Mennyttä vuotta muistellen kohti tulevaa

Vuoden 2019 viriketoiminnan vuosisuunnitelman aiheena oli muisti ja oppiminen.

Vuoden 2019 viriketoiminnan vuosisuunnitelman aiheena oli muisti ja oppiminen. Teeman mukaisesti etenimme läpi vuoden muistellen menneitä ja oppien uutta.

Kaikissa vanhuskeskuksissamme toiminnanohjaajat toteuttivat teemaa omien näkemystensä mukaisesti tuottaen näin iloa asukkaillemme. Viriketoiminnan järjestäminen meidän ikäihmisille on todella tärkeää, sillä se antaa heille arkeen sekä juhlaan arvokasta sisältöä.

Vuosi 2019 vaihtui useassa paikassa uudenvuoden vastaanottojuhlin. Talven aikana on vietetty laskiaisriehat, ystävänpäivät, kalevalanpäivät, vanhojentanssiaiset ja muut talveen kuuluvat tärkeät päivät, ulkoilua unohtamatta.

Keväällä jokaisessa yksikössämme koettiin hienoja hetkiä. Juhlittiin yhdessä pääsiäistä, vappua ja Äitienpäivää. Jokirannassa oli yhteinen unelmien liikuntapäivä, jolloin kaikki side by side -pyörät olivat ajossa. Rajoja rikottiin rohkeasti yksiköissä eri tavoin.

Kesällä vierailimme toinen toistemme luona. Yksiköissä järjesteltiin juhannusjuhlia, unohtamatta muita kesän kohokohtia, kuten retkiä ja markkinoita. Saimme nauttia Suomen kesästä ja lämmöstä. Unelmien rahastosta täytimme asukkaiden haaveita ja unelmia. Saaristoristeilyjä, savustusta, teatteriretkiä, ravintolakäyntejä ja paljon muuta. Näitä unelmia asukkaat ovat tuoneet esiin asukasraadeissa yhteisissä keskusteluissa.

Syksyn tullessa ulkoilua jatkettiin. Juhlittiin asukkaiden kanssa isänpäivää, unohtamatta muita syksyn tärkeitä päiviä. Myös suuria muutoksia käynnistettiin uusien yksiköiden avatessa ovensa. Kulkurin Valssi ja Vuokkokoti saivat uudet asukkaat, ja samalla entisiä pieniä yksiköitä suljettiin. Muutto oli iso ponnistus henkilökunnalle ja raskas vaihe asukkaille. Uusien yksiköiden asukkaat ja henkilökunta ovat päässeet aloittamaan tutustumisen toisiinsa sekä taloon ja talon tapoihin. Toiminnanohjaajatkin ovat löytäneet paikkansa taloissa.

Alkutalvesta saimme viettää ehtoollishartaudet, adventtisunnuntait, joulukonsertit ja muut jouluvalmistelut taloissamme ja ne loivat hyvää mieltä. Vuosi meni ja jätti taas uusia ihania sekä surullisiakin muistoja.

Toiminnanohjaajana työskentely opettaa paljon ikäihmisistä ja vahvistaa ajatusta siitä, kuinka paljon antaa heidän arkeensa ja juhlaansa rohkaisevaa, kannustavaa sekä iloista sisältöä. Uusi vuosi 2020 kannustaa katsomaan uutta ja tekemään vieläkin paremman arjen meidän ikäihmisillemme ja muille lähellä oleville ihmisille. Tämän vuoden teemana on olympialaiset. Tarkoituksemme on järjestää kaikissa keskuksissa leikkimieliset kesäkisat eri lajeissa. Vanhusten viikolla vietämme yhdessä juhlat, olympialaisgaalan Runosmäessä, johon keskuksien voittajat saavat kutsun. Luvassa on palkintoja ja tanssia.

Ensi vuoden aloitamme vanhuskeskuksien välisellä parin kuukauden ajan kestävällä ulkoiluhaasteella. Yksiköissä etenemme viime vuoden tavoin merkkipäivät huomioiden ja muita mukavia tempauksia yhdessä tehden. Tämä vuosi tuo myös tullessaan paljon muutoksia ja uudistuksia. Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista olisi saada moniammatillinen yhteystyö toimimaan. Näin saisimme yhdessä enemmän ja tehokkaammin aikaiseksi, jolla voisimme edistää ja vahvistaa omaa sekä asukkaidemme hyvinvointia ja jaksamista.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Reija
Vähämäki
Toiminnanohjaaja
Hyvinvointitoimiala