Näin käytät Föli-fillareita

Useimpiin Fölin kausikortteihin kuuluu ilmainen fölläreiden käyttöoikeus. Saat käyttää fölläreitä ilman käyttöoikeusmaksun maksamista, kunhan olet käynyt liittämässä voimassa olevan Fölin kausikorttisi Föli-fillarit-tiliisi.

Föli-fillareilla matkustaminen kesän menoihin käy nopeasti ja mukavasti! Jos et ole aiemmin käyttänyt kaupunkipyöriä, kannattaa lukea tämä kirjoitus, johon olemme koonneet kaupunkipyöräilystä kiinnostuneita useimmin askarruttaneita kysymyksiä.

  1. Mitä kaupunkipyörän käyttö maksaa?

Föli-fillareiden, tuttavallisemmin fölläreiden, käytön hinta koostuu käyttöoikeusmaksusta sekä mahdollisista lisäaikamaksuista.

Käyttöoikeus: Käyttöoikeuksia on kolme: päivän käyttöoikeus (5 €), viikon käyttöoikeus (10 €) ja vuoden käyttöoikeus (40 €). Käyttöoikeus tarkoittaa oikeutta käyttää kaupunkipyöräjärjestelmää. Ostettuasi haluamasi käyttöoikeuden, saat vuokrata föllärin niin monta kertaa kuin haluat käyttöoikeuden voimassaolon aikana. Yhdellä käyttöoikeusmaksulla saa vuokrata vain yhden pyörän kerrallaan. Huomaa, että käyttöoikeus alkaa heti ostohetkellä.

Lisäaikamaksu: Kuhunkin käyttöoikeusmaksuun sisältyy rajaton määrä korkeintaan 30 minuutin matkoja ilman lisäaikamaksuja. Käyttöaika alkaa siitä hetkestä, kun olet vuokrannut pyörän, ja päättyy siihen, kun olet palauttanut pyörän asemalle. Saat siis ajaa niin monta alle 30 minuutin matkaa kuin haluat, ilman lisämaksuja. Mikäli ajat pyörällä yhtäjaksoisesti yli 30 minuuttia kerrallaan, veloitetaan Föli-fillarit tiliisi liittämältäsi maksukortilta lisäaikamaksu.

Fölin kausikortti: Useimpiin Fölin kausikortteihin kuuluu ilmainen fölläreiden käyttöoikeus. Saat käyttää fölläreitä ilman käyttöoikeusmaksun maksamista, kunhan olet käynyt liittämässä voimassa olevan Fölin kausikorttisi Föli-fillarit-tiliisi osoitteessa https://nettilataus.turku.fi/wcycleshop/. Huomaathan, että sinulta veloitetaan lisäaikamaksu, mikäli käytät yhtä pyörää kerrallaan kauemmin kuin 30 minuuttia. Arvokortteihin ja Tuplakortteihin ei sisälly ilmaista fölläreiden käyttöoikeutta.

  1. Miten rekisteröidyn käyttäjäksi?

Käyttääksesi kaupunkipyöriä sinun tulee ensin rekisteröityä käyttäjäksi fölläreiden nettikaupassa osoitteessa . Tutustuthan huolella palvelun käyttöehtoihin ennen rekisteröitymistä!

Kuka tahansa voi rekisteröityä käyttäjäksi eikä rekisteröitymiselle ole ikärajaa, alle 13-vuotiaalta tarvitaan kuitenkin huoltajan suostumus. Rekisteröitymiseen vaaditaan sähköpostiosoite, puhelinnumero ja maksukortti. Lisäksi voit halutessasi liittää Föli-korttisi käyttäjätunnukseesi, jolloin saat föllärin käyttöön kätevästi näyttämällä Föli-korttia lukijaan. Rekisteröitymisen yhteydessä sinun tulee määrittää kuusinumeroinen PIN-koodi, jota käytetään pyörää käyttöönottaessa.

Rekisteröitymisen jälkeen sinun tulee liittää voimassa oleva maksukortti omaan profiiliisi kohdassa ”maksukorttitiedot”. Maksukortilta veloitetaan automaattisesti lisäaikamaksut, jos käytät kaupunkipyörää yli 30 minuuttia kerrallaan.

Rekisteröitymisen jälkeen voit siirtyä tuotteen ostoon. Mene Föli-fillarit profiilisi kohtaan käyttäjät, lisää käyttäjä ja paina Osta- näppäintä. Avaa tuotevalikko painamalla nuolesta. Valitse tuotteeksi haluamasi käyttöaika (vuosi, viikko tai päivä). Tämän jälkeen valitse maksa ja noudata valitsemasi maksutavan ohjeita.

  1. Kuinka pyörä otetaan käyttöön?

Kun olet rekisteröitynyt käyttäjäksi ja ostanut tuotteen, voit ottaa föllärin käyttöösi. Pyörä otetaan käyttöön joko käyttäjätiliin liitetyllä Föli-kortilla tai puhelinnumerolla ja PIN-koodilla.

