Archipelago Access - Hanke päättynyt

Hanke pähkinänkuoressa

Projektipäällikkö:
Ira Lahovuo
040 184 6333
ira.lahovuo@turku.fi

Hankesihteeri:
Selina Raunio
040 664 5504
selina.raunio@turku.fi

Aika: 4/2019–6/2021

Hankekumppanit:
Turun kaupunki
Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län

Budjetti
Koko hanke: 1 461 306 €
Turun kaupungin budjetti: 867 358 €

Rahoittaja:
Central Baltic Interreg -ohjelma

  Archipelago Access -hankkeessa toteutettiin yhdessä Tukholman saaristosäätiön kanssa kaksi inspiroivaa näyttelyä herättämään kiinnostus saaristoa kohtaan sekä Explore Archipelago -verkkopalvelu matkailijan tiedonhakua helpottamaan.

  Elämyksiä ja inspiraatiota saaristonäyttelyistä

  Hankkeessa toteutettiin kaksi uutta saaristoaiheista näyttelyä, jotka tekevät saaristoa, sen käyntikohteita ja elämyksiä näkyviksi niin matkailijoille kuin paikallisille. Ne toimivat ikään kuin saariston näyteikkunoina.

  Turussa Merikeskus Forum Marinumissa näyttely 40 000+ nostaa esiin saariston kärkikohteita sekä valikoituja teemoja esimerkiksi vastuulliseen matkailuun, ainutlaatuiseen luontoon ja Itämeren suojeluun liittyen. Näyttelyssä panostetaan elämyksellisyyteen uusia teknologioita hyödyntäen. Näyttelyssä saariston asukkaat kertovat tarinoita saariston elämästä, voi kokea aidontuntuisen saaristoelämyksen sekä oppia saariston luonnosta ja Itämeren tilasta.

  Näyttely on yksi uudistuvan Merikeskuksen ensimmäisistä avauksista ja osa laajempaa merellisen Turun vetovoimaisuuden kehittämistä. Näyttely syntyi Turun kaupungin, Forum Marinumin ja laajan kumppaniverkoston tiiviissä yhteistyössä. Jatkokehittämistä viitoittaa Merikeskuksen käsikirja, joka syntyi yhteiskehittämisen tuloksena.

  Näyttelyn esittely ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.forum-marinum.fi

  Lisätietoa Merikeskuksen käsikirja (pdf, avautuu uuteen ikkunaan)

  Tukholmassa Utön saarelle toteutettu ulkoilmanäyttely esittelee paikallista kulttuurihistoriaa eri teemojen kautta sekä tarjoaa kohdevinkkejä saaristomatkailijalle. Samalla vanhaa kaivosympäristöä on siistitty ja näyttelylle on rakennettu hienot puitteet istuskelualueineen.

  Turun ja Tukholman saariston tarjonta yhdessä osoitteessa

  Explore Archipelago -verkkopalvelu esittelee kattavasti ja yhtenäisesti Turun ja Tukholman saaristoa sekä helpottaa erityisesti aluetta tuntemattomien matkailijoiden tietä saariston elämysten pariin. Se toimii jatkossa yhteisenä kanavana sekä Turun että Tukholman saaristossa matkaileville. Vastaavaa palvelua ei aiemmin ole tarjottu millään alustalla.

  Mobiilikäyttöön rakennettu verkkopalvelu on suunniteltu erityisesti omatoimimatkailun tarpeisiin ja kokoaa tietoa saariston palveluista, käyntikohteista ja kulkuyhteyksistä.

  Verkkopalvelua on kehitetty hankekumppaneiden ja sidosryhmien tiiviillä yhteistyöllä. Sisällöt on koottu alueellisessa yhteistyössä saaristoalueen Visit-organisaatioiden kanssa.

  Turun ja Tukholman välinen yhteistyö jatkuu hankkeen jälkeen, ja verkkopalvelua ylläpidetään ja jatkokehitetään yhdessä. Myös sisällöntuotanto jatkuu alueellisessa yhteistyössä.

  Tutustu verkkopalveluun osoitteessa: www.explorearchipelago.com

  Hanke käynnistyi huhtikuussa 2019 ja päättyi kesäkuussa 2021. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,46 miljoonaa euroa, ja 75 % rahoituksesta eli 1,1 miljoonaa euroa saatiin Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Muita rahoittajia olivat Turun kaupunki ja Stockholm Archipelago Foundation (Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län).

  Hankkeen uutisia

  Asiasanat: