Qwenselin talon historia ja asukkaat

Herrainkulmalla

Qwensel on vanha säätyläistalo. Alkuperäisillä paikoillaan olevat asuin- ja talousrakennukset antavat kuvan ylhäisestä turkulaiskodista omavaraistalouden päiviltä. Se on aikakauden parhaiten säilyneitä säätyläiskoteja Pohjoismaissa.

Talo sijaitsee Aurajoen länsirannalla, jota kutsuttiin ennen Herrainkulmaksi. Pietari Brahe kaavoitti alueen hovioikeuden virkamiehille, läänin johtohenkilöille ja aatelisille.

Talo on saanut nimensä ensimmäisen tunnetun omistajansa Wilhelm Johan Qwenselin mukaan, joka osti tontin vuonna 1695. Hän saapui Tukholmasta Turkuun työskennelläkseen hovioikeudessa.

Lue lisää Pietari Brahesta (Wikipedia)

Suomen kirurgian uranuurtaja

Talon omistajista on ennen muita mainittava lääketieteen professori Josepf Gustav Pipping. Hän oli Suomen ensimmäinen kirurgian professori. Lääketieteellisistä ansioistaan mies aateloitiin Pippingsköldiksi. Hän omisti ja asui Qwenselin talossa vuodesta 1789 kuolemaansa 1815.

Pipping uudisti taloa muodin mukaiseksi rokokoo- ja kustavilaistyyliin. Asuintalon nykyinen sisustus edustaa juuri hänen aikakauttaan.

Lue lisää Josef Pippingsköldistä (Wikipedia)

Josef Pipping, Maria Pipping sekä Beata Pipping.

Neiti Fortuna ja Kauppalaivuri

Alue säästyi Turun palolta 1827 ja sitä alettiin kutsua Fortuna kortteliksi, onnen suosimaksi. Heti seuraavana vuonna kauppalaivuri Nils Friedrich Tjäder osti talon. Samalla siitä tuli kauppiastalo. Tjäder muutti edellisen omistajan rakennuttaman lisäsiiven liikehuoneistoksi, jossa harjoitettiin kauppatoimintaa tulevina vuosikymmeninä. Tähän osaan taloa on nykyisin sisutettu Apteekkimuseo.

Lue lisää Turun palosta (Wikipedia)

Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: