Digiosaamisen erot kasvavat nopeasti väestöryhmien välillä. On arvioitu, että syrjäytymisvaarassa on jopa kolmasosa suomalaisista, ja heistä iso osa on ikääntyneitä. Digisakissa pyritään innostamaan syrjäytymisvaarassa olevia käyttämään älylaitteita.

Digisakki-hanke toteutetaan yhdessä Turun kaupungin kanssa. Hanke tukee OmaKirjaston toimintaa ja tavoitteita. OmaKirjasto tarjoaa kirjastopalveluita sekä muita kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita kotiin ja on tarkoitettu niille turkulaisille, joiden on vaikea päästä palveluiden ääreen korkean iän, vamman tai sairauden takia.

Ilmoittautuminen digisakkiin ja lisätiedot: vesa.lehto@kotikunnas.fi, p. 044 7290 496.

Monet ikääntyneet uhkaavat jäädä digikehityksen ulkopuolelle. Koronasta aiheutuneiden rajoitusten aikana kuilu digiosaamisessa on kasvanut ja vaarana on, että tilanne jatkuu samanlaisena rajoitusten poistumisen jälkeenkin. Digisakki-hankkeessa kootaan digisyrjäytymisvaarassa olevista ryhmiä, joille tuotetaan räätälöityä, perusdigitaitojen omaksumiseen tähtäävää toimintaa. Kohderyhmiä lähestytään mielenkiintoisten sisältöjen ja heidän omien kiinnostuksen kohteidensa kautta.

Digiosaaminen lisää yhteiskunnallista osallistumista

Digisakin kohderyhmänä ovat ikääntyneet, mielenterveyskuntoutujat ja pitkäaikaistyöttömät. Digiosaamisen lisääntyminen vahvistaa sosiaalista kanssakäymistä ja yhteiskunnallista osallistumista.

- Yhdistyksemme vastaa hankkeessa nimenomaan ikäihmisten osa-alueesta. Haluamme luoda mahdollisuuksia tuoda ikäihmisiä mukaan digiosaamista tukevaan toimintaan ja näin vähentää yksinäisyyttä, kertoo Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Sippe-projektin projektisuunnittelija Vesa Lehto.

”Älylaitteiden mahdollisuuksia käydään rennosti läpi pienellä porukalla”

Etsivä työ -verkostojen avulla haetaan yli 65-vuotiaita turkulaisia, joilla on kiinnostusta digilaitteisiin ja -palveluihin.

- Aluksi kiinnostuneille soitetaan ja kartoitetaan aiempaa kokemusta ja tarpeita. Voimme tulla myös ikääntyneen kotiin opastamaan älylaitteen käytössä. Tähän mennessä on toivottu mm. apua junalipun ostoon verkossa, Facebook-päivityksen tekemiseen ja WhatsApp-viestiin vastaamiseen, Lehto kertoo.

Kartoituksen jälkeen siirrytään ryhmiin, jossa digitaitoja ja älylaitteiden käyttömahdollisuuksia käydään rennosti läpi pienellä porukalla.

- Voimme kännykän, tabletin ja tietokoneen lisäksi hyödyntää virtuaalilaseja sekä Kotikunnaaseen hankittua 360-projisiolaitetta. Mutta toisaalta yhtä tärkeää on opetella ihan vaikka säätämään älypuhelimen näytön kirkkautta. Kaikki riippuu osallistujista.

Mukaan Sippe-kutsuille

Kun digitaitoja on opittu, voi osallistua vaikkapa Sippe-hyvinvointikutsuille.

- Korona-aikana on kokeiltu etäyhteydellä toteutettavia nettikutsuja hyvällä menestyksellä. Kutsuilla Sippe-vapaaehtoinen johdattelee keskustelua jonkin hyvinvointiin liittyvän teeman ympärillä, kuten luonto, musiikki, ravitsemus tai liikunta. Palvelumme on maksuton, ja kuka vaan voi tilata koulutetun vapaaehtoisemme tunniksi pitämään kutsuja, Lehto kertoo.

- Normaalioloissa kutsuja on pidetty ihan livenä esim. kutsujan kodissa, taloyhtiön tiloissa tai vaikka jossain luontokohteessa. Nettikutsuihin siirtymisellä on pystytty ehkäisemään iäkkäiden digisyrjäytymistä tarjoamalla heille positiivinen kokemus verkossa tapahtuvasta toiminnasta. Riittää, että nettikutsuille haluavalla on älylaite käytössään. Liittyminen nettikutsuille helppoa, ja tarvittaessa annamme myös teknistä tukea.

Tavoitteena on, että ryhmät voivat jatkaa tapaamista itsenäisesti myös projektin jälkeen.

- Haluamme kiinnittää ikääntyneitä jo Turussa toimivien eri tahojen digiosallisuutta edistäviin palveluihin, Lehto jatkaa.