Turussa ja koko maakunnan alueella on selviä merkkejä siitä, että jopa 10-vuotiaat käyttävät nuuskaa. Varsinais-Suomessa ongelma on tunnistettu ja nuorten nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyyn puututaan monipuolisella ja osallistavalla toiminnalla.

Lisätietoa:

NIKO-projekti on toiminut vuodesta 2017 ja projektille on myönnetty kaksivuotinen jatkorahoitus vuosiksi 2019–2021. Projektin pitkäaikaisena tavoitteena on hyvinvoiva, nikotiiniton, osallistuva ja omasta terveydestään huolehtiva nuoriso. Projektissa luodaan helposti saatavilla olevia, tarveperustaisia ja lähellä nuoria tapahtuvaa toimintaa ja verkostoja. NIKO on ollut mukana myös kouluttamassa alueen ammattilaisia, mm. Turun koulujen kouluterveydenhoitajia. Projektin edustus on mukana myös Turun kaupungin ehkäisevän päihdetyön työryhmässä.

Mietityttääkö esimerkiksi nuoren mieliala, ristiriidat kotona, opiskelumurheet tai vaikkapa kaverisuhteet? Linkki-toiminta on tarkoitettu varsinaissuomalaisille 10-18 -vuotiaille nuorille ja heidän vanhemmilleen. Toiminta on maksutonta ja mukaan pääsee joko suoraan itse yhteyttä ottamalla tai ammattilaisen ohjaamana. Tapaamisiin voi tulla koko perheen voimin tai pelkästään nuori tai vanhempi.

Nuuskasta on kehittynyt ongelma ja yhä nuoremmat altistuvat terveyshaitoille nuuskan käytön myötä. Nuuska on uusi ja kiehtova tuote, jonka käyttöön houkuttelevat mm. tuotteiden helppo saatavuus ja käyttö sekä tiedonpuute ja kaveripiirin asenteet. Huolestuttavaa on, että nuuskan käyttö koskee yhä nuorempia.

Perhe on keskeinen tekijä lapsen ja nuoren hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan tämän päivän vanhemmuus tarvitsee tukea, jolla turvataan lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys. Vanhemmuutta tukemalla on saatu myös lapsen ja nuoren päihteiden käyttö vähenemään. Oikea-aikainen ja näyttöön perustuva tieto nuorille edesauttaa nuorten asennoitumista päihteisiin ja vaikuttaa sitä myöten myös niiden käyttöön.

Varsinais-Suomessa asia on tunnistettu ja siihen puututaan monipuolisella toiminnalla

Varsinaissuomalaisille nuorille ja heidän lähiaikuisilleen on tarjolla monipuolista ja osallistavaa toimintaa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun NIKO – Terveydenedistäminen nuorten arjessa -projektin ja sen laajan yhteistyöverkoston kautta. Projektin ensisijaisena tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää nuorten nikotiinituotteiden käyttöä ja kehittää nuorten pariin jalkautuvaa monipuolista terveyttä edistävää toimintaa. Lisäksi koko Varsinais-Suomen kattava Linkki-toiminta tarjoaa apua ja tukea murrosikään, nuoruuteen ja vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä 10–18-vuotiaille nuorille ja heidän vanhemmilleen. Kyseessä on Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n toimintamalli.

Turussa liikuntalautakunta on lisännyt avustusperiaatteisiinsa ehdon, että lasten ja nuorten liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen edellytyksenä on seuran sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Seuroja koulutetaan asiaan liittyen ensi syksynä ja ehto tulee voimaan vuoden 2020 avustuksissa.

Nuorten terveydenedistämistyössä tärkeää on usean toimijan samansuuntainen, asiantuntijuuteen perustuva yhteistyö. Verkostojen avulla tavoitetaan yhä useampi nuori, vanhempi ja ammattilainen, ja samalla saadaan toiminta näkyväksi ja pysyväksi osaksi alueellista terveydenedistämistyötä. Lisäksi on huomioitava, että terveydenedistämistä ei tehdä nuorille, vaan yhdessä heidän kanssaan, jolloin työ on vaikuttavinta.

Menestyksekäs nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja vähentäminen vaatii yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan toimia. Mikään taho ei selviä tästä työstä yksin, vaan lasten ja nuorten nikotiinittomuuden edistäminen edellyttää monen toimijan yhteistyötä ja samaan päämäärään tähtäävää toimintaa.

Asiasanat: