Kevättuulet puhaltavat peruskouluikäisten työelämään tutustumisen ohjauksessa, kun Turun peruskoulujen opinto-ohjaajat lanseeraavat upouuden TET-torin, oppilaiden ja yritysten kohtaamispaikan.

TET-torissa yritys voi esitellä toimintaansa, ja siellä työelämäkokemusta vailla oleva nuori voi löytää omia urasuunnitelmia vastaavan TET-paikan.
- TET-torilla on jo kattavasti eri toimialojen yrityksiä, mutta lisää paikkoja tarvitaan etenkin kasvualoille, tekniikkaan ja luonnontieteeseen, koordinoiva oppilaanohjaaja Petri Niemi vinkkaa.

Monelle peruskoululaiselle TET-jakso on ensimmäinen kokemus työelämästä. TET tarkoittaa työelämään tutustumista, ja jakson aikana onkin tarkoitus, että oppilas tutustuu itseä kiinnostavaan toimialaan. TET-jakso voi sisältää esim. pieniä työtehtäviä, ammattilaisiin ja heidän työtehtäviinsä ja alan koulutukseen tutustumista sekä erilaisten työtehtävien seuraamista.

Lisää paikkoja tarvitaan etenkin kasvualoille, tekniikkaan ja luonnontieteeseen

TET-jakso on parhaimmillaan koulun ja yrityksen yhdessä rakentama kokonaisuus.
- STEAM-hankeryppäältä saamamme rahoituksen turvin meillä turkulaiskoulujen opinto-ohjaajilla on nyt paremmat mahdollisuudet tarjota yrityksille apua TET-viikon suunnittelussa. Ja ensi syksyn aikana meillä on mahdollisuus TET-poluttaa 36 yrityksen TET-jaksot, Petri Niemi kertoo. Yritys voi ilmoittautua mukaan yhteiseen kehittämistyöhön osoitteeseen oppilaanohjaus(at)turku.fi

TET-polku tarkoittaa TET-paikalla ennalta sovittua käytäntöä, jolla toteutetaan peruskoululaisten työelämään tutustuminen. Mielekkäiden työtehtävien ohella on tärkeää, että oppilaalla on mahdollisuus perehtyä yrityksen koko toimintaan, ja siksi on toivottavaa, että yritys jakaisi työviikon tutustumispisteisiin sekä sopisi vastuunjaosta ja ohjauksen järjestämisestä tutustumispisteissä.

TET-jaksoja tarjoavia yrityksiä on Turussa koottu oppilaiden tarpeisiin jo kymmenen vuoden ajan, mutta toimiva tekninen alusta on puuttunut. Nyt uusi TET-tori tekee paikkojen etsimisestä entistä helpompaa ja nuoren urapohdintojen edistämisen näkökulmasta tarkoituksenmukaista.
- Ilmoittautumalla TET-paikaksi yritys voi osallistua nuorten urapolkujen rakentamiseen. Tämän lisäksi yritys voi esitellä toimintaansa toimipaikkakohtaisen TET-kortin avulla ja näin parantaa oman alansa vetovoimaa, Petri Niemi summaa.

Tutustu TET-toriin / https://www.tet-tori.fi/