Kuukauden esine

Kuukauden esine -sarja esittelee Turun museokeskuksen kokoelmia. Kuukausittain esitellään esine tai taideteos, josta kertova juttu ilmestyy Aamuset-lehdestä joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Tältä sivulta löydät blogin tuoreimmat kirjoitukset.

Uusimmat blogipostaukset

Povauksia helmojen kätköistä

1.1.2018 02.45 - Anu-Riikka Leppänen
Pallon päällä seisoo Fortuna. Antiikin roomalaisten onnen jumalatar kuvattiin usein pallon tai pyörän päällä seisovana. Fortuna oli ihmisten vaihtelevan onnen henkilöitymä ja oraakkelijumalatar. Kreikkalaisessa tarustossa Fortunaa vastasi Tykhe, sattuman ja menestyksen jumalatar.

Itsenäisyyden vuosipäivä 1940

1.12.2017 08.00 - Marjo Aurekoski-Turjas
Ensimmäinen talvisodan jälkeinen itsenäisyyspäivä Turussa. Auransillalta kuvattu rintamamiesten ohimarssi on saapunut kaupungintalon kohdalle. Talvisessa viimassa liehuvasta Suomen lipusta katse siirtyy kulkueen loppupäähän, joka häämöttää Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa.

Atrain

1.11.2017 08.00 - Anna Ellmén
Museokokoelman atrain olisi pienin korjauksin pätevä ase kalareissulle tänäkin päivänä. Vain varsi puuttuu ja piikit kaipaisivat teroitusta. Atraimen muotoilu on pysynyt lähes muuttumattomana jopa vuosituhansia, minkä vuoksi tämänkin atraimen alkuperää on vaikea määrittää.

Muisto katoliselta keskiajalta

2.10.2017 08.00 - Päivi Lönnberg
Sen muodossa yhdistyvät kirkkorakennus ja maapallo. Mikä esine on kyseessä?

Radiovastaanotin ASA 405

1.9.2017 08.45 - Henrik Swanljung
Turkulaisen ASA Radio Oy:n valmistama tyylikäs koteloradio tuli markkinoille vuonna 1936 ja pysyi tuotannossa seuraavaan vuoteen. Mallilla oli koko joukko ominaisuuksia jotka vastasivat varsin hyvin eurooppalaisten radiovalmistuksen silloista kehitysastetta.

Sivut