"Taivas sormia täynnä" - tanssikummi vieraana Kurjenmäkikodissa

Olen vaikuttunut hänen käsistään, niiden rinnalla minun käteni tietävät vielä kovin vähän.

“Taivas sormia täynnä”, sanoo eräs Kurjenmäkikodin asukkaista. Hän muistelee edellisviikon itsenäisyyspäivän juhlaa, jossa yhteinen tanssi aloitettiin omia käsiä koskettaen ja sormia erillään liikuttaen. Nyt hänellä on Tanssikummi vieraanaan ja he kohtaavat kahden kesken. Muiston innoittamana heidän kätensä ojentuvat toisiaan kohti, sormet lähtevät liikkumaan ilmassa, ottavat rytmiä musiikista, kuuntelevat toista. Liike elää ja muuntuu, ranteet kiertyvät. Vuoteessa olevan asukkaan kyynärpää irtoaa alustaltaan ja hymy läikehtii hänen kasvoillaan. He tanssivat yhdessä.

Tanssikummi Henna-Maria Hanhineva on aloittanut työskentelyjakson Kurjenmäkikodissa, jossa hän toimii joulukuun 2018 ajan. Tanssikummi on Läntinen tanssin aluekeskuksen taidelähtöinen palvelu, jota Turun kaupunki on tilannut vanhusten hoivayksiköihin syksyllä 2018. Tanssikummit ovat tanssin ammattilaisia ja toiminnan tarkoituksena on tuoda liikettä ja tanssia erilaisten yhteisöjen arjen keskelle. Keskeistä ovat läsnäolo, kohtaaminen ja kosketus sekä liikuttaminen niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla. Liike herättää muistoja ja tunteita ja voi koskettaa alueita, jonne sanat eivät ylety. Myös Tanssikummi on usein kosketettu. Henna-Marian päiväkirjasta löytyy merkintä kohtaamisesta asukkaan kanssa, jossa he pitelivät toisiaan käsistä: “Olen vaikuttunut hänen käsistään, niiden rinnalla minun käteni tietävät vielä kovin vähän.”

Hetkeksi toiseen ulottuvuuteen

Tanssikummi Henna-Maria on ollut seuranamme Kurjenmäkikoti 2:n alakerrassa parisen viikkoa ilahduttamassa sekä meitä hoitajia että asukkaita. Hän on tanssitaidetta opiskelleena ja siihen omistautuneena saanut liikkeen ja ilon kautta mukavaa virikettä asukkaillemme ja ollut piristämässä päiviämme vuoden pimeimpänä aikana. Monet asukkaista ovat ottaneet hänet avosylin vastaan ja innostuneet tanssista ja jutustelustakin hänen kanssaan. Henna-Maria on sopeutunut joukkoomme hyvin ja hymy kasvoillaan hän on ilostuttanut meitä kaikkia taiteellaan. Päivittäin hän on vienyt musiikkia ja liikkumisen riemua asukkaille huoneisiin. Monet passiivisetkin asukkaat ovat innostuneet liikuttelemaan itse jäseniään tai ovat liikkuneet Henna-Marian avustamana kauniin musiikin soidessa. Aivan kaikki eivät tietenkään niinkään innostuneet tanssista, mutta ajanvietettä löytyi vaikkapa vanhoja kuvia katselemalla ja muistelemalla. Filmitähtienkin kuvia katseltiin ja ihasteltiin.

Monilla asukkailla on rajoitteita näössä ja kuulossakin. Tanssikummin kanssa on syntynyt vaikutelma kuin asukas olisi itse mukana musiikin ja tanssin vietävänä. Tehosteina on käytetty luonnon monimuotoisuutta, aaltoja, aurinkoa, perhosia ja sadetta. On kuin hetkeksi siirrytty toiseen ulottuvuuteen. Jotkut asukkaista ovat alkaneet myös jutella Henna-Marian kanssa kaikesta muustakin mm. kyselleet tanssikummitoiminnasta, esimerkiksi siitä, onko heitä monta ja kiertelevätkö he eri paikoissa. On ollut hoitajienkin hauska huomata, että omiin oloihinsa pyrkivät asukkaat ovat kyselleet ja olleet uteliaita tämän asian tiimoilta.

Huoneessa leijailee Bachin Air

Joidenkin asukkaiden kanssa ollaan menty ohjelmaa läpi  klassisella musiikilla ja onpa löytynyt ranskalaista haitarimusiikkiakin. Skaala on ollut laaja eikä vaihtoehdoista ole ollut pulaa. Joku on saanut liikutuksen kyyneleet Straussin sävelistä ja muistaneet pianoa soittaneen äitinsä. Balettiesityksetkin ovat tulleet mieleen. Huoneissa on koettu hienoja hetkiä ja tunteet ovat olleet pinnassa, asukas on nauranut, iloinnut ja toivottanut Henna-Marian tervetulleeksi ehdottomasti uudelleen.

Joissakin huoneissa käsiä on silitelty tanssin avulla ja höyhenillä kutiteltu poskia ja nenänpäätä. On osattu ottaa ilo irti, kun sitä on ollut tarjolla. Ei ole haitannut yhtään vaikka kaikkea ei olisi niin ymmärretykään. Liike, ääni ja läsnäolo ovat riittäneet mukavaan tanssihetkeen. Eräässä huoneessa ollaan menty saamelaisen musiikin voimalla ja asukas on seurannut tiukasti katseellaan. Toisessa taas ollaan lumouduttu Sibeliuksen Andante festivosta ja päästetty huoneeseen leijailemaan Bachin Air.

On ollut hienoa kuulla näistä kaikista ja siitä kuinka hienosti asukkaat ovatkin ottaneet vastaan Henna-Marian. Olisi ollut hienoa olla kärpäsenä katossa tirkistelemässä tanssin, liikkeen ja musiikin symbioosia. Ei tarvittu suuria, eikä poistua mihinkään turvallisesta huoneesta. Myös itsenäisyyspäivän juhlassa saimme kaikki nauttia tanssikummin taiteesta juhlallisen Sibeliuksen soidessa.

Kiitämme kaikki tanssikummia sydämellisesti valon ja ilon tuomisesta tähän hämärään vuodenaikaan täällä Kurjenmäkikoti 2:n alakerrassa.Yhteiset hetket ovat myös elämänkokemuksen ja muistojen jakamista. Kurjenmäkikodin 102-vuotias asukas antoi Tanssikummille elämänohjeen: “Täytyy kunnioittaa tätä elämää, jonka on saanut.”

Kirjoittajat:
Henna-Maria Hanhineva
Tanssitaide eri ympäristöissä

Lähihoitajat Satu Hanhikoski ja Jaana Angermaa