Hyvä suun terveys tukee iäkkään yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua

Oletko koskaan ajatellut miltä tuntuu terve, puhdas suu?

Terve suu ei juurikaan tunnu, eikä maistu. Tämä on tunne, jota suuri osa meistä pitää itsestäänselvyytenä. Puhdas ja terve suu on oireeton, huomaamaton.

Jos hampaistoa ei puhdisteta kaksi kertaa päivässä, aamuisin ja iltaisin, alkaa hampaiden pinnalle kertyä likaa: bakteerimassaa ja ruoan tähteitä. Tällöin hampaiden pinnat tuntuvat karhealta. Tiesitkö muuten, että suomalaiset harjaavat hampaansa pohjoismaalaisista heikoiten? Kun hampaita ei harjata huolellisesti suositusten mukaisesti, aiheuttaa hampaiden pinnalle jäänyt plakki ientulehduksen, joka vastaa muualla elimistössä jopa kämmenen kokoista tulehdusaluetta. Ientulehdus onkin Suomessa kansansairaus, jopa 74 % suomalaisista miehistä sairastaa sitä. Etenkin miesten suun omahoitotavoissa olisikin parantamisen varaa.

Hyvällä suun hoidolla ehkäistään sairauksia ja tulehduksia

Ientulehdus vaikuttaa yleisterveyteen ja yleissairauksiin muun muassa heikentämällä diabeetikon hoitotasapainoa. Tulehtunut ien yrittää varoittaa tulehduksesta ienverenvuodolla ja arkuudella, etenkin suuta puhdistettaessa tulehtunut ien vuotaa herkästi verta. Suurin osa ihmisistä lopettaa tässä vaiheessa hampaiden harjauksen, kipua ja verenvuotoa välttääkseen. Oikea toimenpide olisi kuitenkin harjata hampaat huolellisesti arkuudesta huolimatta. Pelkästään hampaiden harjaus ei kuitenkaan riitä, vaan myös hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla, hammastikuilla tai hammaslangalla. Iäkkäille paras hammasvälien puhdistusväline on usein hammasväliharjat. Näitä voi kostuttaa fluorihammastahnassa ennen käyttöä, jolloin fluoria jää myös hammasväleihin.

Ientulehduksen lisäksi suun terveyttä uhkaa hampaiden reikiintyminen, joka on bakteerien aiheuttama tulehdussairaus. Hoitamattomasta hampaan reiästä voivat bakteerit levitä muualle elimistöön ja aiheuttaa vakavia infektioita. Arvion mukaan Suomessa hoidetaankin vuosittain teho-osastolla noin 20-30 henkilöä suusta lähtöisin olevan vakavan infektion vuoksi. Myös osa ikääntyneiden keuhkokuumeista olisi ehkäistävissä hyvällä suun hoidolla - harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella.

Suuhygienisti Laura Virtanen

Ikääntyneen väestön suun terveys onkin erityisen tärkeää, sillä kuten jo todettu, suun terveys vaikuttaa yleisterveyteen ja yleisterveys suun terveyteen. Hyvällä suun terveydellä tuetaan ikääntyvän omatoimisuutta, ravitsemusta ja yleisterveyttä.

Valitettavan monella iäkkäällä on hampaiston puutteellisen puhdistuksen, sekä yleissairauksien sivuvaikutuksien tuloksena suun sairauksia.  Yleisterveydentilan lisäksi lääkitykset tuovat oman haasteensa suun terveyteen. Esimerkiksi useat psyykelääkkeet aiheuttavat suun kuivumista. Kuiva suu on ikävä vaiva, joka myös lisää riskiä hampaiden reikiintymiseen. Tällöin huolellisen hampaiden harjauksen tärkeys korostuu. Hampaiden harjaukseen vaaditaankin toimintakyvyn heikentyessä apua. Ja avun pyytäminen, tai avun hyväksyminen, voi olla monelle hankalaa: suu on hyvin henkilökohtainen alue.

Iäkkäiden suun terveydessä laitosten hoitohenkilökunnalla on suuri rooli

Turun kaupungin suun terveydenhuolto työskentelee aktiivisesti parantaakseen turkulaisten suun terveydentilaa ja omahoitotottumuksia. Jokaisella turkulaisella on oma yksilöllinen hoitoväli, ja tämän mukaisesti hoitolaitosten henkilökunta voi varata asukkaalle ajan hammashoitolaan. On tärkeää käydä hammashoitolassa, vaikka oireita ei olisikaan. Vastaanotolla ohjeistamme henkilökuntaa asiakkaan suun puhdistukseen ja ennaltaehkäisemme näin yhdessä suun sairauksia.

Aina läheinen ei itse pysty kertomaan, mikä suussa vaivaa. Hoitohenkilökunnalla onkin suuri rooli laitoksissa asuvien iäkkäiden suun terveydessä, ja suun terveyden tilaa tulisi tarkastella muutosten varalta aina hampaiden puhdistuksen yhteydessä.

Suun terveydenhuolto järjestää kaksi kertaa vuodessa isoja koulutustilaisuuksia laitoksissa asuvien hoitohenkilökunnalle. Työstämme myös verkko-oppimisalustaa, jossa hoitohenkilökunta voi suorittaa suunhoidon kurssia ja syventää suuterveyteen liittyvää tietotaitoa. Vaikka suomalaisten harjaustottumukset ovat pohjoismaalaisella tasolla heikkoja, on meillä suurella osalla ikääntyneistä omat hampaat. Etenkin tulevaisuudessa hoitolaitoksissa tulee olemaan asiakkaita, joiden suussa on omien hampaiden lisäksi erilaisia proteesiratkaisuja, kuten hammassiltoja ja implantteja. Laitospotilaiden hoitohenkilökunnan säännöllinen taitojen päivittäminen onkin ajankohtaista ja tärkeää tulevaisuuttakin ajatellen.

Tiimityöllä rakennamme tulevaisuutta, jossa suun sairaudet ennaltaehkäistään, ja ikääntymisen tuomat haasteet suun terveyttä kohtaan saadaan yhdessä ratkottua. Terve ja hyvinvoiva suu kuuluu kaikille ikään katsomatta.

 

Henkilökuva suuhygienisti Laura Virtanen

Tietoa kirjoittajasta

Laura
Virtanen
Suuhygienisti
Hyvinvointitoimiala
Asiasanat: