Turun kaupunki ottaa käyttöön ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sateenkaariväreihin maalatun suojatien. Sateenkaaren värit on maalattu tiistaiaamulla suojatielle, joka ylittää Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla.

Sateenkaaren väreillä kaupunki viestii ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukee seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta. Aikaisemmin kaupunki on viestinyt vastaavalla tavalla liputtamalla sateenkaarilipulla ja valaisemalla Kirjastosillan sateenkaaren värein mm. Pride-viikon aikana. Tänä vuonna kaupunki nosti sateenkaarilipun salkoon myös 17.5., joka on kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä (IDAHOBIT).

Aloitteen suojatien maalaamisesta on tehnyt Turun Kaupunginteatteri. Dramaturgi Satu Rasila sanoo, että sateenkaaren väreihin liittyvä viesti sopii hyvin kaupunginteatterin arvoihin.

- Turun Kaupunginteatteri kunnioittaa ja arvostaa ihmisyyttä sen kaikessa moninaisuudessa. Kaikenlainen keskenään erilainen ihmisyys on upea ja juhlimisen arvoinen asia, ja sen kauniina symbolina sateenkaarisuojatie toimii. Sateenkaarisuojatie teatterin edessä viestii sitä, että kaupunginteatterin katsomoon ovat kaikki tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat.

Sateenkaarisuojatie on kansainvälinen ilmiö, joka nyt Turun kautta rantautuu myös Suomeen. Eniten sateenkaarisuojateitä on pohjoisamerikkalaisissa kaupungeissa. Euroopassa hollantilainen Almere maalasi vuonna 2019 ensimmäisen pysyvän transsukupuolisen valko-pinkki-sinisen suojatien.

Suojatien maalaamisesta ja kunnossapidosta vastaa Turun Kaupunginteatteri. Viestintäjohtaja Saara Malila sanoo, että Turulle on kunnia-asia tuoda monipuolisesti esille suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon asiaa.

- Liputtaminen tiettyinä päivinä sateenkaarilipulla toimii hetkellisenä viestikanavana. Katuun maalattu sateenkaariväritys muistuttaa siitä, että kaupunki on kaikille avoin ja tasa-arvoinen jokaisena päivänä.

Itäisen Rantakadun ylittävää suojatietä koskevat jatkossakin samat liikennesäännöt kuin aikaisemmin. Suojatie on merkitty normaaliin tapaan liikennemerkillä. Lain mukaan suojatien merkiksi riittää liikennemerkki, vaikka usein merkinnässä käytetäänkin sekä liikennemerkkiä että katuun tehtyä maalausta.