Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla kulttuurihyvinvointi halutaan tiiviimmin osaksi ikääntyneiden hoitoa ja hoitotyötä. Kulttuurihyvinvoinnin huomioisella on tutkitusti isot hyötyvaikutukset sekä vanhusten että hoitohenkilökunnan arkeen.

Mitä tarkoittaa Taidekori kulttuurihyvinvointityö?

  • Taidekori kulttuurihyvinvointi –työryhmän tehtävänä on kulttuurihyvinvoinnin kehittäminen vanhuspalveluissa, henkilöstön osaamisen kehittäminen, testamenttivarojen haku, toimintakulttuurin muutoksen edistäminen ja kulttuurisen työotteen kehittäminen.
  • Työryhmässä on edustajat kaikista Turun vanhuskeskuksista, kotihoidosta ja vapaaehtoisten koordinaatiosta, vapaa-aikatoimialalta sekä Turun ammattikorkeakoulusta Taikusydän-yhteyspiste.
  • Jokaiseen ympärivuorokautisen hoidon yksikköön laaditaan yksikkökohtainen kulttuurihyvinvointisuunnitelma.

(kuva: Taiteen edistämiskeskus)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla kulttuurihyvinvointi halutaan tiiviimmin osaksi ikääntyneiden hoitoa ja hoitotyötä. Kulttuurihyvinvoinnin huomioisella on tutkitusti isot hyötyvaikutukset sekä vanhusten että hoitohenkilökunnan arkeen.

- Kulttuurihyvinvointi tukee ikääntyneen kokonaishyvinvointia, lisää elämän- ja palvelun laatua, sitouttaa vapaaehtoisia ja omaisia osallistumaan sekä lisää työntekijöiden työhyvinvointia ja työn houkuttelevuutta, erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen hyvinvointitoimialalta kertoo.

Luukkaisen vetämä Taidekori kulttuurihyvinvointi –työryhmä aloitti työnsä hyvinvointitoimialalla keväällä 2019. Työryhmässä ovat mukana kaikki Turun vanhuskeskukset, kotihoito, vapaaehtoisten koordinaatio, vapaa-aikatoimiala sekä Turun ammattikorkeakoulusta Taikusydän-yhteyspiste. Ryhmän päätehtävänä on kulttuurihyvinvoinnin kehittäminen vanhuspalveluissa.

Vuodepotilaskin voi olla kulttuurin kokija ja osallistuja esimerkiksi erinomaisen vastaanoton saaneen tanssikummi-toiminnan myötä.

- Työmme taustalla on ajatus ihmisestä yksilöllisenä persoonana sekä ihmisen kulttuurisista perusoikeuksista, jotka ovat olemassa ihan elämän loppuun saakka. Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille ja niillä on selkeitä hyvinvointivaikutuksia. Kulttuurihyvinvoinnin tuominen osaksi hoitotyötä vaatii kuitenkin asenne- ja toimintakulttuurimuutoksia. Tähän haemme työkaluja mm. Taidekori –työryhmässä tehtävän kehittämistyön kautta. 

 

Kulttuurihyvinvointisuunnitelmat jokaiseen yksikköön

Jokaiseen Turun kaupungin ympärivuorokautisen hoidon yksikköön laaditaan yksikkökohtainen kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Suunnitelmasta tulee näkyä, miten kulttuurihyvinvointia toteutetaan yksikössä, miten henkilökunnan osaamista hyödynnetään ja lisätään kulttuurisessa työotteessa ja miten suunnitelman toteutumista seurataan.

- Tarkoituksena on tehdä yhteinen kehikko kaikille yksiköille, johon jokainen yksikkö kuvaa oman toimintansa sisältöjä. Näin tuodaan näkyväksi se, mitä kaikkea yksiköissä tehdään kulttuurisen hyvinvoinnin eteen. Suunnitelmien sisällöt muotoutuvat asiakkaiden tarpeiden pohjalta. Suunnitelman tulisi myös vaikuttaa siihen, että omaksumme kulttuurisen toiminnan osaksi hoitotyötä, Luukkainen muistuttaa.

Kulttuurista hyvinvointia voivat olla esimerkiksi uintireissu uimahalliin, karjalanpiirakoiden leipominen, asukkaiden pienten unelmien täyttäminen, Turun filharmonisen orkesterin konsertti tabletin kautta katsottuna ja kuunneltuna tai vaikkapa kirjan kuunteleminen lukulähetin lukemana.

Kulttuurihyvinvointi voi olla sitä, että pukeudutaan juhlavaatteisiin tai kuunnellaan lempimusiikkia

- Kulttuurisen hyvinvoinnin pitäisi olla iso osa hoitotyötä. On tärkeä kuunnella jokaisen yksilöllisiä tapoja ja mielipiteitä. Vuodepotilaskin voi olla kulttuurin kokija ja osallistuja esimerkiksi erinomaisen vastaanoton saaneen tanssikummi-toiminnan myötä.

Se, että ikäännymme, ei poista meidän perustarpeitamme. Kulttuurin kokeminen ja siihen osallistuminen on yksi niistä.

- Kulttuurihyvinvointi liittyy myös arjen estetiikkaan. Se, että juhlat näkyvät arjessa tilojen koristelujen kautta tai että pukeudutaan juhlavaatteisiin ja laitetaan hiukset kampaukselle. Tärkeää on, että huomioimme kulttuurin monesta eri näkökulmasta. Se on ammattitaiteilijoiden tuottamia elämyksiä, arjen estetiikkaa tai lempimusiikin kuuntelua ja kaikkea siltä väliltä.