Tuore raportti osoittaa, että turkulaisten kokemus omasta hyvinvoinnista on parantunut, onnellisuuden kokemus ja liikunnan harrastaminen ovat lisääntyneet. Turkulaiset ovat tyytyväisiä asuinalueidensa turvallisuuteen ja hyvinvoinnin alueelliset erot ovat kaventuneet viime vuosina. Hyvinvointi kuitenkin jakautuu epätasaisesti.

MITEN TURKULAISET VOIVAT? -JUTTUSARJA

  1. Laaja hyvinvointikertomus valottaa, miten turkulaiset voivat
  2. Miten Turku liikkuu ja liikuttaa?
  3. Turkulaiset ikäihmiset pärjäävät arjessaan
  4. Kirjaston tapahtumat kiinnostavat turkulaisia
  5. Turkulaiset kokevat olevansa yksinäisempiä kuin suomalaiset yleensä

Juttusarjassa tutustutaan laajan hyvinvointikertomuksen havaintoihin ja kerrotaan palveluista ja toimista, joilla edistetään hyvinvoinnin positiivista kehitystä ja vastataan hyvinvoinnin haasteisiin.

Tutustu laajaan hyvinvointikertomukseen

Laaja hyvinvointikertomus on lakisääteinen kerran valtuustokaudessa julkaistava raportti kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä.

Kerran neljässä vuodessa julkaistava laaja hyvinvointikertomus luo kokonaiskuvan turkulaisten hyvinvoinnista. Kertomuksessa avataan hyvinvoinnin haasteita ja annetaan suosituksia, miten kaupunkilaisten hyvinvointia voisi jatkossa parantaa.

Hyvinvointikertomus pohjautuu useisiin tietolähteisiin. Siinä on hyödynnetty esimerkiksi THL:n, poliisihallituksen ja eri ministeriöiden tutkimuksia ja tietokantoja. Tietolähteitä yhdistämällä ja analysoimalla esiin nousi viisi keskeistä havaintokokonaisuutta, jotka peilaavat turkulaisten hyvinvointia ja sen kehitystä pitkällä aikavälillä.

Viisi keskeistä havaintoa turkulaisten hyvinvoinnista:

  • Turkulaiset tuntevat voivansa hyvin, mutta hyvinvointi jakautuu epätasaisesti.
  • Turkulaiset lapset ja nuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä
  • Turkulaisia huolettaa mielenterveys, työ- ja toimintakyky ja talous.
  • Turkulaisten koululaisten arkeen pitää kiinnittää huomiota.
  • Turun asuinalueissa on suuria eroja.

Miten tästä eteenpäin?

Hyvinvointikertomus antaa suosituksia tulevaan. Sitä on tarkoitus käyttää kaupungin strategisessa suunnittelussa ja ohjelmien toimeenpanossa sekä hallinnon uudistamisessa. Raportissa tunnistettiin neljä hyvinvoinnin kannalta keskeistä haastetta, jotka tulee huomioida kehittämisessä aiempaa vahvemmin. 

Tärkeimmät painopisteet kehittämiselle: 

  • Ikärakenteen muutos 
  • Mielen voimavarat 
  • Työ- ja toimintakyky 
  • Tasapuolinen aluekehitys

Hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen vaatii koko kaupungin yhteistyötä. Ilmiöiden luonteen vuoksi myös alueellisuus on huomioitava. Havaitut haasteet on myös huomioitava jatkossa esimerkiksi strategisissa ohjelmissa, kärkihankkeissa ja hallinnon uudistuksessa.

Laajaa hyvinvointikertomusta viimeisteltäessä puhkesi maailmanlaajuinen koronapandemia. Epidemia ja siitä toipuminen leimaavat lähiajat hyvinvoinnin ja terveyden sektorien toimintaa. Mitä parempi hyvinvoinnin ja terveyden tila ja rakenteet yhteiskunnassa on, sitä paremmat valmiudet yhteiskunnalla on pärjätä myös poikkeusoloissa. Poikkeusoloissa korostuu erityisesti tämän laajan hyvinvointikertomuksen ydinviesti yhdessä tekemisen merkityksestä hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä ja edistämisessä.