Atso on Fölin suurkuluttaja

Kuljen fölillä töihin ja muutenkin kaikki mahdolliset matkat kaupunkialueella. Ei Föli-alueella kannata liikkua omalla autolla mihinkään.

Nimi: Atso Virtanen
Ikä: 70 vuotta
Asuinpaikkakunta: Turku
Ammatti: Eläkeläinen, mutta tekee henkilökohtaisen avustajan töitä. Atso on jäänyt eläkkeelle vuonna 2011 varsinaisesta päätyöstään kirjapainoalalla.
Harrastukset: Pyöräily, valokuvaus, musiikki.

Matkustan kanssasi -juttusarja jatkuu! Sarjassa tutustutaan kanssamatkustajiin. Nyt vuorossa on turkulainen Atso Virtanen, 70. Atso on aktiivinen eläkeläinen, henkilökohtainen avustaja ja Fölin suurkuluttaja. Hän juttelee bussissa vieruskavereille, joiden kanssa onkin käyty monet mielenkiintoiset keskustelut.

 

 1. Mitä Fölin linjoja käytät? Linjaa 13 Impivaaraan, linjaa 18 Harittuun, linjoja 300-303 Kuninkojalle, linjoja 700-705 Piikkiön suuntaan, linjaa 7 Kaarina-Naantali –välillä, linjaa 9 Katariinanlaaksoon, linjaa 1 Satamaan sekä linjoja 14-15 Orikedon ja Kakskerran suuntaan.
 2. Mihin kaikkialle kuljet bussilla? Töihin ja muutenkin kaupunkialueella kaikki mahdolliset matkat bussilla. Ei Föli-alueella kannata liikkua omalla autolla mihinkään. Olen Fölin suurkuluttaja!
 3. Onko käytössäsi Fölin matkakortti ja jos niin mikä niistä? Tällä hetkellä seniorin arvokortti, mutta välillä myös seniorin kausikortti.
 4. Miten lataat kortin; palvelupisteessä, latauspisteessä, netissä, bussissa? Nettilatauspalvelussa, koska se on niin helppoa. Seniorin kausikortti on lähtökohtaisestikin edullinen ja vielä edullisempi netissä.
 5. Oletko käyttänyt Fölin mobiililippusovellusta ja jos olet niin mitä lippuja olet ostanut sitä kautta? En ole kokeillut sovellusta, koska minulla on arvo/kausikortti.
 6. Paras bussimuistosi elämäsi varrelta? Viime vuonna Savonlinja liikennöi Turusta Kuopioon ja käytinkin sitä linjaa tosi usein, koska liput olivat edullisia. Oli hieno kokemus käydä Varkaudessa ja mekaanisen musiikin museossa – löysin upean majapaikankin seudulta. Kiva matka!
  Kurussa vietetystä lapsuudesta muistan, kun menimme tädin kanssa Parkanoon bussilla. Busseissa oli rahastaja, joka auttoi minut ulos bussista nostamalla jyrkät rappuset alas. Tuossa hetkessä huomasin, että bussissa oli punaiset pyörät. Ihastelin näitä punaisia pyöriä kädet levällään!
  Fölistä paras muistoni liittyy henkilökunnan ammattitaitoon. Asuin Jyrkkälässä ja kuljin Fölillä mm. Kauppatorille. Tuolla linjalla oli usein kuljettajana nuori nainen. Hänen linja-auton käsittelynsä oli niin silmiinpistävän ammattimaista ja taitavaa, että annoin tästä erityismaininnan Palautepalvelun kautta jälkikäteen. Toivottavasti se tavoitti tämän taitavan kuljettajan!
 7. Jutteletko bussissa vierustoverille? Juttelen, en osaa pitää suutani kiinni. Teen tikusta asiaa! Vieruskaverin kanssa on juteltu monet mielenkiintoiset keskustelut monenlaisista asioista. Minun silmääni pistää se, kun penkillä istuu yleensä vain yksi, vaikka penkkejä on vierekkäin kaksi. Ei kukaan ole käskenyt pois, kun olen mennyt viereen istumaan.
 8. Mitkä asiat koet tärkeänä joukkoliikenteen käyttäjän näkökulmasta? Ekologisuus on hyvin tärkeä asia tänä päivänä. Helppous tietysti myös ja edullisuus samoin. Näiden yhteissumma on ehdoton. Suosimalla joukkoliikennettä voi vaikuttaa myös ilmanlaatuun. Yksityisautoilua pitäisi vähentää.
