Näin käytät Föli-busseja

Bussi kuuluu pysäyttää kättä näkyvästi heilauttamalla. Pimeällä säällä pysähtymismerkki kannattaa näyttää heijastimella, esimerkiksi matkakorttikotelon heijastavalla puolella.

Fölinkäyttäjän ABC

A. Ole pysäkillä ajoissa. Aikataulut, pysäkit ja reitit voi tarkistaa Fölin nettisivuilta ja reittioppaasta: foli.fi ja reittiopas.foli.fi. Näytä pysähtymismerkki selkeästi ja riittävän pitkään. Pimeällä käytä heijastinta.

B. Varaa mukaasi matkakortti, mobiililippu tai käteistä matkan maksamista varten. Matkakortin voi ostaa Fölin palvelupisteestä.

C. Bussiin astutaan etuovesta. Bussista poistutaan keski- tai takaovesta.

Hyvää matkaa!

 

Jännittääkö bussiin astuminen, kun viimeisestä käyttökerrasta on kulunut jo tovi? On totta, että joukkoliikenteen käyttö on muuttunut paljon viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta vain asiakasystävällisempään suuntaan. Kokosimme useimmin mieltä askarruttavat asiat yhteen, jotta kynnys joukkoliikenteen käytön aloittamiseen olisi mahdollisimman matala.

 1. Miten maksan matkani ja kerronko kuljettajalle, missä aion jäädä pois bussin kyydistä?
  Fölin busseissa voi maksaa matkan kertalipulla, mobiililipulla ja matkakortilla.

  Kertalipun saat mobiilisovelluksesta tai kuljettajalta. Jos ostat lipun kuljettajalta, ota mukaan käteistä, sillä bussissa ei toistaiseksi* voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Varaa mielellään tasaraha tai mahdollisimman lähellä lipun hintaa oleva rahamäärä, sillä busseissa ei voi maksaa myöskään isoilla seteleillä. Aikuisen kertalippu maksaa 3 euroa ja lapsen 1,50 euroa. Kertalipuissa on 2 tunnin vaihto-oikeus eli voit käyttää Fölin liikennettä kahden tunnin ajan yhdellä lipulla.

  Jos ostat lipun Fölin mobiilisovelluksesta, bussiin astuessasi näytät lippua bussin etuosassa olevalle keltaiselle lukijalaitteelle. Aseta puhelin näyttöpuoli ylöspäin lukijalaitteen alapuolelle ja lukijalaite lukee lipun näytöllä olevasta QR-koodista. Mobiililippu tulee ostaa valmiiksi ennen bussiin astumista.
  Jos olet päättänyt alkaa liikkumaan Fölillä säännöllisesti, sinun kannattaa hankkia matkakortti Fölin palvelupisteestä. Matkakortilla maksettaessa hinta on edullisempi ja matkan maksaminen jouhevampaa. Kaikki Fölin liput ovat voimassa koko Fölin alueella eli Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Ruskolla. Alueella on voimassa tasataksa ja hinta on sama matkan pituudesta riippumatta. Kuljettajalle ei siis tarvitse kertoa, millä pysäkillä aikoo jäädä pois, ellei pysäkki ole Föli-alueen ulkopuolella (esim. Paraisilla tai Aurassa). Samat liput kelpaavat myös Fölin vesibussiliikenteessä.
   
 2. Peritäänkö lastenvaunuista, -rattaista tai pyörätuolista maksu?
  Lastenvaunuista, -rattaista ja pyörätuolista ei peritä maksua. Maksua ei peritä myöskään pyörätuolissa matkustavasta henkilöstä, lastenvaunuissa tai lastenrattaissa olevan lapsen tai pyörätuolissa olevan henkilön kanssa matkustavasta hoitajasta eikä saattajaan oikeuttavalla Fölin kausi- tai arvokortilla matkustavan saattajasta. Alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta maksavan matkustajan tai lasta lastenrattaissa kuljettavan matkustajan seurassa.

  Rollaattorilla kulkevat saavat matkustaa 24.9.2018 alkaen maksutta päivätaksan aikaan eli maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 12.59 välisenä aikana. Kyseessä on vuoden kestävä kokeilujakso.
   
 3. Mikä matkakortti sopii minulle ja miten saan sellaisen itselleni?
  Matkakortteja on erilaisia; arvokortti, kausikortti ja tuplakortti. Opiskelijat, lapset, nuoret, vammaiset ja seniorit saavat alennusta matkakorttien hinnoista.

  Arvokortti sopii henkilölle, joka matkustaa suhteellisen harvoin. Arvokortilla maksettaessa matkakortilta veloitetaan yhden matkan hinta, aivan kuin ostaisit kertalipun, mutta saat sen edullisemmin ja helpommin. Myös arvokorttimatkoissa on kahden tunnin vaihto-oikeus.

  Kausikortti sopii paljon matkustavalle. Sillä saa tehdä rajattoman määrän matkoja sen voimassaoloaikana.

  Tuplakortti sopii henkilölle, joka ei etukäteen tiedä matkustaako säännöllisesti vai harvakseltaan. Se on arvo- ja kausikortin yhdistelmä. Korttiin ladataan aina 30 päivän kausikortin hinta. Kortti toimii käyttömäärästä riippuen kausi- tai arvokorttina.

  Matkakortin voi ladata Fölin palvelupisteessä, latauspisteessä, nettilatauspalvelussa, mobiilisovelluksessa ja bussissa. Matkakorttia näytetään bussin etuosassa olevalle keltaiselle lukijalaitteelle. Mitään painiketta ei tarvitse painaa. Kortin saldo tai voimassaoloaika (päivä ja kellonaika) tulevat näkyviin lukijalaitteen näytölle.

  Vinkki! Fölin normaalihintaiset arvo- ja kausikortit ovat haltijakohtaisia eli niitä voi käyttää kuka tahansa. Föli toimii siis loistavasti perheen kakkosautona, koska kuka perheenjäsen tahansa voi maksaa matkakortilla matkansa. Alennushintaiset matkakortit ovat henkilökohtaisia eli niitä saa käyttää vain kortin omistaja.
   
 4. Mistä tiedän millä bussilla minun kannattaa matkustaa ja miten pääsen bussin kyytiin?
  Apuna reitin suunnittelussa voit käyttää Fölin reittiopasta, joka löytyy osoitteesta reittiopas.foli.fi. Voit tarkastella reittejä kartalla myös Turun seudun opaskartalta opaskartta.turku.fi (valitse vasemmasta yläreunasta kartalla näkyvät tiedot; ”julkinen liikenne”).

  Pysäkkiaikataulupalvelut helpottavat matkantekoa, sillä näet niistä bussien reaaliaikaiset saapumisajat. Palvelua käyttääksesi tarvitset joko pysäkin numeron tai nimen. Näet sen pysäkillä olevasta kyltistä ja opaskartalta.

  Kun tiedät, miltä pysäkiltä nouset bussiin, mene pysäkille ajoissa. Pysäkeillä olevat paperiset pysäkkiaikataulut ovat arvioituja pysäkkien ohitusaikoja, joten bussi saattaa ohittaa pysäkin ennen ilmoitettua aikaa. Bussi kuuluu pysäyttää kättä näkyvästi heilauttamalla. Pimeällä säällä pysähtymismerkki kannattaa näyttää heijastimella, esimerkiksi matkakorttikotelon heijastavalla puolella.

  Vinkki! Laske kätesi vasta, kun huomaat, että kuljettaja laittaa bussin vilkun päälle pysäkille pysähtymisen merkiksi.

  Astu bussiin sisälle etuovesta. Lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa liikkuessa voit tulla bussiin keskiovesta.
   
 5. Saako bussissa seistä? Entä mihin voin mennä istumaan?
  Voit istua tai seistä matkan ajan. Ethän varaa omaa istumapaikkaa laukullesi, jotta mahdollisimman moni mahtuu istumaan. Ota huomioon vanhukset, vammaiset ja raskaana olevat tarjoamalla heille istumapaikkaasi ruuhkabussissa. Täytä seisomatilat takaosasta alkaen.
   
 6. Saako bussissa puhua puhelimeen? Entä saako bussikatoksessa tupakoida?
  Matkapuhelimeen puhuminen bussissa on sallittua, mutta käytä matkapuhelinta ja muita mobiililaitteita hillitysti.

  Ota kanssamatkustajat huomioon myös pysäkillä ja vältä tupakointia bussikatoksessa.
   
 7. Miten pääsen pois bussista?
  Jos et tiedä, millä pysäkillä sinun kannattaisi jäädä pois bussin kyydistä, voit käyttää Fölin reittiopasta apuna matkan suunnittelussa. Bussi ei automaattisesti pysähdy kaikilla pysäkeillä, vaan sinun tulee ilmoittaa kuljettajalle, että haluat jäädä pois kyydistä. Ilmoitus tehdään painamalla bussissa olevaa STOP-painiketta hyvissä ajoin ennen pysäkkiä.

  Poistu bussista keski- tai takaovesta.

 

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Ole yhteydessä Föliin: www.turku.fi/palaute / Fölin palvelutoimisto: puh. 02 262 4811 / chat-palvelu osoitteessa www.foli.fi.

*EMV-maksaminen tulee Fölin busseihin vuoden 2019 aikana. Se mahdollistaa matkojen maksamisen bussissa pankki- ja luottokorteilla.

Fölinkäyttäjän ABC

A. Ole pysäkillä ajoissa. Aikataulut, pysäkit ja reitit voi tarkistaa Fölin nettisivuilta ja reittioppaasta: foli.fi ja reittiopas.foli.fi. Näytä pysähtymismerkki selkeästi ja riittävän pitkään. Pimeällä käytä heijastinta.

B. Varaa mukaasi matkakortti, mobiililippu tai käteistä matkan maksamista varten. Matkakortin voi ostaa Fölin palvelupisteestä.

C. Bussiin astutaan etuovesta. Bussista poistutaan keski- tai takaovesta.

Hyvää matkaa!

 

Tietoa kirjoittajasta

Turun seudun joukkoliikenne
Föli
Föli on Turun, Kaarinan, Raision, Liedon, Naantalin ja Ruskon yhteinen joukkoliikenne. Alueella on voimassa tasataksa, hinta on sama matkan pituudesta riippumatta. Föli näkyy katukuvassa keltaisina busseina ja kaupunkipyörinä. Nykyään Föli on myös vesillä, sillä Föli-vesibussit seilaavat kesäisin Aurajoen ja Ruissalon/Hirvensalon välillä.