Turun ja Bayerin järjestämän Beyond 2030 -tiedekilpailun finaaliin valittiin viisi joukkuetta, joiden ideat vakuuttivat tuomariston sovellettavuudella, kekseliäisyydellä ja ajankohtaisuudella. Tämä juttusarja esittelee jokaisen finalistin erikseen. Finaali on 1.4.2022.

Econsult, Lauttasaaren yhteiskoulu

Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon siitä, miten metsät toimivat hiilinieluina ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Se pitääkin paikkaansa, sillä esimerkiksi Suomessa metsien hiilinielu vastaa maa- ja metsätalousministeriön laskelmien mukaan vuositasolla keskimäärin reilua kolmannesta kokonaispäästöistä.

Monille meistä ei kuitenkaan tule mieleen, että hiilinieluja löytyy omasta elinympäristöstämme vielä lähempää, jopa omasta kotipihastamme.

Erikan ideoiman Econsult-palvelun kautta taloyhtiöt, kunnat ja muut vastaavat tahot voivat tilata maankäytön arviointiraportin, jonka pohjalta ne voivat viedä piharakentamista entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.

- Pisteytyksen perusteella kerron mahdollisimman tarkasti, toimiiko piha enemmän hiilinieluna ja -varastona vaiko hiilen lähteenä. Sen jälkeen raportin tilaaja saa ohjeet siitä, mitä pihalle kannattaa tehdä, Erika esittelee palveluaan.

Alun perin Erika ajatteli, että korjaustoimenpiteet tarkoittaisivat asfaltoinnin vähentämistä ja kasvillisuuden lisäämistä. Hätäpoistumisteiden ja muiden rakentamista koskevien säädösten takia asfaltoinnin poistaminen ei kuitenkaan voi olla vastaus jokaiseen pihoja koskevaan ongelmaan.

- Minun on pitänyt keksiä monia tapoja, joilla hiilinielua voidaan lisätä. Esimerkiksi nurmialue ei ole yksipuolisena kasvustona tehokas tapa sitoa hiiltä. Sen sijaan syväjuurinen kasvillisuus ja kasvialustan monipuolistaminen ovat sitä, Erika kertoo.

Econsult sai alkunsa lukion biologian kurssilla, jolla oppilaat kehittivät kokeellisen työn. Erika tutki työssään ihmisen maankäytön vaikutusta maaperän hyvinvointiin. Työstä kehitellyn idean hän lähetti Beyond 2030 -tiedekilpailuun. Siitä jalostui sitten kokonainen palvelu.

- Oli vähän yllätys, että siitä pystyi kehittämään tuotteen niin helposti, Erika hämmästelee.

Suurimpina onnistumisinaan Erika pitää sitä, että hän on päässyt Beyond 2030 -kilpailussa näin pitkälle ja saanut taloyhtiöitä kiinnostumaan omasta ideastaan.

- Olen saanut taloyhtiöiden puheenjohtajilta tosi hyvää palautetta. He ovat olleet innoissaan, että joku tekee tällaista. Moni on pyytänyt, että tekisin raportin heille.

Erika on saanut taloyhtiöiltä myös arvokasta palautetta siitä, mikä raportissa toimii ja mikä ei.

- Aluksi asiakas ei ymmärtänyt saamaansa raporttia, mutta pystyin muokkaamaan sitä palautteen pohjalta toimivaksi.

Erika kehuu Beyond 2030 -kilpailun vaiheita selkeiksi, sillä niiden avulla hän on voinut kehittää ideaansa konkreettisesti eteenpäin. Muutenkin hänestä on ollut hienoa huomata, että lukiokoulutuksella pystyy kehittämään ihmiskuntaan vaikuttavia ideoita.

- Alamme vasta ymmärtää, minkälaista potentiaalia maaperällä voi olla hiilensidonnassa. Ideallani voi olla laajat vaikutukset, jos saamme sen ihmisten tietouteen, Erika kiteyttää.

Beyond 2030 Challenge on Bayerin ja Turun kaupungin yhteinen valtakunnallinen tiedekilpailu. Tiedekilpailu on avoin kaikille toisen asteen opiskelijoille ja kilpailu järjestetään kerran vuodessa. Uusien joukkueiden haku ja ilmoittautuminen käynnistyy seuraavan kerran syksyllä 2022.