Selvityshenkilö Jyrki Liljeroos esittää osakeyhtiömuotoisen oikeushenkilön perustamista kansallisen lääkekehityskeskuksen toiminnan organisoimiseksi. Keskuksen sijaintia koskevassa selvityksessään Liljeroos esittää keskuksen sijoittamista Turkuun.

Suomeen suunnitellaan kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamista, jonka tavoitteena on alan toimintaedellytysten ja osaamisen vahvistaminen. Selvitykset lääkekehityskeskuksen oikeushenkilömuodosta ja sijaintipaikasta ovat valmistuneet ja luovutettu sosiaali- ja terveysministeriölle 22.3.2019. Keskuksen sijaintia koskevassa selvityksessään Jyrki Liljeroos esittää keskuksen sijoittamista Turkuun.

Linjauksen lääkekehityskeskuksen sijainnista ja oikeushenkilömuodosta tekee maan seuraava hallitus. Lääkekehityskeskuksen perustamisen valmistelu jatkuu liiketoimintasuunnitelman laatimisella keskukselle.

Suomessa tehdään korkeatasoista terveysalan perustutkimusta ja kliinistä tutkimusta, joka on hyvä perusta lääkevalmisteiden synnylle. Kansainvälisessä vertailussa yliopistoissamme tehtyjen löydösten kaupallinen potentiaali jää kuitenkin usein hyödyntämättä.

Uuden lääkekehityskeskuksen arvioidaan parantavan tutkimushavainnon kehityskaarta lääkeaihioksi, ja siten lääkekehityksen ja tuotannon edellytyksiä sekä vahvistavan alan osaamista Suomessa. Lääkekehityskeskus palvelisi koko maan tutkijoita esimerkiksi yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja sairaaloissa. Lääkekehityskeskuksen perustamista koskevat selvitykset ovat osa terveysalan kasvustrategian tiekartan toimeenpanoa.

Turussa tehtävä lääkekehitys tunnetaan globaalisti

Lääketeollisuuden suomalaisesta liikevaihdosta lähes puolet syntyy Turun alueella toimivissa yrityksissä. Lääkekehityksen ohella Turussa on tautien määritykseen keskittyvän diagnostiikan huippuosaamista.

Noin puolet Suomen lääke- ja diagnostiikkasektorin työpaikoista sijaitsee Turun seudulla ja Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealla on toimipiste Turussa.

Turku on myös ollut suomalaisen alkuperälääkekehityksen käynnistäjä 1970-luvulla. Suomessa on kehitetty yhteensä 21 markkinoille tullutta lääkemolekyyliä, joista 20 on kehitetty sellaisten yritysten toimesta, joilla on toimipiste Turussa. Myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin strategisia painopisteitä ovat lääkekehitys ja diagnostiikka.

Lue lisää lääkekehityskeskuksen valmistelusta.

HealthTurku – terveyden ja hyvinvoinnin huippuosaamista