Voit ottaa pyörän käyttöön

a) Asettamalla Föli-kortin takarenkaan päällä sijaitsevan kortinlukijan päälle. Jätä kortti kortinlukijaan, kunnes pyörätietokone ilmoittaa ”odota”. Kun kuulet lyhyen äänimerkin ja näet ilmoituksen ”avaa lukko”, lukitusvaijeri on valmis irrotettavaksi.

tai

b) Näppäilemällä puhelinnumeron takarenkaan päällä olevaan numeronäppäimistöön ja painamalla OK, minkä jälkeen syötä rekisteröitymisen yhteydessä määritetty kuusinumeroinen PIN-koodi ja paina vielä OK. Kun kuulet lyhyen äänimerkin ja näet ilmoituksen ”avaa lukko”, lukitusvaijeri on valmis irrotettavaksi.

Tarkista pyörän kunto, säädä satula oikealle korkeudelle, aseta vaijerilukko pyörän tangossa olevaan pidikkeeseen ja nauti pyöräilystä.

  1. Miten ajan föllärillä?

Kaupunkipyörällä ajetaan kuten muillakin pyörillä. Kaupunkipyörällä kuuluu ajaa pyörätiellä silloin, kun se on mahdollista. Ellei pyörätietä ole, pyörällä ajetaan tien oikeassa reunassa. Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana yleensä käytettävä kypärää, joten otathan kypärän mukaasi. Fölläreissä on automaattisesti ajon aikana päällä oleva etu- ja takavalo, joten sinun ei tarvitse tuoda omaa pyörälamppua mukaasi. Muista turvallinen ajotapa. Otathan muut tienkäyttäjät huomioon esimerkiksi viittomalla kädellä, kun olet aikeissa kääntyä. Voit tutustua turvalliseen polkupyöräilyyn osoitteessa https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/pyorailijat.

Fölläriin ei saa kiinnittää mitään lisävarusteita, esimerkiksi vetokärryä tai lasten istuinta. Föllärillä saa ajaa vain yksi henkilö kerrallaan.

Mikäli huomaat pyörässä vian, esimerkiksi tyhjän renkaan, teethän asiasta vikailmoituksen osoitteessa vika.foli.fi. Fölläreitä ei saa huoltaa itse.

  1. Miten palautan föllärin?

Kun olet valmis palauttamaan föllärin, aja ensin mille tahansa kaupunkipyöräasemista. Asemapaikat voit tarkistaa osoitteesta https://reittiopas.foli.fi/ zoomaamalla karttaan.

Laita pyörä kiinni pyörätelineeseen. Sen jälkeen ensin herätä näyttö painamalla numeronäppäimistön OK-painiketta, ja kuittaa matka päätetyksi painamalla uudestaan OK-painiketta. Tämän jälkeen pyörä on valmis lukittavaksi telineeseen. Aseta vaijerilukko etuhaarukan läpi lukolle osoitettuun paikkaan. Varmista, että pyörä lukittuu ja antaa merkkiäänen onnistuneesta palautuksesta sekä ilmoittaa näytöllä ”palautettu”. Nyt voit halutessasi vuokrata uuden pyörän käyttöösi. 30 minuutin käyttöaika alkaa alusta joka kerta kun otat uuden pyörän käyttöön.

Jos asema jolle haluat palauttaa pyörän on täysi, lukitse pyörä kiinni johonkin jo asemalla olevista pyöristä ja palauta pyörä normaalisti.

  1. Mitä teen, jos fölläreiden käytössä on ongelmia?

Ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä Fölin asiakaspalveluun (www.foli.fi/asiakaspalvelu).

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Ole yhteydessä Fölläreihin: www.turku.fi/palaute / Fölin palvelutoimisto: puh. 02 262 4811 / chat-palvelu osoitteessa www.foli.fi.

Föli-fillarin käyttäjän ABC

A. Muista rekisteröityä. Föli-fillareiden käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen sekä käyttöoikeuden ostamisen. Rekisteröidy osoitteessa foli.fi/kaupunkipyörät.

B. Fillaroi. Ota fölläri käyttöösi asemalta joko puhelinnumerolla ja PIN-koodilla tai Föli-fillarit tiliisi liittämällä Föli-kortilla. Muista, että yli 30 minuutin matkoista veloitetaan lisäaikamaksu.

C. Palauta. Palauta pyörä mille tahansa asemista. Palauttaminen tapahtuu näin: paina OK herättääksesi pyörän näyttö. Paina uudestaan OK palauttaaksesi pyörän. Lukitse pyörä telineeseen vaijerilukolla. Varmista pyörän näytöltä, että palautus onnistui.

Tietoa kirjoittajasta

Föli-fillarit
Föli-fillarit ovat yhteiskäyttöpyöriä, joita jokainen Turussa liikkuva voi käyttää. Järjestelmän toimittaja on Nextbike Polska S.A. ja operoinnista vastaa toimittajan alihankkija. Rahoitus muodostuu CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen kautta tulevasta EU-tuesta, käyttäjätuloista, mainostuloista ja kaupungin subventiosta.