Koronapandemia sulki ikäihmiset koteihinsa. Turun kaupungin liikuntapalvelut päätti tuoda liikunnan ilon heidän parvekkeidensa alle. Palkinnoksi on saatu paljon kehuja ja yhdet pullatkin.

Mistä saitte idean parvekejumppaan, liikuntapalveluvastaava Saija Kultala Turun kaupungilta?

Olin huomannut, että tällaisia järjestetään eri puolilla Suomea. Viimeinen sykäys asialle oli se, kun Pori haastoi twitterissä Turun toteuttamaan parvekejumppia. Olihan siihen pakko vastata.

Missä parvekejumppia järjestetään?

Senioritaloissa, asumispalveluyksiköissä sekä taloyhtiöissä, joissa asuu iäkkäitä ihmisiä.

Miksi tämä on tärkeää juuri nyt?

Liikunnan merkitys korostuu entisestään, kun ihminen ikääntyy. Moni ikäihminen on jäänyt koronan takia kokonaan kotiin ja meillä on huoli siitä, mitä heidän toimintakyvylleen tapahtuu. Kaupunki haluaa tällä lähettää ikäihmisille viestin, että heistä pidetään huolta.

Mitä parvekejumppaajan pitää osata, erityisliikunnanohjaaja Anu Väre Turun kaupungilta?

Ei mitään, jokainen saa tehdä omalla tyylillään ja tahdillaan. Tärkeintä on uskaltaa tulla omalle parvekkeelle liikkumaan.

Mitä parvekejumpassa tapahtuu?

Siinä on pieni alkuveryttely, alaraajoihin painottuva jumppaosuus ja loppuveryttely. Jumpan voi tehdä istuen tai seisten. Jätämme jumppaohjeet kohteisiin myös kirjallisesti.

Olette pitäneet yli 20 parvekejumppaa ja kohdanneet ainakin 300 senioria. Millaista palautetta olette saaneet?

Moni kehuu, miten piristävä jumppa oli ja toivoo, että tultaisiin joka viikko. Kerran saatiin pullapussi yksittäispakattuja pullia, joissa oli allekirjoituksena seniori, 86. On ollut ilahduttavaa, että olemme tavoittaneet muitakin kuin senioreja, siellä on ollut lapsia ja työikäisiäkin mukana.

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Liikkuva resurssikeskus on auttanut kaupunkia löytämään taloyhtiöitä, joissa asuu ikääntyviä ihmisiä. Mitä yhdistys on tuonut näiden kohteiden parvekejumppiin, Satu Järvenpää?

Olemme järjestäneet paikalle muusikko Kim Engblomin, joka on laulanut tuttuja yhteislaulukappaleita. Viemme taloyhtiöiden auloihin myös kirjeitä, joissa on eri järjestöjen turinanumeroita ja kivoja tekemisen vinkkejä kotiin. Olemme koittaneet huomioida erityisesti netittömät seniorit.

Mikä merkitys parvekejumpilla on ollut Liikkuvalle resurssikeskukselle?

Yritämme tavallisestikin löytää Turun kaupungin kanssa seniorit, jotka eivät tule olemassa oleviin neuvontapisteisiin. Kun tavallinen, kasvokkain tapahtuva neuvontatoiminta on katkolla, parvekejumppa on loistava tapa yhdistää liikunta, kulttuuri ja tiedon jakaminen.

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Video: Simo Ahtee

Tämä juttu ja siihen liittyvä video ovat osa Valoa Turkuun -sarjaa, joka kertoo toiveikkaita ja tulevaisuuteen uskovia tarinoita poikkeuksellisena aikana. Sarja on osa Turun kaupungin Healthy Boost -hanketta, jonka tavoite on kehittää hallintorajat ylittävää yhteistyötä ja uudistaa kaupungin hyvinvointiviestintää. Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto.