Turun kaupungin kesätyösetelillä työpaikan saanti helpottuu, sillä seteli korvaa työnantajalle 310 euroa 15–18-vuotiaan turkulaisnuoren palkkakuluista. Kesätyösetelin saa Turun kaupungin Työpisteestä, kun kesätyöpaikasta on ensin sovittu työnantajan kanssa.

Viime vuoteen verrattuna seteleitä on haettu hyvin, mutta edelleen on jäljellä 150 kappaletta, joten vielä ehtii. Alun perin niitä oli jaossa 300.

– Nuoret voivat hakea kesätyöpaikkoja itsenäisesti yrityksistä, yhdistyksistä, järjestöistä, seurakunnista tai säätiöistä. Työpaikan ei tarvitse sijaita Turussa, mutta seteli myönnetään vain turkulaisille, kertoo suunnittelija Janne Moisio Turun kaupungin Työpisteestä.

Kesätyöseteli voidaan myöntää turkulaiselle nuorelle, joka on syntynyt 2001–2004. Työn tulee kestää vähintään 10 työpäivää ja työajan tulee olla 30 tuntia viikossa tai 60 tuntia kesäkauden aikana. Kesätyön tulee ajoittua ajanjaksolle 1.5.–31.8.2019.

Työnantaja voi hyödyntää nuoren saaman kesätyösetelin arvon hakemalla tukisumman jälkikäteen Turun kaupungilta. Tuen saa työnantaja, joka maksaa nuorelle joko työehtosopimuksen mukaista koululaisen tai kesätyötekijän palkkaa tai vähintään valtakunnallisen Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman mukaiset 350 euroa kesätyösetelin edellyttämästä työjaksosta.

Seteleitä voi saada vain yhden, eikä sitä voi luovuttaa toiselle henkilölle. Arvoa ei voi jakaa usean työpaikan kesken. Samalle työnantajalle voidaan seteleitä myöntää viisi kappaletta eri työntekijöille.

– Kesätyösetelin tavoitteena on, että työnantaja uskaltaa helpommin palkata nuoren, kun omavastuuosuus palkasta jää pieneksi, sanoo Moisio.

Kesätyösetelit rahoittaa Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskus. Seteleitä jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja kokemukset ovat olleet sekä työnantajien että nuorten puolelta hyviä.

Lisätietoja ja ohjeet kesätyösetelin noutamiseen: