Pienviljelyyn tarkoitetut viljelypalstat ovat jaossa kaupunkilaisille kasvukaudeksi 2019. Palstoja voi tiedustella Turun 4H-yhdistykseltä.

Palstojen tiedustelu Turun 4H-yhdistykseltä

Monivuotinen viljelypalsta Katariinasta, kuva Minna Sjöholm

Palstat on tarkoitettu kaupunkilaisten pienviljelyyn. Palstoilla saa viljellä kaikkia yksivuotisia, laillisia kasveja. Palsta on aarin kokoinen ja hinta kasvukaudelta on monivuotisilla palstoilla 25 euroa ja yksivuotisilla 20 euroa. (Puolikas palsta 15€/kausi.)

Kaupunki on muokannut viljelymaan keväällä ja maa on jaettu palstoihin. Palstat on merkitty maastoon kepein ja numeroitu. Tikuttamisen jälkeen oma palsta löytyy helposti ja istuttamisen voi aloittaa.

650 palstaa ympäri kaupunkia 

Kaupunki on luovuttanut täksi satokaudeksi 16 pellolta maata palstaviljelijöille: Artukainen, Haapa-alho (Isosuo), Halinen, Hirvensalo, Jaaninoja, Katariina, Kärsämäki, Pahaniemen pelto, Pahaniemi (monivuotinen), Pansio–Perno, Pitkämäki, Ruohonpää, Varissuo, Vätti, YO-kylä 1 ja YO-kylä 2.

Viljelypalstat kartalla 

Ylioppilaskylä 2:n ja Halisten palstat on vuokrattu, mutta muualla on vielä palstoja jäljellä. Jonoonkin kannattaa ilmoittautua ellei pääse toivomalleen pellolle, neuvoo toiminnanjohtaja Paula Harjamäki Turun 4H-yhdistyksestä. Seuraavana vuonna voi jo onnistaa. Tarjolla olevista palstoista vuokrataan vuosittain noin 400 - 450 palstaa.

4H-yhdistys neuvoo ja opastaa 

Oman ruuan kasvatus on trendikästä ja palstat ovatkin olleet viime vuosina suosittuja. Viljely voi yllättää innokkaan aloittelijan; homma voi tuntua vaikealta ja vaativalta. 4H-yhdistys tarjoaa kuitenkin paljon kursseja viljelijöilleen. Suosituilla kursseilla viljelijät saavat tietoa esimerkiksi kasvien ja kasvualustan vaatimuksista, villivihanneksista ja yrteistä. 

- Kannattaa kokeilla alkuun helppoja kasveja, jotka lähtevät varmasti kasvuun. Näitä ovat esimerkiksi peruna ja sipuli. Sen sijaan porkkanaa ei kannata yrittää, jos kasvualusta on savista. Porkkanakin mahtuu kasvamaan, jos maata parantaa, Harjamäki lupaa. 

Monivuotisilla palstoilla on vakiintunut viljelijäporukkansa, mutta vielä neljä palstaa on vuokrattavissa Pahaniemestä. Viljelijät toivovat nuorten innostuvan monivuotisesta viljelystä. 

- Nuorten kannattaa rohkeasti käydä Pahaniemen monivuotisilla palstoilla juttelemassa viljelijöiden kanssa. Viljelijät toivovat pääsevänsä jakamaan tietoa seuraavalle viljelijäpolvelle. Innokas oppipoika voi hyvinkin päästä konkarin kanssa kimppaan palstalle, vinkkaa Harjamäki. 

4H-yhdistys

Asiasanat: