Turun klassillinen lukio kehittää yhdessä kummiyritysten kanssa uudenlaista mallia toteuttaa opiskelijoiden työharjoittelu. Ideana on tutustuttaa opiskelijat yritysten toimintaan pikkuhiljaa yhteistyön kasvaessa ja syventyessä opiskeluvuosien karttuessa.

Ensimmäisenä lukiovuonna opiskelijat tutustuvat kummiyritysten toimintaan ja ammatteihin yleisesti, toisena vuonna he lähtevät varjostamaan heitä kiinnostavan yrityksen työntekijää ja kolmantena vuonna heillä on mahdollisuus osoittaa yrityksessä hankkimansa tietotaito osana lukiodiplomin suorittamista.

- Halusimme uudistaa perinteisen opiskelijoiden työharjoittelun muuttamalla täydellisesti sen konseptin. Uudessa formaatissa kummiyrityksen ei tarvitse keksiä harjoitteluun tulevalle sopivia tehtäviä, riittää kun osoitetaan työntekijä, jonka työhön lukiolainen voi perehtyä häntä varjostamalla, kertoo Turun klassillisen lukion mediaopettaja Mattus Alsi.

- Sen lisäksi, että kummiyritys tarjoaa lukiolaiselle varjostusmahdollisuuden, voivat yritykset olla monilla muilla tavoin osa koulun arkea. Näitä yhteistyömuotoja on tarkoitus lähteä nyt yhdessä kehittämään, jatkaa Alsi.

– Etsimme ja löysimmekin lukioyhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä, joiden kanssa lähdemme rakentamaan kumppanuutta, josta olisi hyötyä pitkällä tähtäyksellä molemmille osapuolille, toteaa Alsi lopuksi.

Mukaan lukion kummiyritystoimintaan on lupautunut jo kymmenen teatteri-, tanssi- ja media-alan yritystä, joiden kirjo vastaa Turun klassillisessa lukiossa suoritettujen lukiodiplomien valikoimaa. Lukiodiplomi, jonka suorittamiseen lukiolaisten yritysvarjostus on tarkoitus kytkeä, antaa opiskelijalle mahdollisuuden osoittaa erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen näytön avulla, ja se on vapaaehtoinen opintosuoritus.

Kummiyritykset tulevat vuosittain keväällä esittelemään Turun klassillisen lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille toimintaansa sekä ammatteja, joita lukiolaiset voivat varjostaa toisena opintovuonna. Samalla yritykset ilmoittavat montako varjostajaa he voivat ottaa vastaan. Lukiolaiset lähtevät ensimmäisen kerran varjostamaan yrityksiä keväällä 2021, kun toisen vuosikurssin opiskelijat ottavat itse yhteyttä haluamansa yrityksen yhteyshenkilöön ja sopivat varjostuksen yksityiskohdista.

Yhteistyöhön mukaan lupautuneet Turun klassillisen lukion kummiyritykset:

  • Aurinkobaletti
  • Kasimir Högnäs, freelancer-ohjaaja
  • Mainostoimisto Jabadabaduu
  • Mainostoimisto Nitro
  • Tanssiteatteri Eri
  • Tuotantoyhtiö Apaja
  • Turun kaupunginteatteri
  • Turun Sanomat
  • Åbo Svenska teater
  • YLE

Turun klassillisen lukion kummiyritystoiminnan kehittäminen on osa valtakunnallista Lukion työelämäkumppanit -hanketta. Hankkeessa kehitetään ja kokeillaan

- työelämälähtöisiä lukiokursseja ja oppimisympäristöjä
- lukiolaisten, korkeakouluopiskelijoiden ja yritysten yhteisiä projekteja
- lukio-opiskelijoiden TET-tutustumismalleja työelämään ja jatko-opintoihin
- lukio-opettajien yritys- ja korkeakouluvarjostamisen malleja
- lukioiden yrityskumppanuuksia ja -verkostoja

Hanke toteutetaan Turun, Vaasan ja Porin kaupungin lukioiden, Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kumppanuusverkostossa 1.10.2018–28.2.2021 välisenä aikana. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja toteuttajaorganisaatiot.