Vuoden uusturkulainen on virolaissyntyinen Mari Jurtom ja monikulttuurisuusteosta tunnustuksen saa yhteiskuntavastuullinen Shams falafel -osuuskunta. Kummatkin tunnustuksen saajat rakentavat tahoillaan monikulttuurista ja suvaitsevaa Turkua.

Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvosto valitsi voittajat kaupunkilaisten tekemien ehdotusten pohjalta. Tänä vuonna tunnustukset myönnetään jo 14. kerran ja niiden saajat ovat positiivisia monikulttuurisuuden lipun kantajia.

– Tämä on merkittävä ja arvostettu tunnustus, jonka saajat valitaan yli 20 000 maahanmuuttajan keskuudesta, sanoo Turun monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Muhis Azizi

Vuoden uusturkulainen on aktiivinen kulttuurisuhteiden kehittäjä

Mari Jurtom, kuva: Juha Laine

Vuoden uusturkulainen on ensimmäistä kertaa virolaistaustainen, vaikka Turussa on jo pitkään vaikuttanut verrattain suuri joukko Virosta Turkuun kotiutuneita kaupunkilaisia. Tällä hetkellä Turussa asuu noin 2000 virolaista.

Asukkaiden antamien perustelujen mukaan vuoden uusturkulainen Mari Jurtom on tehnyt monipuolisesti työtä Suomen ja Viron kulttuurisuhteiden kehittämiseksi. Varsinais-Suomen Viro-keskuksen puheenjohtajana hän on monin tavoin auttanut Turun seudulla asuvaa, kokoonsa nähden melko huomaamatonta, virolaisyhteisöä kotoutumaan. Mari Jurtom on muun muassa opettanut Virossa suomea ja Suomessa viroa, toiminut kääntäjänä ja luennoinut Viro-aiheista suomalaisyleisölle.

– Kielen oppimisen lisäksi suosittelen kaikille maahanmuuttajille jotakin harrastusta, jonka parissa voi tavata suomalaisia. Itselleni Turku ja turkulaiset ovat tulleet tutuiksi kuoroharrastuksen kautta, kertoo jo 10 vuotta Turussa asunut Mari Jurtom.

Vaikka Suomea ja Viroa pidetään usein melko samanlaisina yhteiskuntina, erojakin löytyy. Suomalaisessa kulttuurissa näkyy vahvana Ruotsin vaikutus, kun taas Virossa tavat pohjaavat saksalaisiin ja venäläisiin perinteisiin.

– Esimerkiksi juhlapyhien vietto ja suhde sääntöihin eroavat toisistaan. Pitkään itsenäisenä eläneessä Suomessa sääntöjä on kasvettu noudattamaan, kun taas virolaiset ovat tottuneet kiertelyyn, kaarteluun ja soveltamiseen, naurahtaa Mari Jurtom.

Monikulttuurisuustekotunnustus työstä turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi

Monikulttuuristekotunnustuksen saanut Shams falafel on ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisella yrittämisellä luonut työtä jo yli kymmenelle turvapaikanhakijalle sekä suomalaisille pitkäaikaistyöttömille.

Shams falafel aloitti pienimuotoisena toimintana, kun vuonna 2015 Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Sittemmin osuuskunnassa on rakennettu merkittävä tuotantoketju ja Turku 26 muun paikkakunnan kanssa on saanut ehkäpä maailman parhaat falafelit.

– Maahanmuuttajat ovat yrittäjinä mukana osuuskunnassa ja yhteistyö on ollut helppoa ja sujunut erinomaisesti, kehuu Shams falafelin osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Lotta Laaksonen.

Shams falafelin toiminnassa turvapaikanhakijoita on autettu myös suomalaisten lupa-asioiden ja anomusten parissa, esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja perheen yhdistämiseen liittyvissä asioissa.

Turvapaikanhakijoille oleskeluluvan odottaminen on turhauttavaa ja järkevän tekemisen löytäminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Kaikki turvapaikanhakijat haluavat työpaikan, mutta jo vapaaehtoistyön tekeminen on heille tärkeää. Näiden byrokratiaa pitäisi purkaa ja viranomaisilta saada helpommin vastauksia käytännön kysymyksiin, sanoo Lotta Laaksonen. – Ja jos onnistuu saamaan työpaikan, työluvan pitäisi olla itsestäänselvyys, mitä se ei tällä hetkellä ole.

Huomionosoitukset jaetaan uusien kansalaisten juhlassa

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen jakaa Vuoden 2019 uusturkulaiselle ja monikulttuurisuusteolle huomionosoitukset Turun VPK:n talolla vietettävässä uusien Suomen kansalaisten juhlassa.

Juhla on Turun seudun kuntien yhteinen onnittelutilaisuus yli neljällesadalle viime vuonna seudullamme Suomen kansalaisuuden saaneelle uussuomalaiselle. Juhlapuheen tilaisuudessa pitää Turun nuorisovaltuuston jäsen Abdel Bettahar.