Kunta.fi-yhteistyö on lähdössä lentoon

Yhteistä lähdekoodia merkittävämpää on avoimen verkkopalvelun ympärille syntyvä yhteistyö ja ekosysteemi

Turku julkisti verkkopalvelunsa lähdekoodin avoimeen käyttöön syksyllä 2016. Nyt samaa koodia hyödyntää neljä muuta kaupunkia. Yhteiskäytön sijaan merkittävämpää on syventymässä oleva yhteistyö, joka toivottavasti toimii mallina myös maakunnille.

Turussa haluttiin avata turku.fi-koodi yhteiseen käyttöön avoimen lähdekoodin lisenssillä, koska myös verkkopalvelu hyödyntää lukuisia Drupal-yhteisössä kehitettyjä toiminnallisuuksia.

Tuolloin myös linjattiin, että Turun tavoitteena on erityisesti digitaalisten palvelujen osalta tehdä yhteistyötä, avata rajapintoja, käyttää avointa lähdekoodia ja edesauttaa julkaistujen tuotoksiensa jakamista muiden kuntien käytettäväksi

Turku.fi:stä tuttuja elementtejä löytyykin suomalaisesta kuntaverkkomaailmasta muutamia:

Kuitenkin yhteistä lähdekoodia merkittävämpää on avoimen verkkopalvelun ympärille syntyvä yhteistyö ja ekosysteemi.

Mukana jo noin 10 kuntaa ja 8 yritystä

Kunta.fi-yhteistyön alkumetreillä yhdessä kehittäminen on hyvin löyhää. Pääasiassa jokainen tahollaan miettii, mitä oikeastaan verkkopalvelultaan haluaa ja miten avoimen lähdekoodin toteutuksen saa kätevimmin pystytettyä. Yhteistyötä tehdäänkin avoimen tuotteen hallintamallin keveimmän version mukaisesti.

Mutta jo nyt keskusteluissa on noussut esiin yhteisiä tarpeita ja niiden ratkaisukeinoja, joten tiiviimpi yhdessä tekeminen siintää lähitulevaisuudessa.

Kunta.fi-yhteistyö laajeni merkittävästi, kun Kuntaliitto lupasi avata oman verkkopalvelunsa Drupal8-toteutuksensa. Turku.fi on toteutettu vanhemmalla versiolla, ja Aurajoen rantamilla meidän pitää tulevina vuosina valmistautua versiopäivitykseen. Onneksi tällä kertaa voimme astella muiden jalanjäljissä valmiimpaan pöytään.

Tämän kevään aikana kiinnostuneet kaupungit ja kunnat sitoutuvat yhteistyöhön sopimuksin ja turku.fi:tä seuranneiden toteutusten lähdekoodit löytyvät pian Kuntaliiton Github-tililtä kaikille kiinnostuneille.

Kaupunkien lisäksi mukana olevat yritykset sitoutuvat myös osaltaan yhteiskehittämisen malliin ja yhteisiin pelisääntöihin, jotta jatkossa rakennettavat uudet toiminnallisuudet ovat helposti kaikkien hyödynnettävissä.

Maakunnat ovat kiinnostuneita mallista

Tulevat maakunnat ovat ottaneet avoimen lähdekoodin ratkaisut ja tiiviin yhteiskehittämisen myös omaksi ohjenuorakseen. Mallina pidetystä kunta.fi-yhteistyöstä ollaan kuitenkin etenemässä askel eteenpäin, kun myös sisältöjä ja konsepteja mietitään tiiviisti yhdessä.

Varsinais-Suomi on vahvassa roolissa maku.fi:n Drupal-toteutuksen osalta.

Ekosysteemiajattelu ja yhdessä tekeminen ovat siis hyvässä vauhdissa.

Sanna Moisala

Tietoa kirjoittajasta

sanna
moisala
Erityisasiantuntija
Turun kaupunki/asiakkuudet ja osallisuus - digitaaliset palvelut
Kirjoittaja on Turun yhteyshenkilö Kunta.fi-yhteistyössä ja turku.fi-rakennusvaiheen tuoteomistaja ja projektipäällikkö.