Turun kaupunki ottaa jälleen tulevana kesänä nuoria kesätöihin omiin toimipisteisiinsä. Paikkoja on tänä vuonna jaossa 310, ja niitä haetaan 4.2.–18.2. Nuorten työllistymistä muille työnantajille Turku tukee jakamalla kesätyöseteleitä.

Turun kaupungin kesätöitä haetaan Kuntarekryssä

Töihin otetaan tänä vuonna turkulaisia nuoria, jotka ovat syntyneet 1.6.2001–31.5.2003 eivätkä ole vuonna 2018 olleet Turun kaupungin toimialoilla kesätöissä. Hausta ja palkkauksesta vastaa Turun nuorisopalvelut.

Tehtäviä on tarjolla monipuolisesti. Nuoret pääsevät esimerkiksi seurustelemaan vanhusten kanssa, tekemään toimisto- ja keittiötöitä sekä avustamaan maastomittauksissa.

Työsopimukset ovat yhden kuukauden mittaisia ja ne tehdään pääosin kesä- tai heinäkuulle. Palkkaa maksetaan 805,77 euroa.

– Kaupungin kesätyö on sopiva ensimmäiseksi työpaikaksi, koska siinä ei tarvitse olla kokemusta etukäteen. Töissä on mahdollisuus hyödyntää omaa harrastuneisuuttaan ja erityistaitojaan, kertoo vastaava ohjaaja Antti Kallioniemi nuorisopalveluista.

Paikkoja haetaan sähköisellä lomakkeella Kuntarekryssä. Haastatteluun arvotaan hakukelpoisista hakijoista 500 nuorta, joista lopulta työpaikan saa reilut 300. Haastattelut ovat viikoilla 10, 11 ja 12. Valinnoista ilmoitetaan nuorille viikolla 14. Projektityöntekijä Janni Mäkelä kannustaa jatkamaan hakua, vaikka heti ei onnistaisikaan.

– Nuorten tieto- ja neuvontapiste Nuorten Turussa on kesätyöseinä, jolta kannattaa käydä tutkimassa avoimena olevia paikkoja, Mäkelä vinkkaa. Nuorten Turku toimii Ohjaamossa Yliopistonkadulla.

Kannattaa hakea monipuolisesti eri kanavia käyttäen.

Kesätyöseteli kannustaa työllistämään nuoria

Kaupunki tukee nuorten työllistymistä paitsi omiin toimipisteisiinsä, myös muille työnantajille. Vuosina 2001–2004 syntyneille turkulaisille on jaossa 300 kesätyöseteliä. Kesätyöseteli on 310 euron arvoinen tuki työnantajalle, joka palkkaa setelin saaneen nuoren kesätöihin.

Setelin saa sovittuna olevaa työpaikkaa vastaan. Kesätyön keston on oltava vähintään 10 päivää aikavälillä 1.5.–30.8.2019. Setelin luovutus tapahtuu ennakkoon sovitulla tapaamisella Käsityöläiskadun Työpisteessä.

– Kesätyösetelin tavoitteena on, että työnantaja uskaltaa helpommin palkata nuoren, kun omavastuuosuus palkasta jää pieneksi, sanoo Työpisteen suunnittelija Janne Moisio.

Kesätyöseteleiden jako alkaa 18.2. ja jatkuu niin kauan kuin niitä riittää. Moisio vinkkaa olemaan ajoissa liikkeellä, sillä setelit jaetaan loppuun joka vuosi. Jäljellä olevien seteleiden määrän voi tarkistaa kesätyösetelin verkkosivuilta.

Kesätyöseteli kattaa osan palkkakuluista.

Kesäduunivinkkejä nuorten omasta tapahtumasta

Vinkkejä kesätyönhakuun saa Turun Ohjaamon alle 18-vuotiaiden omasta Kesäduuniin? -tapahtumasta. Tiistaina 5.2. nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa pidettävillä minimessuilla ovat esillä niin kaupungin paikat, kesätyösetelit kuin joukko muitakin nuorille töitä tarjoavia tahoja.

– Kannattaa hyödyntää mahdollisuus ja kysellä paikan päällä kaikesta mahdollisesta. Tapahtumassa voi kuulla esimerkiksi, mitä työ on ja millainen on hyvä hakemus työnantajan näkökulmasta, kertoo tietopalveluohjaaja Mari Mielonen.

Mielonen vinkkaa, että tapahtumassa on myös järjestötoimijoita kertomassa muun muassa työsopimusten sisällöistä. Isossa roolissa on ammattikorkeakoulun Kesäduunaa-hanke, joka tuo nuorille mahdollisuuden harjoitella videohakemuksen ja CV:n tekoa. Lisäksi kaksi opiskelijaa juontaa tapahtuman ja haastattelee työnantajia.

– Nuoret ovat innokkaita hakeutumaan töihin, mutta monessa paikassa on pääsyvaatimuksena täysi-ikäisyys. Mahdollisuuksia työnsaantiin on kuitenkin paljon, Mielonen rohkaisee.

Kesätyötapahtuman lisäksi Turun nuorten palvelut tarjoaa muulloinkin apua työnhakuun. Mäkelä ja Kallioniemi vinkkaavat, että mistä tahansa kesätöihin liittyvästä voi kysellä numerosta 040 7494 899 ja sähköpostilla osoitteesta kesatyot@turku.fi.

– Ohjaamon peruspalveluna on tammikuulta kesäkuulle apua CV:n tekoon ja muuhun kesätyönhakuun, Mielonen lisää. Ohjaamoon voi joko varata ajan etukäteen tai tulla käymään aukioloaikoina.