Vesihuoltokokonaisuus Turussa

Vesihuolto on Turussa hajautettu kolmeen yhtiöön, jotka ovat kaikki osa Turku-konsernia.

Turun Vesihuolto Oy on kokonaan Turun kaupungin omistama yhtiö ja vesihuoltolain tarkoittama vesihuoltolaitos. Se huolehtii kaupunginvaltuuston määräämillä toiminta-alueilla Turun kaupungin vesihuollosta. Yhtiö hankkii ja myy vettä, johtaa sen kuluttajille ja kerää edelleen kuluttajilta jätevedenpuhdistukseen johdettavaksi. Yhtiö hallitsee verkosto-omaisuutta sekä rakennuttaa ja ylläpitää tarvittavat verkostot ja muut rakennelmat. Yhtiö ei vastaa hulevesiviemäröinnistä.

Turun Seudun Vesi Oy on yhdeksän kunnan (Kaarinan, Liedon, Maskun, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Raision ja Turun) omistama tukkuvesiyhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa seudun asukkaille hyvälaatuista talousvettä mahdollisimman kustannustehokkaasti kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Virttaankankaan tekopohjavesihanke on yhtiön toteuttama ratkaisu Turun seudun vesihuollon turvaamiseksi.

Turun seudun puhdistamo Oy on jätevedenpuhdistuspalvelua tuottava tukkuyhtiö, joka tuottaa jätevedenpuhdistuspalveluita osakaskunnilleen. Yhtiön osakaskuntia ovat Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto, Paimio, Masku, Mynämäki, Rusko, Aura, Nousiainen, Pöytyä, Marttila ja Oripää. Yhtiö on rakennuttanut Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon, jossa käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan sekä alueen teollisuuden jätevedet.

Lisäksi Turussa toimii yksityisiä vesihuollon toimijoita.