”Sans se sil sit”

Vastavuoroinen puheensorina kuuluu Sävelkodin ruokasalista. On keskiviikko iltapäivä ja lukulähetti Soili Valo on tullut pitämään lukutuokiota asukkaille.

Soili kuuluu Kaupunginkirjaston vapaaehtoisiin lukulähetteihin ja on käynyt Sävelkodissa lukemassa asukkaille maaliskuusta 2018 alkaen, aina säännöllisesti keskiviikkoisin.

Soili Valo on työskennellyt ennen eläköitymistään kirjastonhoitajana ja käy nyt vapaa-ajallaan lukemassa vanhuksille . Sävelkodin keskiviikon lukuhetki on avoin kaikille ja mukana on tänään 11 asukasta. ”Sans se sil sit” Turku-seuran turkulaiskaskuja on luettavana tänään. Asukkaat kertovat Soilin lukemisen välillä omia muistojaan, jonne kaskut vievät. Suurin osa on asunut kauan Turussa, joten aiheet ovat tuttuja.

Soili valitsee luettavansa asukkaiden toiveiden mukaan. Hän kertoo, että vanhuksilla on paljon elämänkokemusta ja elämän viisautta, joten lukuhetket ovat vastavuoroista jakamista. Luettavat valitaan asukkaille sopiviksi ja ennen joulua luettiin mm. F.E. Sillanpään Joulupakinoita ja Muumilaakson tarinoita.

Mukana on tänään Sävelkodin asukkaista Päivikki, joka on säännöllisesti lukuhetkissä mukana. Hän kokee lukuhetket antoisiksi ja Päivikki on tuonutkin usein Jenni Haukion kirjan luettavaksi. Yhteistyö toimii ja lukuhetket jatkuvat. Vapaaehtoiset lukulähetit ovat tärkeitä Sävelkodin arjessa.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Mia
Siutla
Yksikön esimies
Sävelkoti