Hyvää mieltä tuottavien tavoitteiden saavuttamista, kuulluksi sekä nähdyksi tulemista ja ennen kaikkea tavalliseen arkeen liittyviä selviytymisniksejä toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta. Kaikkea tätä tapahtuu valtakunnallisissa Arkeen Voimaa -ryhmissä.

Jos kiinnostuit Arkeen voimaa -toiminnasta, lue lisää:

Vaikka ryhmiin osallistuvien ongelmat vaihtelevat työttömyydestä ja pitkäaikaissairauksista uupumukseen, monet kärsivät samanlaisista oireista: kivuista, mielialan laskusta, unettomuudesta ja stressistä. Ongelmiin haetaan ryhmässä opeteltavilla itsehoidon työkaluilla ratkaisua. Millaisia ne ovat?

Kahvikupin ääressä tapaavat Arkeen Voimaa -ryhmiä yhdessä ohjaavat Turun kaupungin hyvinvointitoimialan aluekoordinaattori Anna Riitta Miettinen sekä koulutetut vertaisohjaajat Mari Mattila ja Anne Rivasto.

Anna Riitta: Sehän näissä ryhmissä juuri on ideana, että ohjeita eivät anna terveydenhuollon ammattilaiset vaan ryhmässä vinkataan itsellä toimivista tavoista toisille. Vertaisten kokemuksia on helpompi soveltaa omaan elämään. Koulutetut, myös itse ryhmän läpikäyneet vapaaehtoiset ohjaajat vetävät ryhmiä ohjaajan käsikirjan mukaan.

Mari: Ja muistutan vielä, että sosiaali - ja terveydenhuollon henkilökunta hoitaa edelleen sairaudet ja ohjaa asiakasta ammattilaisen näkökulmasta.

Anna Riitta: Ryhmissä harjoitellaan itsehoidon työkaluja, kuten päätöksentekoa, oman toiminnan suunnittelua ja ongelmanratkaisua. Keskustelemme myös yleisesti hyvinvoinnista. Ideariihissä sana on vapaa eli osallistujat voivat heittää ilmaan ajatuksiaan arjen ratkaisukeinoista.

Anne: Yksi oire, esimerkiksi unettomuus, voi pahentaa oloa ja aiheuttaa uupumusta, mielialan laskua ja näin syntyy oireiden kehä. Työkalujen avulla kehä opitaan katkaisemaan.

Anna Riitta: Ryhmässä opetellaankin taitoja, joita voi hyödyntää arkielämässä ja rohkaistaan etenemään pienin askelin kohti parempaa arkea.

Anne: Lääkehoidon ohella jokainen voi vaikuttaa terveyteensä monin tavoin. Voi harrastaa liikuntaa, vaikka kävelemällä kauppakeskuksessa. Kalliita varusteita ei tarvita, eikä ryhmässä sellaisia vaadita. Eikä terveellinen ruoka ole aina kallista.

Mari: Ryhmässä laaditaan viikoittain myös itselle toimintasuunnitelma. Tavoite voi olla jokin iloa tuottava asia, vaikka kirjan lukeminen, ystävän tapaaminen tai uintireissu. Myös me ohjaajat osallistumme ja laadimme toimintasuunnitelman joka viikko. Niistä saamme tukea hyvinvointimme ylläpitämiseen.

Painetun lehden kuvatekstissä oli virhe. Kuvassa vasemmalla on Mari Mattila, keskellä Anna Riitta Miettinen ja oikealla Anne Rivasto.
Kun ihmiset huomaavat myös itse mahdollisuutensa huolehtia hyvinvoinnistaan, kustannussäästöt ovat yhteiskunnallisestikin merkittävät, Mari, Anna Riitta ja Anne pohtivat.

Juttu on julkaistu Turkupostin numerossa 1/2019.