Puolalan koulussa koko koulupäivä vietettiin ilman valoja ja yksi oppitunti kokonaan ilman sähköjä. Koulun käytäville mape-oppilaat olivat kiinnittäneet tekemiään Earth Hour -aiheisia julisteita.

-Sähköton oppitunti ja valoton päivä! Monet maat osallistuvat Earth Hour -tapahtumaan, Eiffel-tornistakin sammutetaan valot, luettelevat oppilaat.

Puolalan koulun 3C-luokka viettää perjantaiaamuna Earth Hour -tuntia. Kati Andersénin luokassa keskustellaan innokkaasti siitä, mitä jokainen voi tehdä säästääkseen luontoa ja ilmastoa.

-Ei kannata yön yli pitää valoja päällä. Ei myöskään kannata sammuttaa niitä todella lyhyeksi ajaksi, koska se kuluttaa enemmän sähköä. Voi mennä pyörällä eikä autolla. Mennään bussilla, koska bussiin mahtuu paljon ihmisiä. Ja jos voi mennä autolla, niin ei mene lentokoneella, oppilaat ehdottavat.

Andersén ohjaa Puolalan koulun kestävän kehityksen ministeriryhmää. Hän kertoo, että Earth Hour -päivä lähtikin koulun mapejen eli maailmanpelastajien ideasta.

-Mapet ovat osa meidän oppilaskunnan hallitusta, oppilaat valitsevat heidät keskuudestaan vaaleilla. Tämä on kovin haluttu pesti, ehdokkaita kyllä riittää, naurahtaa Andersén.

Mape-oppilaat ovat kiertäneet luokissa kertomassa, mitä Earth Hour maailmanlaajuisesti merkitsee.

-Mapet ovat innostunut ryhmä ja heillä on lapsen kokoisia ideoita. Vaikka nimi on maailmanpelastajat, he ymmärtävät että he eivät ihan koko maailmaa pelasta, mutta pystyvät vaikuttamaan omalta pieneltä osaltaan.

Miten itse voi säästää ilmastoa, niin että maapallo voisi hyvin?

-Kannattaa heittää roskat oikeisiin roskiksiin ja kierrättää erilaisia juttuja jos ei tarvitse niitä. Esimerkiksi rikkinäisiä vaatteita voi laittaa kierrätykseen ja niistä voi tehdä uusia vaatteita, oppilaat luettelevat.

-Koulussa ruokaa voi maistaa ensin vähemmän, jos ei ole varma tykkääkö siitä. Ja jos se on hyvää niin voi hakea lisää, eikä heitä ruokaa pois. Ja kannattaa kompostoida, esimerkiksi banaaninkuoria, toiset lisäävät.

Koulussa näistä asioista keskustellaan usein etenkin ympäristöopin ja yhteiskuntaopin tunneilla. Päivittäin muistutellaan esimerkiksi siitä, ettei hanaa jätetään valumaan tai mihin laitetaan käytetyt paperit ja pahvit.