihin noin 2000 - 2500 asukasta.

Alueen pohjoispuolelle varataan katualue Pitkämäenkadun ja Satakunnantien yhdistävälle katualueelle, jonka jatkamista edelleen Naantalin pikatielle tutkitaan myöhemmin Pitkämäen liikekeskuksen asemakaavassa.

Lautakunnalle ehdotetaan, että laadittu luonnos hyväksytään laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen pohjaksi.

Asemakaavanmuutosehdotus, Forum

Asemakaavanmuutosehdotus on laadittu ydinkeskustan ruutukaava-alueella korttelille, jota rajaavat Aurakatu, Eerikinkatu, Kauppiaskatu ja Linnankatu. Asemakaavanmuutos mahdollistaa lisärakentamisen asuin-, liike-, toimisto- ja hotellikäyttöön.

Nykyisen hotellin sisäpihalle on mahdollista rakentaa 9-kerroksinen uusi rakennus. Korttelin toiseen osaan on mahdollista rakentaa 2- ja 6-kerroksiset rakennukset.

Nykyiset kävely-yhteydet Forum-korttelissa säilyvät. Korttelin kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset suojellaan.

Lautakunnalle ehdotetaan, että asemakaavan muutosehdotus viedään kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus, Vesilinna

Asemakaavanmuutoksella suojellaan Yliopistonmäellä sijaitseva vesisäiliörakennus Vesilinna. Samalla muutetaan Vesilinnaa ympäröivä alue yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi, jolle saa rakentaa myös kokoontumistiloja sekä viihdetarkoituksia ja kulttuuri- ja urheilutoimintaa palvelevia tiloja.

Olemassa olevan rakennuksen laajentaminen tehdään mahdolliseksi. Vesilinnantieltä Turun yliopiston käytössä olevien Natura- ja Agora -rakennusten takapihalle johtava ajoyhteys nimetään Agorankujaksi.

Lautakunnalle ehdotetaan, että asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

Lausunto Ruiskatu 8:n hankekuvauksesta

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus on pyytänyt kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Ruiskatu 8:n hankekuvauksesta. Rakennusta on tarkoitus korjata siten, että sitä voidaan käyttää väistötiloina Kellonsoittajankadun ammatti-instituutin toiminnoille sekä Sirkkalan koulun lisärakentamisen/korjaustöiden ajan.

Kaupungin investointiohjelmassa hankkeelle on varattu vuosille 2019–2020 4,0 M€. Teknisten muutostarpeiden mukaisten töiden kustannusarvio on noin 3,3 M€. Loppuosa hankkeen rahoituksesta varataan toiminnallisten muutosten toteuttamiseen sekä sisäilmaselvityksen edellyttämien rakenneavausten ja korjausten toteuttamiseen. Kustannukset näiden osalta tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.

Lautakunnalle esitetään, että lausuntona todetaan, että toimialalla ei ole huomautettavaa hankekuvaukseen.

Asemakaavanmuutosluonnos, Rauhankatu 19-21

Kaavanmuutoksella mahdollistetaan lisärakentaminen tontilla Rauhankatu 19-21. Tontille tulee mahdollisuus rakentaa kaksi uutta kerrostaloa ja maanalainen pysäköintitila, jonka päällä on pihakansi.

Alustavan maankäyttösuunnitelman mukaan uudisrakennusten rakennusoikeus olisi noin 3450 k-m2, mikä merkitsisi noin 70 uutta asukasta. Kaikki suunnittelualueen nykyiset rakennukset suojellaan.

Lautakunnalle esitetään, että luonnos hyväksytään laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen pohjaksi. Asia tulee käsittelyyn pöydältä edellisestä kokouksesta.

Kokouksen esityslista