Turun biologisen museon historiaa

Turun biologinen museo on avattu 15.7.1907. Biologinen museon perustaminen sai alkunsa lahjoitusvaroin vuonna 1902. Tällöin Turun kaupunginvaltuusto sai 50 000 markan lahjoituksen tuntemattomalta henkilöltä myöhemmin ilmoitettavaa tarkoitusta varten. Lahjoituksen tekijäksi paljastui liikemies, Ruotsin varakonsuli Alfred Jacobsson sekä hänen puolisonsa Hélène.

Ajatuksen Biologisesta museosta Jakobsonit olivat saaneet Tukholman matkallaan, jonka aikana he tutustuivat paikalliseen biologiseen museoon. Alfred Jacobssonin johtama rakentamistoimikunta kutsui Tukholman näyttelyn suunnittelijan Gustaf Kolthoffin neuvottelemaan Turkuun pystytettävästä museorakennuksesta ja sen näyttelyistä. Kolthoff itse pyydysti ja täytti poikansa Kjell Kolthoffin kanssa näyttelyyn sijoitetut eläimet. Kjell Kolthoff myös maalasi öljyvärein dioraamojen kangastaustat. Vuonna 1907 valmistuneen museorakennuksen suunnitteli arkkitehti Alex Nyström. Hän piirsi kansallisromanttista tyyliä edustavan puurakennuksen, joka ulkoasultaan on sadan vuoden jälkeenkin yhä ennallaan.

Turun biologisen museon perusidea on edelleenkin sama kuin sen aloittaessa toimintansa sata vuotta sitten. Museon 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti. Vuosittain järjestettävät vaihtuvat näyttelyt sekä erilaiset luontoaiheiset tapahtumat täydentävät perusnäyttelyä

Museo on pyritty säilyttämään alkuperäisessä asussaan ja niinpä sen näyttelyn yleisilme vastaa pitkälti alkuperäistä 1907 avattua kokonaisuutta.

Kaupunginosa/Alue: