Turku on 12. kaupunki, joka on allekirjoittanut lupauksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista. Kaupunginjohtaja Minna Arve lupasi allekirjoituksellaan vahvan sitoumuksen kaupunkilaisten yhtäläisten mahdollisuuksien ja työllisyyden tukemiseen.

Eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkosto on aloittanut kampanjan Inclusive cities for all: Social Rights in my city osoittaakseen kaupunkien sitoutumisen yhtenäisen ja osallistavan Euroopan kehittämiseen. Tarkoitus on korostaa kaupunkien keskeistä roolia osallistavan sosiaalipolitiikan edistämisessä Euroopassa sekä saada Euroopan sosiaalirahastolta kaupungeille lisärahoitusta ensi EU-rahoituskaudella (2021-2027).

Kampanjaan osallistuvien kaupunkien kaupunginjohtajat allekirjoittavat sitoumuksen yhteen tai kahteen EU:n sosiaalisen pilarin 20 painopisteestä. Turun sitoumukset liittyvät painopisteisiin 3 (Equal opportunities) ja 4 (Active support to employment).

Vahvempi sosiaalinen Eurooppa on mahdollinen vain, jos ihmisillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet terveyteen ja hyvinvointiin.

Terveyteen liittyvien ja sosioekonomisten eriarvoisuuksien torjumiseksi Turku sitoutuu edistämään nuorten ja kaikkien kaupunginosien asukkaiden yhtäläisiä mahdollisuuksia:

  • kokeilemalla uusia toimintamalleja kaupungin palveluihin pääsyn parantamiseksi ja hyvinvointikuilun kaventamiseksi sekä syrjäytymisen ehkäisemiseksi
  • ottamalla käyttöön uusia osallistavia työkaluja ja koulutusta kaupungin työntekijöille, jotta ihmisiä saadaan kaikilta asuinalueilta mukaan kaupungin palveluiden suunnitteluun ja päätöksentekoon. Työkalujen lisäksi vahvistetaan yhdessä tekemisen kulttuuria.

 Työllisyyden aktiiviseksi tukemiseksi Turku investoi vuosittain 20 miljoonaa euroa:

  • tarjoamalla yksilöllistä arviointia ja henkilökohtaista tukea työnhakuun, koulutukseen ja uudelleen- tai täydennyskouluttautumiseen
  • työllisyyspalvelupisteeseen, johon sisältyy maahanmuuttajien nopeaan työllistymiseen tähtäävä osaamiskeskus
  • varmistaakseen, että jokainen alle 25-vuotias ja äskettäin valmistunut alle 30-vuotias on töissä, työharjoittelussa tai suorittaa jatko-opintoja. Turku on tehnyt Nuorisotakuussa tuloksellista pioneerityötä.

- Vahvempi sosiaalinen Eurooppa on mahdollinen vain, jos ihmisillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet terveyteen ja hyvinvointiin. Turussa panostamme siihen, että kaupunkimme on meille hyvä paikka asua ja menestyä yhdessä. Haluamme erityisesti rohkaista nuoria, haavoittuvaisia ryhmiä ja lähiöiden ihmisiä olemaan mukana kaupunkimme toiminnoissa, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Ennen Turkua lupaukset Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista on allekirjoittanut 11 kaupunkia: Madrid, Stuttgart, Göteborg, Ljubljana, Braga, Wien, Barcelona, Timisoara, Nantes, Leipzig ja Varsova. Kaupunkien sitoumukset esitellään 21. helmikuuta Euroopan parlamentissa Eurocities-verkoston tilaisuudessa From principle to action: How to implement the European Pillar of Social Rights at local level.

Turun lupaus (englanniksi)