 9. Miten vietät bussimatkasi? Katselen maisemia ja otan kuvia, minulla on aina hyvä kamera (puhelimessani) mukana. Välillä lähden ihan vain kuvauksellisista syistä esim. Kakskertaan fölillä.Vierustoverille juttelen usein, ja jonkin verran katson puhelimesta nettiäkin.
 10. Käytätkö julkista liikennettä myös matkustaessasi muualla Suomessa tai ulkomailla? Tampereella ainakin, koska Tampereella olen asunut pitkään (34 vuotta). Tänä päivänäkin liikun jonkin verran Tampereella ja Nokialla, ja käytän siellä paikallisliikennettä.
  Kanadassakin on tullut liikuttua bussilla ja muilla joukkoliikennevälineillä. Joukkoliikenteen käyttö ulkomailla oli helppoa, koska siellä oli kiinteä maksu. Toki mukana piti aina olla tasasumma maksua varten eli matkan maksaminen ei ollut niin jouhevaa kuin täällä, mutta tästä on jo aikaa, joten luultavasti sielläkin joukkoliikenne on kehittynyt. Yhdysvalloissa ja Kanadassa on tullut kierrettyä paljon; siellä ihmiset ovat avoimempia ja juttelevat helpommin toisilleen, kuten vierustoverille bussissa. Esimerkiksi luonnonpuistoissa kaikki tervehtivät toisiansa, toisin kuin Suomessa, kun usein jopa katsotaan toiseen suuntaan.
 11. Käytätkö Fölin reittiopasta tai pysäkkiaikatauluhakupalveluita? Käytän niitä jatkuvasti; katson kaikki aikataulut puhelimesta aikatauluhakupalveluita käyttäen! Joskus toki etsin tietoa tietokoneeltakin, mutta yleensä aina puhelimesta. Katson pysäkillä pysäkin numeron ja sen avulla tarkistan pysäkkikohtaiset aikataulut. Tästä on tullut minulle elämäntapa! On niin kätevää, kun näkee reaaliajassa, mikä bussi seuraavaksi saapuu ja koska se on pysäkillä. Omatpysäkit.foli.fi-palvelusta olen lisäksi tulostanut omien pysäkkien aikataulutiedot paperille.
 12. Onko Fölin alkaminen neljä vuotta sitten vaikuttanut joukkoliikenteenkäyttöösi? Paljonkin! Totaalisesti. Käytin joukkoliikennettä ennen uudistustakin, mutta tämä mullisti koko homman. Otin mm. yhden henkilökohtaisen avustajan työn vastaan juuri sen takia, että samana päivänä Föli alkoi kulkea Kaarinaan. Työ siis sijaitsi Kaarinassa ja se olisi jäänyt ottamatta, jos Föliä ei olisi. Upea homma!
 13. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta föli? Kokonaispaketti, positiivinen paketti. Vesibussiakin on tullut käytettyä, eli se tuo nykyään mieleen muutakin kuin bussit.
 14. Haluatko kertoa jotain muuta? Yksityisautoilua katsellessa mietin, että ihmisten pitäisi kyllä käyttää enemmän föliä. Turun Länsikeskuksen kohdallakin liikennettä on paljon, ja henkilöautoissa yleensä vain 1 ihminen autoa kohden. Suosittelen lämpimästi Fölin käytön lisäämistä kaikille!
  Liikuntarajoitteisillekin Föli sopii, koska bussin reunaa pystytään laskemaan. Eli lähteminen ja nouseminen onnistuu, vaikka olisi vaikeaa liikkua. Tähän liittyen haluan antaa kuljettajille vinkin: Olisi toivottavaa, ettei asiakkaan tarvitsisi pyytää kallistamista. Osalta kuljettajista tätä pitää pyytää erikseen. Suurin osa toki kallistaa ilman pyyntöäkin, ja Fölin kuljettajat ovat tosi fiksuja ja heiltä saa hyvää palvelua.

Nimi: Atso Virtanen
Ikä: 70 vuotta
Asuinpaikkakunta: Turku
Ammatti: Eläkeläinen, mutta tekee henkilökohtaisen avustajan töitä. Atso on jäänyt eläkkeelle vuonna 2011 varsinaisesta päätyöstään kirjapainoalalla.
Harrastukset: Pyöräily, valokuvaus, musiikki.

Tietoa kirjoittajasta

Turun seudun joukkoliikenne Föli
Föli tarjoaa monipuolisia joukkoliikennepalveluita Turun kaupunkiseudulla; Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Liedossa, Naantalissa ja Ruskolla.