Turun suomenkielisessä työväenopistossa toimii noin 140 taito- ja taidekurssia. Joukossa on tuttuja ja suosittuja vetonauloja kuin myös uuden uutukaisia kursseja. Kevätnäyttelyssä on runsaasti esillä myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden töitä.

Turun suomenkielinen työväenopisto

Taito- ja taidetiimin kevätnäyttely

4.-29.3.2019

opiston aulassa, Kaskenkatu 5

Taideaineiden ja kädentaitojen kurssit esittelevät vuorovuosina töitään opiston aulan näyttelytiloissa ja näyteikkunan sekä kahvilan televisioruuduissa. Tänä vuonna taide on aulassa, kädentaidot televisioruuduissa, kertoo Taito- ja taidetiimin tiimivastaava Anna-Liisa Heinonen.

Kansallispukujen ompelu on Heinoselle sydämen asia, sitä hän opettaa keskiviikkoisin. Erilaiset ompelukurssit ovat aina täynnä ja niiden suosioon vaikuttaa kestävän kehityksen periaate ja halu tehdä itse.

Opiston kahvilassa istuu tauolla Susanna Pesu äitinsä Eeva Pesun kanssa. Tytär ompelee kurssilla vaatteita itselle ja lapselleen jo viidettä vuotta, ja tänä vuonna ompelusta innostui myös äiti.

– Tyttäreni usutti minut tänne. Olen tuunannut ja korjannut vanhoja vaatteita ja tehnyt myös uusia. Ihana opettaja, olen erittäin tyytyväinen ja meinaan jatkaa, kiittelee Pesu.

Eeva Pesu ja Susanna Pesu. Kuva: Lea Froloff

Piirustusta ja maalausta uusilla vivahteilla

Aulassa on esillä monenlaista kuvataidetta.

– Piirustuksen alkeissa on tutustuttu piirtäjän välineisiin ja jatkoryhmän työt ovat sommittelun, varjostamisen ja värien sekoittamisen harjoituksia. Miljöö ja elävä malli -ryhmä on käynyt piirtämässä kaupungilla ja opistolla on tutkittu elävän mallin anatomiaa, Heinonen luettelee.

Akvarellikurssilaiset ovat muun muassa maalanneet tulkintoja Elisabeth II:n muotokuvasta sekä versioineet taiteilija Yrjö Saarisen omakuvaa. Väri, valo ja varjo maalauksessa -ryhmä on asettanut esille värikkäitä maalauksia. Sarjakuvakurssin töitä on esillä opiston toisen kerroksen aulassa.

Piirustus- ja maalauskursseihinkin opettajat keksivät aina uusia vivahteita.                                 

– Piirustus- ja maalauskursseihinkin opettajat keksivät aina uusia vivahteita. Nyt on ollut musiikkimaalausta ja tropiikin tunnelmaa, Heinonen kertoo.

Vitriinissä on maatuvia uurnia, jotka Uurna paperisavesta -kurssilaiset ovat yksilöllisesti muovailleet. Töissä yhdistyvät saven plastinen kauneus, lujuus ja ympäristöystävällisyys. Kuvanveistoryhmät ovat käyttäneet identiteettiaiheisissa teoksissaan korkeapolttoista terrakottasavea. Mallina on ollut miehen takkiin pukeutunut nainen.

Akvarelleja kevätnäyttelyssä. Kuva: Lea Froloff

Mosaiikkiesineitä yhteisötaideryhmän Kotikontissa

Opistolla kokoontuu myös useita erityistukea tarvitsevien ryhmiä. Taidekurssilaiset esittäytyvät muotokuvilla, tekstiilitöillä sekä omakuva-aiheisilla keramiikkatöillä.

Pompon kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen tiloissa työskentelee yhteisötaideryhmä. Integroidussa ryhmässä erityistukea tarvitsevat taiteilevat yhdessä muiden kuvataideryhmien opiskelijoiden kanssa. Nyt työn alla on mosaiikkiprojekti Kotikontti, jossa kokonainen merikontti sisustetaan mosaiikein päällystetyillä kodin esineillä.

– Mosaiikkipölynimuri ja -kahvinkeitin odottavat jo pääsyään esille. Kiertävä kontti tullaan asettamaan ensimmäisenä esille Wäinö Aaltosen museolle, kertoo yhteisötaideryhmän opettaja Sinikka Mäki-Lertola.

Heinonen kiittelee kehitysvammaisten taideryhmän tuotteliaita maalareita:

– Tekstiilitaide on näille maalareille siinä määrin uutta, että sitä saa kovasti vielä ajaa sisään. Viime vuonna heillä oli hauskoja ja todella estottomia töitä, joissa oli yhdistetty värejä, eri materiaaleja ja tekniikoita.

Valokuvauksen harrastajille on tänä vuonna tarjottu monenlaisia uusiakin kursseja. Perusteiden ja jatkokurssin lisäksi on ollut kontrastikasta mustavalkokuvausta, muoto- ja studiokuvausta, mallikuvausta, luontokuvausta ja konseptuaalisen valokuvan kurssi.

Opisto ottaa mielellään vastaan myös opiskelijoiden ehdotuksia uusien kurssien sisällöiksi. Sekä opettajat että opiskelijat ovatkin olleet kiitettävän aloitteellisia.