Kävely

Turun kaupunki pyrkii mahdollistamaan turvallisen liikkumisen kaikille ja kehittää toimintaansa jatkuvasti, jotta käveleminen kaupungissa olisi mahdollisimman viihtyisää ja turvallista.

Kävelyn kehittäminen

Kävelijät ja kaupunkitilassa oleskelevat ovat kaupunkielämän mittareita. Kävelyn ja oleilun lisääminen auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, parantamaan ilmanlaatua sekä lisää ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Hyvä ja turvallinen kävely-ympäristö mahdollistaa enemmän kohtaamisia ja kävely muuttuu myös matalalla kynnyksellä oleiluksi mahdollistaen aktiivisen kaupunkielämän. Lisäksi kävelyn lisäämisellä on myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkittäviä vaikutuksia.

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmassa määritetyillä toimenpiteillä pyritään luomaan viihtyisää kävely- ja oleiluympäristöä sekä kannustamaan kaupunkilaisia kävelemään enemmän. Ohjelma sisältää myös noin 30 kävelyä ja oleilua kehittävää infrahanketta.

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman visio on, että Turun kaupunkitilaa suunnitellaan kävelyn ja oleilun ehdoilla, jotta se on toimiva, turvallinen, houkutteleva ja viihtyisä kaikille. Kehittämisohjelmalle luotiin kolme tavoitetta: 1. Kävelyn ja oleilun huomioiva suunnittelu, 2. Viihtyisät ja turvalliset reitit ympäri vuoden sekä 3. Kävelyyn ja oleiluun kannustava kulttuuri.

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelma on laadittu vuosina 2020-2022 osana kansainvälistä URBACT Space4People-hanketta. Osana kehittämisohjelman laadintaa toteutettiin myös väliaikainen kaupunkitilakokeilu, Kristiinankadun kesäkatu 2021.

Kaupunginhallitus 20.3.2023: https://ah.turku.fi/kh/2023/0320007t/4856903.htm

Kaupunkiympäristölautakunta 26.10.2021: https://ah.turku.fi/kylk/2021/1026026x/4497428.htm

Kävelyreitit ja -kierrokset

Kävellä voi lähes missä vaan, mutta Turussa on myös monia valmiita ulkoilureittejä ja -polkuja, jotka ovat valmiina seikkailijaa varten. Esimerkiksi Kansallisen kaupunkipuiston ja Kulttuurikuntoilun tietorikkaat reitit tarjoavat mahdollisuuden katsella kaupunkia ja sen ympäristöä uusin silmin.

Vai tutustuisitko kaupunkiin mieluiten ryhmässä? Opastettuja kävelyjä järjestetään moneen kiinnostavaan kohteeseen. Tutustu tarjontaan:

Saitko kävelykipinän? Voit kirjata kertyneet kilometrit ja minuutit ylös ja osallistua leikkimieliseen Kävelykilometrikisaan.

Penkit

Penkit toimivat levähdys- ja pysähtymispaikkoina kävelyreittien varrella. Turun kaupungilla on lukuisia penkkejä ympäri Turkua muun muassa puistoissa, jokirannassa ja vilkkaiden kävelyreittien varsilla. Penkkien sijainnit näet Turun kaupungin Opaskartasta valittuasi näkyviin Penkit ja roskikset Kadut ja puistot -osiosta.

Yleisövessat

Turussa on kuusi kaupungin ylläpitämää yleistä vessaa. Vessat ovat maksuttomia.

Vuokraa lisävarusteet kävelyyn

Turun Liikuntapalvelukeskus vuokraa kävelysauvoja alkaen kuuden euron päivähintaan. Vuokrauspalvelu sijaitsee Kupittaan keilahallin kahviossa.

Turvallisempi ympäristö ikäihmisille eli TYMI-hanke

Turun kaupungilla on käynnissä TYMI-hanke, joka keskittyy parantamaan tilapäisten liikennejärjestelyjen turvallisuutta ja esteettömyyttä etenkin ikäihmisten näkökulmasta. Hankkeessa luodaan ohjeistus, jolla parannetaan tulevaisuuden liikennejärjestelyjen turvallisuutta. Hankkeessa myös kerätään tietoa liikennejärjestelyjen nykytilanteesta ja hankkeessa tehtävistä kokeiluista.