Vaikka Turku Science Park on nimenä monelle turkulaiselle tuttu, ei sen taakse kätkeytyvää tarinaa tunneta kovinkaan hyvin. Tunnetumpia ovat yhtiön eri palvelut, esimerkiksi yrittäjyysneuvontaa tarjoava Potkuri, startup-yhteisö SparkUp ja Turkua menestyksekkäästi elokuvakaupunkina alan ammattilaisille eri puolilla maailmaa markkinoiva Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Kaiken taustalla on 1980-luvun puolivälissä syntynyt ajatus, joka johti lopulta Turun Tiedepuiston syntyyn. Rakennustoimisto J. Lundén Oy oli ostanut Kupittaalta tontin, johon rakennusneuvos Juhani Lundén kaavaili elektroniikka-alaa palvelevaa korkean teknologian keskusta. Idea jalostui ”kolmen Jussin” eli Juhani Lundénin, Juhani Lepän ja Jussi Kaistin ajatuksissa ja mukaan saatiin myös turkulaiset korkeakoulut. Kesällä 1985 tehtiin päätös rakentaa Turkuun Lemminkäisenkadun varteen Suomen suurin, 33 000 neliön teknologiakeskus, DataCity.

DataCityn ympärille on vuosien kuluessa rakentunut merkittävä yritys- ja innovaatiotoiminnan keskittymä.

Menestystekijöitä

Arkkitehtitoimisto Casagrande & Haroman suunnitteleman rakennuksen taloudellista vastuuta kantoi YIT-yhtymä. Ripeästi edennyttä rakentamista vauhditti yksityiseen pääomaan perustunut rahoitus, mutta julkiset toimijat Turun kaupungista alkaen olivat myös mukana hankkeessa. Muista vastaavista teknologiakeskuksista Turku erottui edukseen ruutukaava-alueelle sijoittumisen, hyvien liikenneyhteyksien ja korkeakoulujen läheisyyden ansiosta.

Huhtikuun 1986 lopussa perustettiin Uuden Teknologian Säätiö (UTS), jossa idea Turun Tiedepuistosta syntyi. Säätiön perusajatukseen kuului ”alan korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten osaamisen hyödyntäminen ja käytäntöön soveltaminen”. UTS:llä oli tärkeä tehtävä vuonna 1992 valmistuneen BioCityn aikaansaamisessa, minkä lisäksi se oli mukana myös Biotekniikan keskuksen ja Turun Biomateriaalikeskuksen perustamisessa. Se myös hallinnoi pitkään vuonna 1993 käyttöön vihittyä Mauno Koivisto -keskusta.

Perusta sidostoimijalle

Nykyisen Turku Science Park Oy:n perustamispäivänä voi pitää 7. syyskuuta 1988. Tuolloin perustettiin Oy DataCity Center Ab, jonka viisi perustajaosakasta olivat Rakennustoimisto J.Lundén Oy, DataCity Patron Oy ja kiinteistöosakeyhtiöt DataCity, BioCity ja nykyinen ElectroCity. Yhtiön tehtäväksi määriteltiin markkinointi, tiedottaminen ja toimiminen alueen yhdyssiteenä. Tammikuun 1989 osakeannissa osakkaiksi tulivat myös Turun kaupunki, Turun kauppakamari, Turun Yliopistosäätiö, Stiftelsen för Åbo Akademi ja Turun kauppakorkeakoulun Tukisäätiö. Näin oli koossa suurin osa niistä toimijoista, jotka ovat myös nykyisen Turku Science Park Oy:n osakkaita. 

Katse tulevaisuudessa

Vuosien mittaan on tehty lukuisia yritysjärjestelyjä. Niiden myötä Turku Science Park Oy ei enää omista kiinteistöjä, vaan on keskittynyt tuottamaan ja koordinoimaan Turun Tiedepuiston ohella koko Turun seudun yritys- ja innovaatiotoimijoille suunnattuja palveluita. Yhtiö on keskeinen osa 1990-luvulla kehitettyä kansainvälistä mallia kolmoiskierteestä (triple helix), jossa alueellista innovaatiokulttuuria kehitetään korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin – tässä tapauksessa etenkin Turun kaupungin yhteistyönä. Suuntaa seuraaville kolmelle vuosikymmenelle antaa runsas vuosi sitten julkistettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050, jossa Itäharjun puolelle laajenevaan Tiedepuistoon luodaan edellytykset 10 000 uudelle työpaikalle ja 20 000 uudelle asukkaalle.

Maaliskuun alussa sekä Turun Tiedepuisto että Turku Science Park Oy viettävät yhteisiä 30-vuotisjuhliaan. Samalle viikolle (4.–8.3.2019) sijoittuva Turku ICT Week tarjoaa peräti 18 mielenkiintoista, maksutonta tilaisuutta. Viikon tapahtumista voi katsoa lisätietoja ja ilmoittautua osoitteissa turkubusinessregion.com/tapahtumat ja www.turkuictweek.fi.  

Tiedepuiston juhlinta huipentuu perjantaina 8.3. järjestettävään kutsuvierasseminaariin ja iltajuhlaan vierailukeskus Joessa. Suomen kilpailukykyyn ja innovaatiokyvykkyyteen keskittyvän seminaarin kahdesta paneelikeskustelusta jälkimmäinen on katsottavissa suorana myös Yle Areenassa klo 17.30-18.30.

Teksti: Rikun Näsänen  Kuvat: Turku Science Park Oy ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2019.