6.3. järjestetyssä Energy Hackathonia käynnistäneessä Kick off –päivässä koululaiset kilpailivat uusilla ideoilla energian säästämiseksi. Rieskalähteen ysiluokkalaisten esitys energiankäytön tarkkailuun tarkoitetusta sovelluksesta toi ryhmälle kilpailun voiton.

Uutta virtaa energiansäästöön

Energy Hackathon on hanke, jossa kehitetään ideoita ja sovelluksia siitä, miten energiankäyttöä saadaan näkyväksi ja energian säästämisestä voidaan tehdä kiinnostavaa ja hauskaa lapsille ja nuorille.

Rieskalähteen koulun 9.-luokkalaiset Lilli Eklund, Hanna Elsilä ja Maria Leistevuo osallistuivat Kick off -päivään vetäjänsä Ilkka Fagerin opastuksella. Ryhmä päätti viime hetkellä osallistua kisaan ja olikin ainoa peruskoululaisryhmä 2.-asteen opiskelijoille tarkoitettussa Kick off –kilpailussa.

Kilpailun tarkoituksena oli suunnitella esitys omista ratkaisuista siihen, miten energiadataa voisi hyödyntää, havainnollistaa ja visualisoida. Tehtävänannossa painotettiin erityisesti omaperäisyyttä, sovellettavuutta ja havainnollistamista. Kilpailun suunnitteluvaiheen jälkeen kaikki ryhmät ”pitchasivat” ideansa eli esittelivät nopeasti sen pääkohdat yleisölle.

Appi avuksi kuluttajalle

Ryhmä esitteli tiiviin ja vakuuttavan suunnitelman energian säästämiseksi: yksilöllisesti räätälöitävissä oleva verkkosovellus, jolla käyttäjä voi seurata omaa energiankulutustaan. Ryhmä suunnitteli sovelluksen ratkaisuksi huolestuneelle kuluttajalle, joka ei enää itsekään tiedä mitä tehdä ja mistä etsiä tietoa. Ryhmän suunnittelema sovellus toisi asiantuntijoiden tiedot ja vinkit sekä käyttäjän kulutuksen suoraan yhteen ja samaan sovellukseen.

Ryhmän idea ja sen esittäminen yleisölle osuivat kumpikin nappiin ja kisan nuorin osallistujaryhmä veikin voittosijan mennessään.

Ryhmän idea ja sen esittäminen yleisölle osuivat kumpikin nappiin ja kisan nuorin osallistujaryhmä veikin voittosijan mennessään.

– Ryhmämme oli kilpailun nuorimpia osallistujia, joten pitchauksen pitäminen ei varmasti ollut helppo paikka, mutta he suorittivat esittelyn mallikkaasti, Fager kehuu.

Energy Hackathon järjestetään Turussa 17.-18. toukokuuta.

 

Asiasanat: