Turun geokätköilijät on aktiivinen talkooporukka, joka on järjestänyt useat asukastalkoot Turussa. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita pääsiäislauantaina 20.4. Tammispaltanpuistoon, Pirunmäen bunkkerialueelle klo 11 - 13. Talkoilemalla voi kuka tahansa osallistua oman ympäristönsä hoitamiseen.

Turun seudun geokätköilijät

Turun seudun geokätköilijät on joukko aktiivisia harrastajia, joka järjestää erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia. Turun seudun geokätköilijöiden Facebook-ryhmässä on yli tuhat jäsentä. Joukossa on myös ulkopaikkakuntalaisia, joita Turun seudun tapahtumat kiinnostaa. 

Bunkkerialue on kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen muisto toisesta maailmansodasta, kertoo Christel Kujala Turun seudun geokätköilijöistä. Alue on graffittimaalareiden suosima ja sinne on vuosien varrella kertynyt valtavat määrät tyhjiä maalipurkkeja. Tarkoituksena on kerätä purkit talteen, lajitella ne ja toimittaa jatkokäsittelyyn. Mukaan kannattaa varata ainakin kestävät ja käsiä suojaavat hanskat ja hyvät jalkineet sekä nimikoidut työkalut sekä tietysti evästä. 

- Turun seudulla on monenlaisia ihmeellisiä paikkoja, joihin on tullut tutustuttua geokätköilyn avulla, joista ei tietäisi mitään ilman tätä harrastusta. Kotiseutu tulee tutuksi ihan eri tavalla tämän harrastuksen myötä, Kujala vinkkaa. Alueelta löytyy myös muutama geokätkö.

Siivoaminen näissä kohteissa, kuten myös luonnonsuojelualueilla, noudattaa samaa kaavaa: liikutaan luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. Koska luonto on vasta heräämässä talven jäljiltä, nämä siivoustapahtumat järjestetään yleensä aikaisin keväällä. Samoin myöhään syksyllä on toinen hyvä ajankohta ympäristötalkoille.

Kaupungin resurssit eivät riitä kaikkien puistojen ja luonnonsuojelualueiden siivoamiseen, siksi geokätköilijät auttavat mielellään tempauksilla ympäristön puhtaanapidossa. Jokainen roska, joka saadaan pois luonnosta, on tärkeä ympäristöteko.

Geokätköilijät eivät pelkää painua pusikoiden alle ja ojien pohjille keräämään roskia talteen.

- Arvostan suuresti kaikkia osallistujia, koska he todella keräävät roskia myös sellaisista paikoista, johon normaalisti kukaan ei mene, Kujala huomauttaa. 

Tuleva tapahtuma on Kujalan kuudes Suomessa järjestämä ympäristötalkootapahtuma. Talkooväki on ollut siivoamassa Ruissalon Hiiriluodossa 2015, Katariinanlaaksossa 2016, Haunisten alueella Raisiossa 2017, Ruissalon kansanpuiston promenaadin vieressä olevalla suojelualueella 2017 sekä viime keväänä Majakkarannassa. Viime syksynä kerättiin lasinsiruja Ispoisten kallioilta.

CACHE IN TRASH OUT®

Timo Mättö Turun seudun geokätköilijöistä on myös järjestänyt aktiivisesti CITO-tapahtumia Turun seudulla aina vuodesta 2014. Perinteeksi on muodostunut "Uudenvuoden Geokävely"-tapahtuma, jossa siivotaan rakettiroskia, sädetikkumetallia ja lasinsiruja pois kulkuväyliltä Kirjastosillan ja Teatterisillan väliseltä alueelta. Tapahtumat ovat olleet palkitsevia ja ohikulkijoilta riittää kiitoksia vapaaehtoisille.

Tapahtumissa on yleensä ollut 80 – 100 osallistujaa. Ensimmäisessä ympäristötalkootapahtumassa Ruissalon Hiiriluodossa osallistujia oli 155. Tapahtumassa vietettiin myös hiljainen hetki menehtyneelle geokätköilijälle, joka oli pyytänyt, että alueella pitäisi järjestää siimojen keräys ja CITO-tapahtuma.

Kiitettävää yhteistyötä Kuntecin kanssa

Geokätköilijät ovat erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Turun seudun kuntien kanssa. Kuntec, Turun kaupunki ja Raisio tukevat toimintaa Kujalan mielestä ensiluokkaisesti.

- Saamme jätesäkit, jätteiden keräykseen roskapihdit, suojahanskat, sekä turvaliivit. Myös jätteiden kuljettamiseen ollaan saatu jätelava käyttöön, Kujala iloitsee.

Lauantain talkoopaikka opaskartalla
Paikoitusmahdollisuus Rieskalähteen koulun pihalla, kulku Jöllinaukion kautta.

Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen haluaa tehdä Turusta entistäkin siistimmän ja viihtyisämmän. Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin omilla teoillaan ja ideoillaan sekä jakaa niitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #siistiturku. Kehittämisideoita voi välittää myös kaupungin palautepalvelussa www.turku.fi/palaute.

Kaupunginosa/Alue: