Turku aikoo olla hiilineutraali kymmenen vuoden kuluttua. Haastava tavoite vaatii vaikuttavia toimia. Yhtenä merkittävimpänä tekijänä on energian säästäminen ja tuotantotapojen muuttaminen. Tämän vuoksi Turussa tarvitaan energiakäänne, jota tekemään haastetaan kaupungin omien toimijoiden lisäksi Turun asukkaat, yritykset ja yhteisöt

Asumisen energiahankkeilla säästetään rahaa ja ilmastoa

Asumisen uusilla energia- ja lämmitysratkaisuilla saavutetaan laadukkaampaa asumista, merkittäviä säästöjä ja pieneneviä hiilipäästöjä. Turusta löytyy useita hyviä esimerkkejä onnistuneista toimenpiteistä, joissa ilmastokestävämpää asumista on edistetty uudenlaisella energiantuotannolla, lämmitysjärjestelmien muutoksilla ja lämmön optimoinnilla sekä asukkaiden kanssa yhdessä toteutetuilla kampanjoilla. Turun ylioppilaskyläsäätiön, TVT ja Vason toimenpiteet koskettavat kaikkiaan yli 20 000 turkulaista asuntoa asukkaineen.

Turun ylioppilaskyläsäätiön uusissa kohteissa löytyy useita ratkaisuja, joilla vähennetään monipuolisesti asumisen hiilipäästöjä. Vastavalmistuneen Aitiopaikan katolla on 515 aurinkopaneelia, joiden tuottoteho on suurempi kuin kiinteistön vuosittainen tarve. Käyttöönotto on meneillään ja aurinkosähköä alkaa virrata maaliskuun aikana. Aitiopaikassa on panostettu myös huoneistokohtaiseen lämmöntalteenottoon, ja kiinteistön alla on maalämmön keruukenttä, jonka energia käytetään tornitalo Ikituurin lämmittämiseen. Suunnitteilla olevan seuraavan merkittävän kohteen Tyyssijan lämmitysenergiamuoto tulee olemaan maalämpö, lisäksi katolle sijoitetaan aurinkopaneeleita. Kohteeseen on suunniteltu myös jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä, joka kerää energiaa Tyyssijan lisäksi lähes 30 muusta säätiön asuinrakennuksen jätevedestä. Myös rakennukseen tulevien kylmiöiden lauhdelämpöä suunnitellaan hyödynnettäväksi.

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy työskentelee myös aktiivisesti ilmastoystävällisemmän asumisen puolesta. Juuri nyt VASO:lla on käynnissä esimerkiksi energiatehokkuuden ja lämmitysjärjestelmien uudistamisen toimia. Tällä hetkellä on menossa lämmön optimointi. Optimointi parantaa sekä asumismukavuutta että säästää energiaa. Järjestelmä ohjaa asunnon lämmitystä älykkäästi. Näin vältytään ylilämmitykseltä ja lämpötila säätyy automaattisesti optimaaliseksi tilan käytön, vuorokaudenajan ja käyttötarkoituksen mukaan. VASO rakentaa myös latauspisteitä täyssähköautoille uudisrakennus- ja perusparannuskohteisiin. Ensimmäiset latauspisteet valmistuvat Turkuun lähiviikkoina.

TVT Asunnot Oy tekee pitkäjänteistä energia- ja ilmastotyötä huomioiden kiinteistöjen koko elinkaaren. TVT tekee myös monipuolista energiatehokkuustyötä yhteistyössä asukkaiden kanssa, ja saavutti merkittäviä säästöjä esimerkiksi Vesikuuri-kampanjallaan. Vesikuuri oli vesi- ja energiansäästökampanja, jonka tavoitteena oli viestinnän keinoin kannustaa asukkaita vähentämään erityisesti lämpimän veden kulutusta. Veden käyttö, erityisesti lämmittäminen, kuluttaa runsaasti energiaa. Tulokset olivat loistavia. Asukkaiden vedenkulutus laski keskimäärin 4,1 % ja käyttö laskee edelleen. Vaikutukset ovat merkittäviä, sillä mukana kampanjassa oli koko TVT:n asukaskunta – n. 19 800 asukasta.

Tällä hetkellä TVT:llä käynnissä on lämpökuuri, jolla halutaan saada ylilämmitys kuriin. Lämpökuurilla tavoitellaan mukavia ja tasapainoisia asuinolosuhteita. Lämpöenergia muodostaa myös merkittävän osan vuokrasta. Jos kodin lämpötilaa alennetaan 1 °C, kertyy vuodessa säästöä lämmityskuluissa jopa 5 %. TVT on toteuttanut energiansäästöä monin tavoin. Alla listattuna muutamia:

  • Öljylämmityksestä siirrytty maalämpöön alueilla joihin kaukolämpöä ei ole saatavilla
  • Energiatehokkuus – kiinteistöjä peruskorjattu, patteriverkoston perussäädöt tehty järjestelmällisesti ja lämmitysjärjestelmää ohjaava tekoälypohjainen IoT-ratkaisu asennettu lukuisiin asuntoihin
  • Vedenkulutuksen vähentäminen Asennettu tuhansiin asuntoihin huoneistokohtaisia vesimittareita ja vedensäästökalusteita

Aurinkoenergiaa ja sähköautojen latausratkaisuja avaimet käteen -palveluna

Aurinkosähkön hyödyntämiseen ja sähköautojen käyttöönottoon on tarjolla valmiita ratkaisuja. Turku Energia helpottaa aurinkoenergian ja sähköautojen käyttöönottoa tarjoamalla kuluttajille avaimet käteen -palvelua. Valmiit palvelupaketit sisältävät kartoituksen, asennuksen ja käyttöönoton. Myös käytönaikaisia ylläpitotoimia tehdään sopimuksesta. Yrityksille tarjotaan räätälöityjä ratkaisuja yrityksen tarpeesta lähtien. Turku Energia tarjoaa paikallista palvelua, joka perustuu suomalaisiin tuotteisiin.  

Vihreä rahoitus muutoksen mahdollistajana

Kuntalaisen energiakäänne –hanke on keskustellut rahoituslaitosten kanssa uusien rahoitusmallien kehittämisestä kuntalaisten ja yhteisöjen energiainvestointeja helpottamaan. Useat suomalaispankit kehittävät vihreää rahoitusta.

Liedon Säästöpankki on ollut aktiivisesti mukana keskusteluissa. Liedon Säästöpankilla ja Pohjoismaiden investointipankilla (NIB) on 20 miljoonan euron lainaohjelma pk-yrityksille (myös asunto-osakeyhtiöt ja maatalous). Rahoitusta voidaan käyttää myös ympäristöohjelmiin. Pankilla on valmisteilla uusia hankkeita, joissa ympäristöteema erityisesti esillä.

Ilmastotavoitteiden näkökulmasta kuntalaisten ja yhteisöjen energiainvestointien kynnystä on tärkeää madaltaa. Yhtenä keinona on tuoda markkinoille muutokseen kannustavia vihreitä rahoitusmalleja.

Rakennusvalvonnalta selko-ohjeistusta aurinkoenergian luvitukseen

Turun rakennusvalvonta on tehnyt ohjeistuksen aurinkoenergian palvelupolusta. Esite kertoo milloin aurinkoenergian asentaminen ja käyttöönotto ei vaadi lupaa, ja miten pitää edetä silloin kun lupa tarvitaan. Rakennusvalvonta on tekemässä myös mallipääpiirustukset aurinkosähkön hakemiselle. Mallipääpiirustukset auttavat asiakasta luvan hakemisessa. Aurinkosähkön toimenpideluvan hakeminen on jatkossa mahdollista myös sähköisen lupapalvelun kautta.

Opas löytyy Issuu-julkaisupalvelusta Turun kaupungin tililtä.

Muutosta tukeva Kuntalaisen energiakäänne – hanke toteutettiin Turun kaupungin ja Sitran yhteistyönä

Turun kaupunki ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ovat työskennelleet yhdessä kestävän kehityksen eteen. Yhteistyön puitteissa käynnistettiin keväällä 2018 vuoden kestänyt Kuntalaisten energiakäänne –hanke, joka on koonnut tietoa seudun energia- ja ilmastotoimenpiteistä, sparrannut pankkeja vihreiden rahoitusmallien kehittämisessä ja aloittanut yhteistyön Turun kaupungin rakennusvalvonnan kanssa aurinkoenergian käyttöönoton luvituksen ja neuvonnan kehittämiseksi. Hankkeen aloittamaa työtä jatketaan Turussa osana Hiilineutraali Turku 2029 –tavoitetta.