Turun pääkirjastosta voi huhtikuusta alkaen lainata kirjastokortilla eturivin valokuvataiteilijoiden teoksia kotiin. Lainaa valokuvataidetta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike), Valokuvataiteilijoiden liiton ja Turun kaupunginkirjaston yhteinen kokeilu, jossa on mukana kahdeksan valokuvataiteilijan teoksia.

Lainaa valokuvataidetta kirjastokortilla:

 • Teokset ovat lainattavissa pääkirjaston musiikkiosastolta
 • Lainattavana on kahdeksan eri valokuvataiteilijan 24 teosta
 • Laina-aika on 28 vrk
 • Lainan voi uusia 3 kertaa
 • Teoksia voi myös varata musiikkiosastolla
 • Teosten koot:
  pienin teos: korkeus 31 cm x leveys 31 cm
  suurin teos: korkeus 43 cm x leveys 50 cm
 • Kokeilu päättyy 2020

Kuva: Kelaranta_Timo_2_THE_ANNIVERSARY-1

Turun pääkirjaston musiikkiosastolta voi 3.4. alkaen lainata kirjastokortilla valokuvataidetta kotiin vietäväksi. Lainaa valokuvataidetta on osa Taiteen edistämiskeskuksen, Valokuvataiteilijoiden liiton ja Turun pääkirjaston yhteistä kokeilua, jossa sarjamuotoisesta taiteesta tuotetaan myytävien kappaleiden lisäksi sarja vedoksia lainauskäyttöön. Teokset ovat lainattavissa kirjastossa 2020 vuoden loppuun asti.

– Halusimme mukaan mielenkiintoiseen kokeiluun ja mahdollistaa jokaiselle halukkaalle helpon tavan hankkia laatutaidetta kotiin. Teokset sijoittuvat pääkirjaston musiikkiosastolle ja ovat osa osaston uudistamista, kertoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta.

Kriittisestä maailman tarkastelusta runolliseen toteavuuteen

Lainattavana on 24 teosta, jotka ovat kahdeksan eri valokuvataiteilijan kokoelmista. Taiteilijoita ovat Elina Brotherus, Marja Helander, Tiina Itkonen, Timo Kelaranta, Natalie Kopkina, Erica Nyholm, Hannele Rantala ja Jari Silomäki. Yhden teoksen laina-aika on 28 vuorokautta ja lainan voi uusia kolme kertaa. Teoksia voi myös varata musiikkiosastolla.

Valokuvateokset ovat kuraattori Pirkko Siitarin valitsemia ja niiden aiheet liikkuvat kriittisestä maailman tarkastelusta runolliseen toteavuuteen.

Kasvava kiinnostus valokuvataiteeseen

Lainaa valokuvataidetta -hanketta koordinoi läänintaiteilija Hannele Romppanen Taiteen edistämiskeskuksesta.

– Kuvataidetta haluaa kokea yli neljä miljoonaa suomalaista vuosittain. Taiteen hankkiminen kotiin on monelle kuitenkin yhä vierasta. Taiteen markkinatutkimuksen (Ornamo, 2015) tulokset osoittavat kuitenkin, että nykyistä useampi suomalainen haluaisi hankkia taidetta kotiin ja mieluisin ostopaikka on lähellä arjen kulkureittejä.

– Suomalaisille on myös tärkeää nähdä ja kokea teos paikan päällä ennen sen ostamista. Lainattavalla teoksella voi testata turvallisesti, miten taide muuttaa kotia. Lainaa valokuvataidetta tuo taiteen kotiin elämys edellä, eikä teoksen sisältöä tarvitse sävyttää sohvan väriin, sanoo Romppanen.

– Tällä hetkellä valokuvataide kiinnostaa erityisesti nuoria ja juuri siksi otimme ne kirjaston kokeiluun. Taiteen lainaustoimintaa on jatkossa mahdollista laajentaa myös muuhun sarjalliseen taiteeseen tai useampiin kirjastoihin, jatkaa Romppanen.

Kuva: Itkonen Tiina 3 Nanoq3-1

Uusi tapa edistää taiteen saavutettavuutta

Teokset voi hankkia myös omaksi Valokuvataiteilijoiden liiton myyntikokoelmasta verkossa.

– Valokuvataiteen myyntikokoelma on perustettu nimenomaan helpottamaan taiteilijan ja teoksen valintaa, eli taiteen ostaja voi turvallisesti antautua ostamaan kokoelman esittelemiä teoksia, jotka taiteen asiantuntijat ovat heille tarjolle tuoneet. Valokuvataiteen tekniikat, genret ja aihepiirit tulevat ostajalle tutuksi myyntikokoelmaan kuratoitujen kokonaisuuksien kautta, sanoo Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri.

– Meille on erittäin tärkeää olla mukana tässä hankkeessa, jossa taiteen saavutettavuutta edistetään uudella tavalla, ja jossa myös taiteen ostomahdollisuus on läsnä, jatkaa Harri.

Lainattavat teokset voi ostaa Valokuvataiteilijoiden liiton myyntikokoelmasta verkossa shop.hippolyte.fi