Turun lukutaitoprojekti, Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saaga ja turkulaiskirjailija Eva Höglund järjestävät jännittävän kirjaseikkailun, Kompisdeckarna-kirjasuunnistuksen, 4.–30.4.2022 eri puolilla Turkua ja verkossa. Suunnistus käynnistyy Lukuviikolla 2022.

Kirjasuunnistus perustuu kirjailija Eva Höglundin seikkailuromaaniin Kompisdeckarna löser paketmysteriet (2020). Kirjasuunnistus sijoittuu kirjan tavoin Turkuun. Suunnistus on avoinna kaikille, mutta se on suunnattu erityisesti kirjan kohdeyleisölle, 9–12 vuotiaille lapsille ja nuorille.

– Kirjassani neljä kaverusta löytävät mystisiä paketteja liikkuessaan eri puolilla Turkua. Ja siitä alkaakin jännittävä seikkailu, sillä ratkaistakseen pakettien arvoituksen tulee nuorten toimia salapoliiseina ja jahdata rosvoja. Olen erittäin iloinen saadessani olla mukana suunnittelemassa kirjaani pohjautuvaa kirjasuunnistusta. Olen myös kiitollinen saadessani tehdä yhteistyötä Turun kaupunginkirjaston ja Turun lukukoordinaattorin kanssa, he tekevät tärkeää työtä lukemisen edistämiseksi. Toivon lapsien ja lapsiperheiden pitävän hauskaa kirjasuunnistuksen parissa. Lopuksi voin myös paljastaa, että Kompisdeckarna-etsivien seikkailu on saamassa jatkoa, jatko-osan odotetaan ilmestyvät tänä vuonna, kertoo kirjailija Eva Höglund.

Suunnistus koostuu kahdeksasta rastista, jotka vuorostaan sisältävät kirjan lainauksien lisäksi erilaisia toiminnallisia tehtäviä, jotka herättävät jokaisen seikkailunhaluisen salapoliisin kiinnostuksen!

– Rasteilla luettavissa olevat kirjan lainaukset tapahtumineen sijoittuvat aina kyseessä olevan rastin läheisyyteen: suunnistus siis antaa selkeän kuvan kirjan tapahtumista ja tapahtumapaikoista! Toiminnallisten tehtävien tekeminen ei edellytä kirjan lukemista ennakkoon. Toivomme suunnistuksen innostavan kaikkia lukemaan niin käsillä olevan seikkailuromaanin kuin muitakin kirjoja, sanoo Henrik Hurme, Turun kaupungin lukukoordinaattori.

Kirjasuunnistus löytyy kokonaisuudessaan myös verkosta, joten kuka tahansa voi ajasta ja paikasta riippumatta ryhtyä etsiväksi ja seikkailla eri puolilla Turkua! Tehtävät on käännetty myös suomeksi.

Kompisdeckarna-kirjasuunnistuksen rastit:

  • Turun linna/linnan portilla
  • Barkerinpuiston leikkipaikka
  • Urheilupuisto/Paavo Nurmen puistotie
  • Biologinen museo
  • Samppalinnanpuiston leikkipaikka
  • Vartiovuorenmäki/Turun Kesäteatteri
  • Turun kaupunginkirjasto/lastenosasto Saaga
  • Kupittaanpuisto/Seikkailupuisto

– Olemme kirjastossa aina innostuneita uusista yhteistyömahdollisuuksista eri toimijoiden kanssa, ja erityisen mukavaa on päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan kirja- ja lukutempausta itse kirjailijan kanssa. Lukemaan innostaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme täällä lastenosastolla, ja uskoisin kirjasuunnistuksen toiminnallisuuden ja seikkailullisuuden houkuttelevan pariinsa niin vakiintuneita kuin hieman heikompiakin lukijoita. Dekkari- ja jännitysteema on lisäksi ajaton suosikki lasten ja nuorten keskuudessa – puhumattakaan siitä, että tutut tapahtumapaikat tulevat varmasti herättämään kiinnostusta, sanoo kirjastonhoitaja Riitta Taara Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagasta.