Maailma elää järisyttävää poikkeustilannetta, mutta meillä on kaikki hyvin

Vaikka onkin rauhallista, niin talossa tapahtuu

Suomi ja koko maailma elää järisyttävää poikkeustilannetta. Valta on viruksella, jota emme tunne ja jonka etenemiseen voimme vaikuttaa vain huolellisella käsien pesulla, yskimisetiketillä ja rajoittamalla kontakteja. Media ähkyy koronauutisia ja kaikilla meillä on mielessä pelko omasta ja läheisen terveydestä.

Istun työhuoneessani koneella, pohdin mitä kirjoittaisin tästä kauheudesta - poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kuulen Vuokkokodin asukkaiden kuuntelevan uutisia ensimmäisen kerroksen Salviatuvassa, joku asukas lukee niitä toisille ääneen. Salviatuvassa tuoksuu tuore pulla. Toisen kerroksen Ruusutuvassa paistetaan makkaraa, sitä jäi ulkoilutapahtumasta. Kolmannen kerroksen Orvokkituvassa leivotaan sämpylöitä toiminnanohjaajan kanssa. Kahvi tuoksuu työhuoneeseeni. Aurinko paistaa pihalla ja lämpö valtaa uudet patiomme, jotka odottavat parvekekalusteita, yrttejä, kesäkukkia ja perunan istutusta. Tilanne on poikkeuksellinen, mutta rauhallinen. Meillä on kaikki hyvin.

Olemme rajanneet Vuokkokotiin tulevia vierailijoita ja monipuolinen virikkeellinen ohjelmamme jatkuu tuvissa toiminnanohjaaja Noran toimesta. Nora kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Kaikki ihanat tanssikummit, nollasta sataan -treffit, hartaudet ja muut tilaisuudet on peruttu vain toistaiseksi. Vaikka onkin rauhallista, niin talossa tapahtuu.”

Ulkopuolisia ei taloon saa tulla, jotta asukkaat ja hoitajat säilyvät terveinä. Vaikka olemme eristyksissä, ulkoilemme ihanilla tilavilla parvekkeilla, patioilla ja turvallisella rajatulla sisäpihallamme.

Onko korona ja vallitseva epidemiatilanne virtuaalinen mahdollisuus? Televisioiden välityksellä voimme näyttää asukkaille monipuolisia live-lähetyksiä, esimerkiksi yhteislaulutilaisuuksia tai lukutuokioita. Onneksi Suomi-leffat pyörivät edelleen myös tv-ruudussa uutisten lisäksi.

Miten saamme viestin omaisille, että meillä on kaikki hyvin? Tämän viikon ohjelmassa on asukkaiden kanssa askartelua omaisille lähetettävistä kirjeistä tai korteista. Omaisten toivotaan toki ottavan meihin päin yhteyttä puhelimitse esimerkiksi soittamalla tupaan ja kysymään kuulumisia. Yhteydenoton voi tehdä myös asiakasvastaavan kanssa sähköpostitse, puhelimitse tai videopuhelulla WhatsApp:n kautta.

Elämme päivä kerrallaan valtakunnan ja kaupungin ohjeistusten mukaan. Voimia kaikille.

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Mia
Siutla
Asiakasvastaava Vuokkokoti
Hyvinvointoimiala
Kaupunginosa/alue: