Föllärioppaan päiväkirjapoimintoja

Kannustan ehdottomasti kokeilemaan kaupunkipyöriä ja kokemaan kaupungin kenties eri tavalla kuin ennen. Vihreät puistot, ohi vilisevät ihmiset ja merimaisemat tekevät liikkumisesta elämyksen.

Turun kaupunkipyörien eli Föli-fillareiden lanseeraustilaisuuteen saapui vapunpäivänä 1.5.2018 liuta innokkaita vapaaehtoisia pyöräilijöitä. Tuomiokirkkotorille tuodut 300 Föli-fillaria oltiin lähettämässä matkaan, Turun keskustan pyöräasemille.

Ehdimme juuri ja juuri avata Fölin liikkuvan myyntipisteen, kun kiinnostuneita jo vilisi ympärillä. Lavalla sohvaperunat Osku ja Juhani sekä laivakissa Ville Viikinki lämmittivät tunnelmaa. Fölläreiden, kuten Föli-fillareita tuttavallisemmin kutsutaan, startti oli käsillä. Fanfaarit soivat ja pyöräilijät lähtivät matkaan! Lämpö helli ja föllärit levittäytyivät ympäri vihertävää kaupunkia.

Fölläreiden ilmestyminen katukuvaan herätti kysymyksiä: Miten saisin tuollaisen käyttööni? Ilmeni tarve föllärioppaalle, joka auttaisi asiakkaita käyttöönotossa pyöräasemilla!
”Moi, olen Föli-fillari -opas! Ovatko kaupunkipyörät herättäneet kiinnostuksesi? Voit rekisteröityä käyttäjäksi myös ilman bussikorttia, matkapuhelinnumero käy yhtä hyvin. Päivän käyttöoikeus maksaa viisi euroa ja ajoaikaa on kerrallaan puoli tuntia ilman lisämaksua.”

Yhdistä fölit ja föllärit

Föllärioppaan toimenkuvaan kuuluu opastus rekisteröinnissä ja kaupunkipyöriin liittyvissä kysymyksissä pyöräasemilla sekä jokirannassa. Muutamana aamuna olen ollut satamassa laivamatkustajia vastassa ja kävin esittelemässä fölläreitä myös Suomi Gymnaestradassa. Työpäivien aikana olen korjaillut pyörien palautuksia sekä asetellut niitä ryhdikkäämpään asentoon. Pyörän eturenkaassa oleva keltainen pidike on asetettava aseman pyörätelineen loveen, muuten pyörä nojaa ikävästi vaijerilukon varassa.

Kaupunkipyörien tarkoitus on tarjota uusi nopea vaihtoehto keskusta-alueella liikkumiseen ja siksi pyörää voi käyttää 30 minuuttia kerrallaan ilman lisämaksua. Saman pyörän voi toki tarvittaessa ottaa uudelleen käyttöön heti palautuksen jälkeen. Jos käyttöaika ylittyy, käyttäjää veloitetaan alkavilta lisätunneilta erillisen hinnaston mukaisesti. Mikäli polkupyörässä ilmenee jokin vika, se raportoidaan vikailmoituslomakkeen, vika.foli.fi, kautta. Satula käännetään 180 astetta ympäri, jotta muut käyttäjät voivat valita toisen pyörän. Ja jos jokin tilanne aiheuttaa ihmetystä, asiakas voi ottaa yhteyttä Fölin asiakaspalveluun.

Kohtaamisissa asiakkaiden kanssa on käynyt ilmi, että kaupunkipyörät ovat saaneet lämpimän vastaanoton ja lisäksi kiitosta myös matkailun edistämisen kannalta. Olen samaa mieltä asiakkaiden kanssa; kulkeminen kesän tapahtumiin käy jouhevimmin fölillä ja fölläreillä. Liikenneruuhkat voi välttää saapumalla keskustaan fölillä ja siirtymällä lyhyemmät välimatkat fölläreillä. Kannustan ehdottomasti kokeilemaan kaupunkipyöriä ja kokemaan kaupungin kenties eri tavalla kuin ennen. Vihreät puistot, ohi vilisevät ihmiset ja merimaisemat tekevät liikkumisesta elämyksen. Fölläreitä kannattaa kokeilla myös esimerkiksi työpäivän aikana tehtäviin asiointimatkoihin.

Voi fölläreitä hyödyntää myös muuhun toimintaan, nimittäin föllärioppaan ja Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan Pop-up -fillarin kohtaamisessa syntyi uusi idea: turkulainen triathlon! Uintiosuuden voi suorittaa maauimalassa tai vaihtoehtoisesti Fölin vesibussin kyydissä, jos ei itse halua kastautua. Pyöräily luonnollisesti hoituu fölläreillä ja juokseminen vaikka Paavon poluilla.

Nautitaan upeasta Turun kesästä!

Föli-fillarit -kaupunkipyöräjärjestelmä aloitti toimintansa 1.5.2018. Kaupunkipyöräjärjestelmässä on yhteensä 300 polkupyörää ja 35 kiinteää sekä 3 siirrettävää pyöräasemaa. Asemaverkosto ulottuu Kupittaalta keskusta-alueen yli satamaan, minkä lisäksi Skanssissa on kaupunkipyöräasema.

Föli-fillaria voi käyttää useimmilla Fölin kausikorteilla ilman lisämaksua. Ilman korttia vuosihinnaksi tulee 40 euroa.

Lue lisää Föli-fillareista: www.foli.fi/kaupunkipyorat

fölläriopas

Tietoa kirjoittajasta

Fölläriopas Henna
palveluneuvoja / fölläriopas
Turun kaupunki, seudullinen joukkoliikenne