Kaupunki käyttää tänä vuonna kahdella ideahakukierroksella yhteensä enintään puoli miljoonaa euroa testamenttirahaston tuottovaroja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen poikkeusoloissa ja sen jälkihoidossa. Hakijoina voivat olla kaupungin omat toimijat ja rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset, järjestöt ja säätiöt.

Ideoi ja toteuta oivalluksesi 

Jätä hakemuksesi 6.5.2020 mennessä. Ideoita voivat esittää kaupungin omat toimijat sekä rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset, järjestöt ja säätiöt. 

Lue lisää ja jätä hakemuksesi: https://webropol.com/s/ideahaku

Lisätietoja antaa Risto Tolonen.

Ideoita toivotaan neljältä eri aihealueelta:

  • yksinäisyyden ehkäisy,
  • mielen hyvinvointi,
  • toimintakyvyn vahvistaminen
  • ja digituki.

Jokaiseen aihealueeseen kohdennetaan enintään 60 000 euroa kevään hakukierroksella. Ideoiden painopisteenä tulee olla ensisijaisesti senioreille kohdennetut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut, jotka tukevat kaupungin strategiaa, mutta ne voivat kohdentua myös muihin väestöryhmiin. Toiminnan on kohdistuttava mahdollisimman moneen ihmiseen tai oltava muulla tavoin tuloksellista kohderyhmä huomioiden.

Haku on käynnissä 17.4.-6.5.2020. Kaupungin toimijat ja yhdistykset, järjestöt ja säätiöt voivat ideoida ja jättää hakemuksensa 6.5.2020 kello 16 mennessä osoitteessa https://webropol.com/s/ideahaku. Ideat on toteutettava 31.12.2021 mennessä. Toiminnassa on huomioitava poikkeusolojen säädökset. Ideoina ei voida huomioida hakijan toimintasuunnitelmaan sisältyvää perustoimintaa. Laite- ja välinehankintoja voidaan tukea vain yhdistettynä palveluun. Varojen jaosta päättää Turun kaupunginhallitus toukokuussa hyvinvoinnin ohjausryhmän esityksestä. Toinen hakukierros järjestetään syksyllä 2020.

Poikkeustilanteessa tarvitaan uudenlaisia ja ketteriä hyvinvointipalveluita 

Kaupunki on kehittänyt testamenttirahaston tuottovaroilla matalan kynnyksen hyvinvointipalveluja ja hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria. Aiempina vuosina rahaa on ollut jaossa 273 000 euroa. Vuonna 2020 varoja jaetaan poikkeuksellisesti yhteensä enintään 500 000 euroa kahdella kierroksella. 

– Perusteluna kahteen jakoon ja rahojen lisäämiseen on poikkeusolojen hoitaminen ja tilanteen jälkihoito. Poikkeusoloilla on paljon vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin. Kaikille on tarpeen tuoda iloa ja virkistysmahdollisuuksia. Poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa kasautuvaa palvelutarvetta, minkä lisäksi myös aivan uusia henkilöitä tulee palvelutarpeen piiriin. Tukea tarvitaan nyt heti sekä myöhemmin jälkihoitoon, kertoo hyvinvoinnin ohjausryhmän puheenjohtaja, toimialajohtaja Minna Sartes.  

Aiemmin ideoita ovat voineet ehdottaa kaupungin omat toimijat, mutta nyt hakuun voivat osallistua myös rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset, järjestöt ja säätiöt.

– Kolmannen sektorin toimijoita tarvitaan kehittämään uudenlaisia ja ketteriä palveluja ja toimintamuotoja. Kaupungin toimijat ja järjestöt voivat myös ideoida palveluita yhdessä, sanoo Minna Sartes.

Aiemmin testamenttirahaston tuottovaroilla on esimerkiksi kehitetty OmaKirjasto-palvelua, tuettu omaishoitajia ja järjestetty kulttuuritoimintaa ikäihmisille.