Muuton lähestyessä

Turun kaupungin vanhusten asumispalveluyksiköistä kahdeksan tulee muuttamaan lokakuun alussa uusiin vastavalmistuneisiin yksiköihin Vuokkokotiin ja Kulkurin valssiin.

Sävelkodin palvelutalo Koivula-Haritussa on yksi muuttavista yksiköistä. Sävelkodin asukkaat ovat seuranneet Vuokkokodin valmistumista, koska rakennus sijaitsee lähellä Sävelkotia Murkionkadulla. Osa näkee jopa tulevan uuden kotinsa nykyisen asunnon ikkunoista. Muutos on valtava. Ikäihminen on luopunut kodistaan jo kertaalleen muuttaessaan Sävelkotiin. Joku jopa useamman kerran. Omaisten tuki ja läsnäolo on muuton lähestyessä ja muuton aikana tärkeää.

Vuokkokodissa järjestettiin 7.8.19 avoimet ovet, jolloin asukkaat, omaiset ja henkilökunta pääsivät tutustumaan tiloihin. Muutto konkretisoitui ja osa näki jopa tulevan oman huoneensa ja ryhmätuvan, johon tulee muuttamaan. Asukkaat ja omaiset olivat positiiviselle mielellä. Uusi on aina uutta ja muuttoa odotetaan innolla. Huoneiden koko yllätti. 20 neliötä tuntui aiemmin keväällä pidetyissä infoissa kovin pieneltä, mutta nyt huone tuntui tilavammalta ja toimivalta.

Jokainen asukas saa omaan huoneeseensa uuden hoitosängyn, pienen pöydän ja kaksi tuolia. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone-wc ja omat vaatekaapit. Kodinomaisuus tuodaan omilla tutuilla tavaroilla ja esineillä. Oma televisio on monelle tärkeä. Tiloista on helppo kulkea katetuille patioille, joissa voi lämpölamppujen ansiosta oleilla talvellakin.

2. ja 4. kerroksen saunaosastoilta on suora kulku suurelle parvekkeelle vilvoittelemaan. Kerroksissa 2-4 on omaisten tiloja, joissa asukas voi läheistensä kanssa viettää aikaa ja kahvitella. Näistä tiloista pääsee myös suurella parvekkeelle. Vuokkokodin piha-alue on turvallinen, rajattu ja sieltä löytyy paljon tutkittavaa ja ihailtavaa marjapensaista kasveihin ja istutuksiin.

Vuokkokodin ensimmäisen kerroksen aulassa on talon pohjapiirrustus ja tuvat. Kuvassa tulevia työntekijöitä tutustumassa taloon.
 

Muutto Sävelkodin kuudennesta Vuokkokodin ensimmäiseen kerrokseen

Sävelkodissa asuva Rauno Saarinen on muuttamassa Vuokkokotiin lokakuun alussa. Hän tuli poikansa Jukan kanssa tutustumaan Vuokkokotiin. Tuleva uusi koti on ensimmäisessä kerroksessa Salviatuvassa, josta Rauno voi seurailla ikkunoista avaralla pihalla ulkoilevia ja taloon tulijoita.

Tuleva Vuokkokodin asukas Rauno Saarinen ja poika Jukka Saarinen tulossa tutustumaan.
 

Isännöitsijä Kimmo Tilli ja projektin johtaja Kirsi Kiviniemi esittelivät heille toisen kerroksen saunatilat, omaisten tilan ja tuvat. Saunojen tyylikkyys, tilavuus ja kulku suurelle parvekkeelle tekivät vaikutuksen tulevaan uuteen asukkaaseen ja omaiseen. Poika Jukka Saarinen pohti ääneen miten he voisivat hyödyntää omaisten tilaa kyläillessään.

Rauno ja poika tutustumassa saunatiloihin.
 

Tutustuminen jatkui ensimmäisen kerroksen Salviatupaan. Jokaisessa tuvassa on yhteisessä ruokatilassa seinä, joka on tapetoitu maisematapetilla. Yhteisestä tilasta on kulku lasitetulle patiolle ja ylemmistä kerroksista lasitetulle parvekkeelle.

Tulevan huoneen tilavuus yllätti Raunon ja hänen poikansa Jukan. Ihailua herättivät uudet, asianmukaiset tilat ja näkymä ikkunasta osoittautui sijainniltaan hyväksi. Isä ja poika pohtivat jo kovasti, mitä Sävelkodista tuodaan Vuokkokotiin ja mitkä joudutaan varastoimaan muualle. Kysyttäessä, mitä he ovat mieltä muutosta, kuului molemmilta vain positiivisia kommentteja.

Uudessa tulevassa huoneessa Salviatuvassa.
 

”Uuteen elämään”

Sävelkodista tutustumaan saapui myös Heikki Hennula omaistensa kanssa. Odottavin mielin tutustuttiin saunatiloihin ja toisen kerroksen tupiin, jonka jälkeen Heikki pääsi katsomaan omaa tulevaa huonettaan Salviatuvassa. Huoneen koko yllätti heidätkin ja Heikki pohti omaistensa kanssa huoneen kalustusta ja mitä kaikkea Sävelkodista voisi uuteen kotiin tuoda.

Heikki odottaa positiivisin mielin muuttoa uusiin tiloihin. Omaiset kokivat, että uudet tilat mahdollistavat helpomman liikkumisin tuvan sisällä ja pihalla. Huoneen ikkunoista voi myös seurata ajankuluksi, mitä ulkona tapahtuu. Tytär Kristiina Multakarin sanoin ”Heikki tulee uuteen elämään.”

Heikki omaistensa kanssa uudessa tulevassa kodissaan Salviatuvassa.

 

 

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Mia
Siutla
tuleva asiakasvastaava Vuokkokodissa, yksikön esimies / Sävelkodin palvelutalo.
Turun kaupungin hyvinvointitoimiala
Kaupunginosa/alue: