Erämaakokemus sulle ja mulle

Minulle pitkospuut ovat kuin avoin kutsu suoluonnon vieraaksi, ja mikä parasta, pitkospuiden ansiosta ei jää jälkeäkään vierailustani.

Kurjenrahkan kansallispuistoa nimitetään usein ”turkulaisten erämaaksi”. Ja ihan syystä. Kurjenrahka sijaitsee vain noin puolen tunnin matkan päässä Turusta ja sinne on helppo tulla, nyt myös paikallisliikenteen bussilla! Maisemaa hallitseva karu keidassuo edustaa ikiaikaista muuttumatonta luontoa ja rauhoittaa mieltä. Kurjenrahkalle voi poiketa kaupungin kuhinasta muutaman tunnin päiväretkelle tai sitten varata aikaa ja sopivat varusteet yön yli nautiskeluun. Sopivia reittejä ja taukopaikkoja löytyy kumpaankin tarkoitukseen Föli-yhteyden päästä.

Lapsiperheelle sopiva Kurjenrahka löytyy helposti kahden kilometrin Karpalopolulta. Meidän perheen huippukohtia tällä reitillä ovat:
1. kummallisen Kuhankuonon rajakiven ympärihyppely seitsemän kunnan kautta.
2. kapean tuntuiset pitkospuut upottavalla suolla - joka näyttää jatkuvan silmänkantamattomiin.
3. reitin lopun sankka metsä, jossa ei koskaan tiedä mikä otus kurkkaa seuraavan puun takaa
4. eväsleipien mutustelu ja vaahtokarkkien paisto Kurjenpesän keittokatoksella, josta avautuu kaunis järvinäkymä Savojärvelle.

Savojärven kierros on suosituin Kurjenrahkan reiteistä. Siellä viihtyykin monen tasoiset luonnossa liikkujat. Suoluonto ja lajisto elää vuodenaikojen ja säiden rytmissä omaa elämäänsä, jota voi seurata joko tunnistaen lajien kirjoa tai nauttien väreistä, tuntemuksista ja tuoksuista. Kauneuden ystäville maisemapaikkoja tarjoillaan niin usein, että on vaikea päättää mistä parhaan kuvan someen nappaisi.  Lasten kanssa kulkiessa luonto tarjoaa aina ihmeteltävää pitäen mielenkiintoa vireillä. Pitkospuilla voi helposti nähdä sammakon tai sisiliskon. Ja lapset rakastavat pitkospuita muutenkin, kuten moni aikuinenkin. Kun askellus on helppoa, voi keskittyä aistien kautta tuleviin viesteihin. Minulle pitkospuut ovat kuin avoin kutsu suoluonnon vieraaksi, ja mikä parasta, pitkospuiden ansiosta ei jää jälkeäkään vierailustani.

Fölin Kuhankuonon pysäkiltä on noin 800 metrin polku tai vaihtoehtoisesti tie Kurjenpesälle, jossa on hyvät esteettömät palvelut retken aloittamiselle ja lopettamiselle: kurkien kotisuota esittelevä aina avoin luontotupa, sekä keittokatos, vesipiste, käymälä, jätteiden lajittelupiste, näköalapaikka ja käynti Savojärven rantaan, jossa laituri vaikka järveen pulahtamista varten.

Kurjenpesältä pääset useimmille kansallispuiston reiteille:

Karpalopolku, 2 km rengasreitti
Aloittelijoille sopiva reitti, jonka alkuosa (300 m) luontotuvalta Kuhankuonon rajakivelle on kuljettavissa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla.

Savojärven kierros, 6 km helppokulkuinen rengasreitti, kulkuaika noin 2,5 tuntia
Savojärven kierros kulkee Kurjenpesän luontotuvalta Savojärven ympäri. Reitin suo-osuuksilla on pitkospuut ja reitin varrella on levähdyspaikkoja. Suo-osuuksia on paljon.

Pukkipalon reitti, 9 km rengasreitti, kulkuaika 3,5 tuntia, Savojärven kierroksen päälle
Savojärven reitiltä Rantapihan lähtöpisteestä voit jatkaa tälle keskivaativalle reitille, jolloin saatkin käyttää retkeen koko päivän. Mutta silloin pääset Kurjenrahkan äärettömän suon ja Savojärven tyynen järvinäkymän lisäksi kokemaan Pukkipalon aarnimetsän, joka on varmasti Varsinais-Suomen upein ja luonnontilaisin metsä.

Vajosuon vaellus, 30 km rengasreitti, kulkuaika 2 vuorokautta, jatkoa edellisiin reitteihin
Kun haluat viettää yön luonnossa, tämä reitti sopii sinulle. Maasto on etupäässä melko tasaista ja helpohkoa. Töykkälä-Kurjenpesä-väli on suljettu tällä hetkellä pitkospuiden huonon kunnon takia, mutta niitä uusitaan kesän aikana.

Myös niille, jotka ovat päässeet kulkemisen makuun, Kuhankuonon retkeilyreitistö tarjoaa tekemistä, sillä yhteensä merkittyjä reittejä kertyy 150 km verran. Itselläni urakka on vielä kesken, ja se onkin pelkästään kiva: edessä edelleen löytämisen iloa. Ja sitten kun kaikki on kuljettu, aletaan kokeilla reittiosuuksia eri vuodenaikoina eri seurassa!

Föli liikennöi Kuhankuonolle, Kurjenrahkan kansallispuistoon 23.4. - 22.9.2019. Kuhankuonon liikenteessä kelpaa kaikki Fölin matkakortit ja liput. Kertalipun voi ostaa myös kuljettajalta käteisellä (aikuinen 3 € / lapsi 1,50 €). Aikataulut: foli.fi/kuhankuono

Kurjenrahkan kansallispuisto

Jaa kokemuksesi:

Facebookissa: Kurjenrahkan kansallispuisto ja Turun seudun joukkoliikenne Föli

Instagramissa: @kurjenrahkanationalpark ja @joukkoliikennefoli

Twitterissä: @folinliikenne

Hanna Ylitalo

Tietoa kirjoittajasta

Hanna
Ylitalo
kehityspäällikkö
Metsähallitus
Hanna Ylitalo työskentelee kehityspäällikkönä Metsähallituksessa Rannikon Luontopalveluissa, joka hoitaa Kurjenrahkan kansallispuistoa kuten muitakin valtion luonnonsuojelualueita. ”Olen luonnon sekakäyttäjä. Tunnen ja tiedän että luonto tekee meille hyvää - tee sinäkin hyvää luonnolle!”