Kunta-agentit aloittivat tämän vuoden alussa sivistystoimenjohdon vahvistuksena. Tuleva maakuntauudistus siirtää vastuun lasten ja nuorten sote-palveluista kunnalta maakunnalle. Lapset ja nuoret elävät silti edelleen kotikunnassa arkeaan kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Heidän oppimisensa ja hyvinvointinsa turvaamiseksi tarvitaan sujuvaa yhteistyötä.

Tapahtumia, joissa voit tavata kunta-agentin:

Varsinais-Suomen sivistys- ja sote-johtajien foorumi /
8.2.2019, Laivahostel Bore, Turku

Rakkaudesta lapseen – lasten kaltoinkohtelun ehkäisy sekä selviytymisen tukeminen koulun ja lastensuojelun yhdyspinnoilla -seminaari / Tapahtuman verkkosivu
13.2.2019, Valtion virastotalo, Turku

Valtakunnallinen LAPE-akatemioiden startti
20.3.2019, Helsinki

Sari Välimaa aloitti vuodenvaihteessa kunta-agenttina. Koulumaailman hän tuntee hyvin.

– Toimin Paimiossa rehtorina ja sitä kautta puhun 'koulua', kertoo Välimaa.

Kunta-agentin pestiin Välimaa tulee suoraan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta (LAPE), jossa hän oli kehittämässä lasten ja perheiden palveluja.

– Vastuualueeni oli perusopetus ja opiskelijahuolto, mutta olen sisällyttänyt siihen myös varhaiskasvatuksen ja toisen asteen koulutuksen. Kaikki tämä on lapsen kasvun ja oppimisen punaista lankaa ja tuntuu loogiselta katsoa sitä kokonaisuutena, Välimaa toteaa.

Tuli sote-uudistus tai ei, paljon voidaan tehdä

– Sote-palveluita uudistettaessa näen olennaisena sen, että koulu ja varhaiskasvatus ovat hyvinkin keskiössä. Siellä lapset arkeaan viettävät. Kunta-agentti nimenomaan edistää tätä sivistys–sote -yhdyspintaa, pohtii Välimaa.

Jokaisella yhteistoiminta-alueella työskentelee yksi kunta-agentti. Yhteistoiminta-alueet noudattavat samaa aluejakoa kuin vaativan erityisen tuen alueellinen ohjaus- ja palveluverkosto VIP. Välimaa toimii TYKS:n erityisvastuualueella.  Kunta-agentteja on viidellä yhteistoiminta-alueella: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Lisäksi tiimiin kuuluu yksi yhteinen ruotsinkielinen kunta-agentti.

Välimaan työkenttään kuuluvat Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa.

– Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tehtävänäni on koota alueeni kuntien sivistystoimenjohdot yhteen vahvistamaan sivistyskunnan näkökulmia yhdyspintatyössä ja LAPE-ohjelmassa. Toimin yhteistyössä maakuntien LAPE-muutosagenttien kanssa.

Rajapinnat muuttuvat yhdyspinnoiksi

LAPE-muutostyössään Välimaa huomasi tarpeen rakentaa ja selkiyttää palveluverkkoa ja -polkuja.

– Olisi vankat, hyvin yhteen liitetyt ja hyvin yhdessä toimivat yhdyspinnat. Ennen puhuttiin rajapinnoista ja nyt puhutaan yhdyspinnoista, retoriikkakin tukee yhteistyötä.

Välimaa näkee eri hallinnonalojen sektoroitumisen ja toisistaan eriytymisen haastavan arjen yhteistyötä. Kuitenkin työtä tehdään samojen lasten ja perheiden kanssa, mutta omasta hallinnollisesta tulokulmasta käsin.

– Nyt on huikea mahdollisuus miettiä, mitä voidaan tehdä enemmän yhdessä. Ihan johtamisen tason ajattelusta lähtien sinne konkreettiseen ruohonjuuritason toimintaan, visioi Välimaa.

 Nyt on huikea mahdollisuus miettiä, mitä voidaan tehdä enemmän yhdessä.

– Kun katsomme lasta ja perhettä omista lähtökohdistamme käsin mutta yhteiseen suuntaan, alkaa löytyä välineitä muuttaa myös olemassa olevia toimintatapoja. Kun vielä on tarjota valmiita, tutkittuja ja vaikuttavuudeltaan osoitettuja menetelmiä, niin uskon tästä syntyvän paljon hyvää, Välimaa jatkaa.

Kunta-agentit toimivat opetus- ja kulttuuriministeriön strategisessa ohjauksessa ja Opetushallitus koordinoi työtä alueellisista lähtökohdista käsin.

Tänä vuonna järjestetään LAPE-akatemioita eri puolilla Suomea. LAPE-akatemiat ovat sivistystoimen ja sosiaali- ja terveystoimen sekä kunta- ja maakuntajohdon yhteisiä koulutuksia. Koulutusten tavoitteena on luoda eri toimijoiden yhteinen strateginen tahtotila lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi.

Välimaa toivoo pystyvänsä luomaan yhteisiä foorumeita, joiden ympärille hallintokunnat voivat kokoontua keskustelemaan ja linjaamaan tärkeitä asioita yhdessä.

– Mieluummin kuin tämän työn haasteita, haluan ajatella mahdollisuuksia. Toivon, että hyvin kootuilla foorumeilla tiedonvälitys molempiin suuntiin onnistuisi ja saisimme aikaan hyvää, rakentavaa ja idearikasta dialogia, Välimaa päättää.