Hamlet nähtiin Turun Kaupunginteatterissa viimeksi 70 vuotta sitten. Suomen ammattiteattereissa siitä on tehty 73 versiota. Paavo Westerbergin työryhmä haluaa näyttää, että teemoiltaan ikiaikainen ja raastava Hamlet voi olla myös hauska ja kokeneenkin katsojan yllättävä elämys.

Hamlet

  • Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 15.2.2019
  • Liput (18–45 €) myynnissä lippu.fi-verkkokaupassa, numerossa 02 262 0030 ja teatteritalon lippukassalla
  • Lue lisää

Ohjaaja Paavo Westerbergin tulkinta William Shakespearen Hamletista saa ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa 15. helmikuuta.

Esitys puhuttelee tämän ajan ihmistä isoilla kysymyksillään, populaarikulttuuriviitteillään ja vaikuttavalla toteutuksellaan. Hamlet osoittaa ihmisen moraalin häilyväisyyden ja petosten, koston- ja vallanhimon synnyttämän väkivallan mielettömyyden.

Westerbergiä kiinnosti Hamletissa erityisesti mahdollisuus tuoda esiin vallan rakenteita ja päästä työskentelemään Shakespearen upean runollisen tekstin kanssa. Eeva-Liisa Mannerin käännökseen pohjautuvaa näytelmätekstiä kuvittaa suoraviivainen, jopa makaaberi vallankäyttö.

Hamletin henkilögalleriasta löytyy maanisia ja petollisia hulluja, joille löytyy helposti vastineensa tämän päivän lööpeistä. Teatterin hienous on, että se voi pysähtyä ja tarkentaa myös näiden valtaapitävien ihmisten kulissien taakse pieniin ja erityisiin hetkiin. Meidän tulisi elämämme aikana tulla tietoisiksi kaikista niistä vallan rakenteista, jotka estävät meitä elämästä kaunista, arvokasta ja toisia huomioivaa elämää, pohtii Paavo Westerberg.

Pia Andersson Ofeliana ja Jussi Nikkilä Hamletina. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Näyttämön täydeltä palkittua osaamista

Hamlet tuo näyttämölle nimekkäitä teatterintekijöitä ja Turussa harvoin nähtyjä vierailijoita. Nimiroolissa esiintyvää Jussi Nikkilää tituleerataan Suomen Shakespeare-asiantuntijaksi, sillä hän on opiskellut Shakespeare-näyttelemistä Lontoossa sekä näytellyt ja ohjannut useita tämän näytelmiä.

Esitys tuo Turkuun myös Jussi-patsaalla ja Kultaisella Venlalla hiljattain palkitun Eero Ahon (Claudius) sekä Carl-Kristian Rundmanin (Polonius), Pia Anderssonin (Ofelia) ja Markus Järvenpään (Laertes). Gertrudea näyttelee Kirsi Tarvainen ja Horatiota Severi Saarinen. Myös Esko Salminen nähdään esityksessä videokuvan välityksellä.

Paavo Westerberg on maamme eturivin teatteri- ja elokuvaohjaaja sekä useasti palkittu elokuvakäsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija. Hänen esikoiselokuvansa Viulisti on saavuttanut laajaa kansainvälistä menestystä ympäri maailmaa. 

Vahvasti tunnelmaa rakentavan musiikin Hamletiin säveltänyt Sanna Salmenkallio on voittanut Jussi-palkinnon kahdesti ja on parhaillaankin ehdokkaana Yrittäjä-elokuvaan tekemästään musiikista.