Kaupunkikiertoajelulla

Turku Aboa Nova Rotary Klub on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Portsakodin kanssa. Mukavia erilaisia yhteisiä tuokioita on järjestetty asukkaille.

Viimeisimpänä Rotary Klubin jäsenet Pirjo Kavander ja Kirsi Storckovius järjestivät Portsakodin asukkaille mahdollisuuden päästä Turun seudulle kaupunkikiertoajelulle 13.12. Kaupunkikiertoajelu oli tarkoitus toteuttaa valoisaan päiväsaikaan ja retkelle oli varattu aikaa tunnin verran.

Kaupunkikiertoajelun ajatuksena oli viettää mukava iltapäivä yhdessä ja kiertää takseilla katselemassa Turun erilaisia nähtävyyksiä sekä arvostettuja ja kuuluisia rakennuksia.

Moni asukas oli innokas lähtemään kaupunkikiertoajelulle ja meitä lähtikin yhteensä kaksi invataksillista asukkaita. Pirjo ja Kirsi toimivat takseissa oppaina ja he olivat etukäteen suunnitelleet reitin, jota pitkin taksit kuljettavat meitä. Takseissa oli myös Portsakodin henkilökuntaa mukana.

Kaupunkikiertoajelulle lähdettiin innokkain ja odottavaisin mielin. ”On kiva päästä kuulemaan erilaisia tarinoita Turun kortteleista” Yksi asukkaista hihkaisi ennen lähtöä.

 

 

 

Ensimmäinen määränpää oli Portsan kautta Turun Satama, jossa kierrettiin Sataman seutu sekä Turun Linnan ympäri.

 

 

Turun Kakolanmäki olikin kivan matkan päässä edellisestä määränpäästä. Kakolanmäki olikin vuosien varrella muuttunut valtavasti eikä asukkaiden mielestä sitä meinannutkaan

tunnistaa samaksi. Oppaat kertoivat jännittäviä historiallisia tarinoita Turun Kakolanmäestä. Kakolanmäen päältä oli huikeat nähtävyydet alas Linnankadulle ja Aurajoen rantaan.

Toisella puolella jokea taksissa arvuuteltiin myös ollaanko ”tois pual vai täl puol jokkee”.

 

Turun Kakolanmäeltä mentiin Martinsillan yli Itäiselle Rantakadulle. Maisemat ja paikat olivat tuttuja asukkaille -varsinkin kauan asuneille Turkulaisille, joista tulikin mieleen paljon hyviä muistoja. Matkan aikana ehdittiin muistella muutama muistokin. Itäistä Rantakatua pitkin mentiin ohi Turun Kaupunginteatterin, joka oli myös lähiaikoina muuttunut ja remontoitu. Itäiseltä Rantakadulta näkyi toiselta puolelta Aurajoen rantaa myös Turun pääkirjasto.

 

 

 

Itäiseltä Rantakadulta poikettiin lähemmäs Aurajoen rantaan ja ajettiin Aboa Vetus & Ars Novan ohitse. Vanha Suurtori oli seuraava määränpää, joka oli monelle asukkaalle tuttuakin tutumpi. Muutama asukas oli siellä käynyt monesti perinteisillä markkinoilla sekä kuuntelemassa joulurauhan julistusta. Suurtorille oli mukava pysähtyä hetkeksi näin joulun aikaan ja keskustella joulun ajan tunnelmista.Suurtorilta Brinkkalan talon ja Katedraalikoulun välistä kurkattiin myös pienelle kujalle, Luostarin välikadulle.

 

 

Turun Tuomiokirkko oli seuraava määränpää ja moni olikin odottanut kirkon joulukuusen näkemistä oikein paikan päällä. Yksi asukas halusi nousta taksista ulos näkemään kuinka iso kuusi onkaan.

”On se kyllä kaunis ja valtavan kokoinen” – asukas mietti ääneen. Taksissa arvuuteltiin montako lamppua kuusessa mahtaa olla ja mistä paikkakunnalta se on tänä vuonna Tuomiokirkolle tullut.

 

Monta nähtävyyttä oltiinkin jo ehditty nähdä kaupunkikierroksen aikana ja kuinka upeita historiallisia nähtävyyksiä Turussa onkaan. Turun kauppatorin kovin puhuttu remontti oli tietenkin vielä nähtävä.

Komea Turun Taidemuseo oli myös korkealla Aurakadun mäen päällä matkan varrella.

 

Puutarhakadulta poikettiin vielä Puolalankadun läpi katsomaan Turun Yliopistonkadun upeaa joulukatua. Yliopistonkadulla olikin päiväsaikaan hieman ihmisten vilskettä, moni taisikin olla tekemässä jouluostoksia. Kaupunkikiertoajelu päättyi mukavasti Puutarhakatua pitkin takaisin Portsakodille. Portsakodin pihalla lausuttiin vielä kauniita joulurunoja, toivoteltiin jokaiselle rauhaisaa joulunaikaa sekä kiiteltiin antoisasta iltapäivästä!

Kiitos Pirjolle ja Kirsille hyvin järjestystä ja oikein onnistuneesta kaupunkikiertoajelusta!

Tietoa kirjoittajasta

Nora
Söderström
viriketoiminnanohjaaja
Portsakoti