Muistellen menneitä, uutta oppien – Uuden vuoden tuulahduksia

Vanhusten asumispalveluissa on ollut 2016 vuodesta lähtien käytössä viriketoiminnan vuosisuunnitelma, joka esittelee esimerkkejä tapahtumista ja vuodenaikoihin liittyvistä toiminnoista eri yksiköissämme.

Vuosisuunnitelman lisäksi viriketoiminnanohjaajat tuottavat arkipäivisin ohjelmaa toimipisteissään.

Viriketoiminnan vuosisuunnitelman 2016 pääteemana oli liikunta ja ulkoilu. Toiminnallisen ulkoharjoittelun tavoitteena oli tukea asukkaiden toimintakykyä ja mahdollistaa osallistuminen tuttuun, mielekkääseen ja aisteja aktivoivaan harjoitteluun ulkona. Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi asumispalveluissa nostatettiin esiin suomalainen kulttuuri ja perinteet ja vuosisuunnitelman pääteemana 2017 oli Suomi 100 vuotta. Eri ikäluokkien kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteinen toiminta oli tavoitteena vuoden 2018 ikäpolvet yhdessä, ystävyyttä yli ikärajojen teeman mukaisesti.

Vuosi 2018 on takanapäin ja on aika ottaa vastaan uusi vuosi, 2019. Ikääntymisen myötä vanhat tiedot ja taidot eivät katoa, muisti muuttuu ja uuden oppiminen vie enemmän aikaa, mutta ei ole mahdotonta. Vuoden 2019 teemaksi vuosisuunnitelmaan on valittu muisti ja oppiminen. Muistellaan menneitä ja opitaan uutta. Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio näkyvät vanhustyössä ja myös asumispalveluissa. Työn fyysisiä vaatimuksia voidaan helpottaa teknologian avulla, digitalisaatio mahdollistaa muistelun ja uuden oppimisen. Muutoksen tuulet puhaltavat asumispalveluissa vuoden 2019 aikana, kun yli 200 asumispalveluiden asukasta siirtyvät uusiin valmistuviin yksikköihin Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin.

Kohdistetaan muutoksen tuulet myös vuosisuunnitelmaan ja lähdetään rohkeasti rikkomaan rajoja ja kokeilemaan asukkaiden kanssa jotain aivan uutta. Ulkoillaan ja vieraillaan, järjestetään valokuvanäyttely ja valmistaudutaan vanhuskeskuksien väliseen leikkimieliseen ulkoilukilpailuun.

Toivotan jokaiselle eloa ja iloa blogin lukijalle oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta.

 

 

Tähden lentoa,
elämää rentoa,
ei huolen häivää,
iloisin mielin kohti
huomista päivää!
Uusi vuosi tuokoon taikaa,
iloa ja onnen aikaa!”

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Satu
Koivunen
Geronomi
Vanhusten asumispalvelut