Liisa kulkee bussilla niin töihin, ystäville kuin iltamenoihinkin

Fölillä liikkuessa ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa alueilta, joissa niitä on vähän.

Nimi: Liisa Heinonen
Ikä: 27 vuotta
Asuinpaikkakunta: Raisio
Ammatti: Hankinta-asiantuntija
Harrastukset: Lentopallo, jumpat, lenkkeily, vaeltaminen.

Matkustan kanssasi -juttusarja jatkuu! Sarjassa tutustutaan kanssamatkustajiin. Hankinta-asiantuntijana työskentelevä Liisa Heinonen, 27, kulkee fölillä, koska se on helppoa ja edullista. Bussimatkansa Liisa viettää somettaen, musiikkia kuunnellen ja ihmisten käyttäytymistä seuraillen.

 1. Mitä Fölin linjoja käytät? Käytän linjoja 6, 7, 300, 221, 220, 2 sekä muita TYKS:lle meneviä linjoja, sillä kuljen työmatkat fölillä.
 2. Mihin kaikkialle kuljet bussilla? Töihin, ystäville ja iltamenoihin.
 3. Onko käytössäsi Fölin matkakortti ja jos niin mikä niistä? Käytän bussia arkena niin paljon, että käytössäni on kausikortti. Kesällä käyttö on sen verran vähäisempää, että käytän arvokorttia.
 4. Miten lataat kortin; palvelupisteessä, latauspisteessä, netissä, bussissa? Netissä, koska se on helpoin tapa.
 5. Oletko käyttänyt Fölin mobiililippusovellusta ja jos olet niin mitä lippuja olet ostanut sitä kautta? Olen tutustunut palveluun, mutta en ole ostanut yhtään lippua sieltä. Käytössäni on matkakortti, joten ei ole ollut tarvetta mobiililipuille. Olen myös huomannut, että joillakin käyttäjillä on ollut ongelmia leimatessa lippua bussissa, joten en ole siksikään halunnut kokeilla.
 6. Paras bussimuistosi elämäsi varrelta? Pienenä tyttönä kävin isäni kanssa Muumimaailmassa Naantalissa. Kun tulimme sieltä pois, oli bussi ihan täynnä. Eräs nainen kuitenkin päästi minut istumaan ja olin tosi tyytyväinen, koska lapsena ei oikein jaksa pitää itseään pystyssä liikkuvassa bussissa.
 7. Jutteletko bussissa vierustoverille? En juttele.
 8. Mitkä asiat koet tärkeänä joukkoliikenteen käyttäjän näkökulmasta? Edullisuuden ja helppouden. Ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa alueilta, joissa niitä on vähän. Jos matkan varrella kuitenkin joutuu vaihtamaan bussia useasti, ei se aja enää asiaansa, sillä odotteluun menee aina turhaa aikaa. Nykyään on hyvä, kun bussipysäkeillä on aikataulunäytöt, niin odottelukin on mukavaa kun suunnilleen tietää, koska bussi saapuu. Ennen piti tihrustella pieniä aikatauluja.
 9. Miten vietät bussimatkasi? Somettaen, musiikkia kuunnellen ja ihmisten käyttäytymistä seuraillen; koiria ja lapsia on kiva seurailla.
 10. Käytätkö julkista liikennettä myös matkustaessasi muualla Suomessa tai ulkomailla? Suomen sisällä isoissa kaupungeissa tulee käytettyä joukkoliikennettä. Kyllä isojen kaupunkien välilläkin kannattaa mennä bussilla tai junalla, jos yksin matkustaa.
  Ulkomailla käytän aina joukkoliikennettä. Metro on suosikkini paikoissa, joissa se kulkee. Taksilla kuljen vain yksittäisiä matkoja ulkomailla. Ulkomailla isoissa kaupungeissa liikenne sujuu yleensä hyvin. Ainoastaan Italiassa on ollut hieman sekava joukkoliikennejärjestelmä.
 11. Käytätkö Fölin reittiopasta tai pysäkkiaikatauluhakupalveluita? Käytän reittiopasta vain aikatauluhakuun, koska tunnen Fölin reitistön hyvin ja tiedän aina millä bussilla pääsen perille. Reittioppaasta saa kyllä vaihtoehtoisia reittejä omille vanhoille tutuille reiteille. Esimerkiksi yleensä tulee aina vaihdettua bussia Kauppatorilla, vaikka sen voisi tehdä monessa muussakin kohtaa.
 12. Onko Fölin alkaminen neljä vuotta sitten vaikuttanut joukkoliikenteenkäyttöösi? Muutin pian Fölin alun jälkeen Turusta Raisioon, joten otin uudistuksen vastaan ilomielin. Aiemmin ei tullut mentyä paljoakaan bussilla Turusta Raisioon tai Naantaliin. Nuorempana harmitti, kun kauppakeskus Mylly on Raision puolella eikä normaalilla bussilipulla päässyt sinne. Nykyään pääsee mukavan vapaasti kulkemaan melkein mihin vain.
 13. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta föli? Tul mukkaan eli tul föliin. Nykyään tietysti myös joukkoliikenne.

Nimi: Liisa Heinonen
Ikä: 27 vuotta
Asuinpaikkakunta: Raisio
Ammatti: Hankinta-asiantuntija
Harrastukset: Lentopallo, jumpat, lenkkeily, vaeltaminen.

Tietoa kirjoittajasta

Turun seudun joukkoliikenne Föli
Föli tarjoaa monipuolisia joukkoliikennepalveluita Turun kaupunkiseudulla; Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Liedossa, Naantalissa ja Ruskolla.