Usein kysyttyjä kysymyksiä Kauppatorin remontin aiheuttamista muutoksista Föli-liikenteeseen

Reittimuutokset saattavat hidastaa matkantekoa muutaman minuutin ainakin ruuhka-aikoina.

Fölin pysäkit siirtyvät pois Kauppatorin ympäristöstä 24.9.2018. Uudet pysäkkialueet sijaitsevat Linnankadulla, Aurakadulla ja Puutorilla. Uudet pysäkkikartat ja muuta tietoa asiasta löytyy osoitteesta: www.foli.fi/uusikauppatori

Kauppatorin remontti aiheuttaa paljon muutoksia Föli-liikenteeseen 24.9.2018 alkaen. Etsi alla olevasta Q&A-listasta vastaus mieltäsi askarruttavaan asiaan ja voit rauhallisin mielin ottaa vastaan tulevat muutokset!

Jäävätkö pysäkit pysyvästi näin?
Jäävät kunnes uusi Kauppatori valmistuu arviolta vuonna 2020-2021.

Siirtyvätkö pysäkit Kauppatorin remontin aikana?
Tarkoitus on, että pysäkit pysyvät samoilla paikoillaan koko remontin ajan.

Miksi pysäkit on siirretty?
Uuden Kauppatorin rakentaminen laajenee Kauppatorilta viereisille kaduille. Työmaaliikennettä on paljon ja Kauppatoria ympäröivät kadut suljetaan muulta liikenteeltä.

En ehdi jatkoyhteyteen, kun bussi jää Puutorille ja jatkoyhteys lähtee Linnankadulta, tai toisinpäin, mikä neuvoksi?
Brahenkadulle ja Maariankadulle tulee uusien reittien myötä uudet pysäkit, joten kävelymatka bussia vaihtaessa lyhenee verrattuna siihen mitä se olisi tällä hetkellä. Jatkoyhteyteen voi siis siirtyä myös Brahenkadulta tai Maariankadulta, riippuen linjasta.
Bussia voi vaihtaa myös ennen keskustaan saapumista tai keskusta-alueelta poistuttaessa. Reittien suunnittelussa kannattaa hyödyntää Fölin reittiopasta: reittiopas.foli.fi, joka päivitetään ajan tasalle syyskuun alkupuolella.

Miksi penkkejä tai katoksia ei ole väliaikaisilla pysäkeillä? Tuleeko pysäkkejä/katoksia väliaikaisille pysäkeille?
Tämänhetkisen tiedon mukaan penkkejä tai katoksia ei tule Linnankadun ja Aurakadun väliaikaisille pysäkeille tilanpuutteen vuoksi. Puutorin pysäkeille katokset ovat rakenteilla.

Mistä asiasta saa lisää tietoa?
Tietoa Fölin liikennejärjestelyistä löytyy osoitteesta www.foli.fi/uusikauppatori.
Fölin palvelutoimisto neuvoo ja opastaa; Aurakatu 5, 20100 Turku, puh. 02 262 4811, chat osoitteessa foli.fi. Palautetta voi antaa osoitteessa www.turku.fi/palaute.

Missä tästä on uutisoitu?
Liikennemuutoksista on pyritty tiedottamaan kattavasti eri kanavien kautta. Asiasta on tietoa Fölin aikataulukirjassa, joka jaetaan kaikkiin Föli-alueen kotitalouksiin ja yrityksiin syyskuun 16. päivään mennessä. Lisäksi asia on ollut esillä lehdissä, Fölin nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa, busseissa, Turun koteihin jaetussa Turkupostissa (jakopäivä 24.8.), Raision ja Kaarinan tiedotelehdissä ja lyhyesti myös Varsinais-Suomen Yrittäjät –lehdessä syyskuussa. Asia on esillä syksyn mittaan myös paikallisradiossa.

Ovatko reittiopas ja pysäkkiaikataulut ajan tasalla? Mistä lähtien?
Fölin reittiopas ja pysäkkiaikataulupalvelut päivitetään syyskuun alkupuolella. Siihen saakka reittejä ja aikatauluja voi katsoa Fölin aikataulukirjasta ja nettisivuilta www.foli.fi/uusikauppatori.

Hidastavatko muutokset matkantekoa?
Reittimuutokset saattavat hidastaa matkantekoa muutaman minuutin ainakin ruuhka-aikoina. Toivomme asiakkaiden varaavan matkantekoon aiempaa enemmän aikaa ensimmäisillä kerroilla.

Millä perusteella jotkut linjat on laitettu Puutorille ja jotkut Linnankadulle/Aurakadulle?
Puutorille liikennöi linjat, jotka päättyvät keskustaan, sillä Linnankadulla/Aurakadulla ei ole tilaa odottaa seuraavaa lähtöaikaa. Linja 801 lähtee linja-autoasemalta, koska sieltä lähtee muutkin Paraisten suunnan linjat.

Kysymykset, jotka eivät koske bussiliikennettä vaan Kauppatorin rakentamista tai muuta liikennettä koskevia järjestelyitä:
Muita kuin bussiliikennettä koskevia asioita voi tiedustella Kauppatorin infokontista. Tietoa on saatavilla osoitteessa www.turunkauppatori.fi ja palautetta voi antaa osoitteessa www.turku.fi/palaute.

Kuka tästä on päättänyt?
Kauppatorin remontista on päättänyt Turun kaupunginhallitus. Fölin linjojen reiteistä on päättänyt Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta ja keskustan remontinaikaisista liikennejärjestelyistä Turun kaupunkiympäristölautakunta.

Jos joku linja ei pysy aikataulussaan, muutetaanko aikataulua?
Aikatauluihin voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia.

Muuttuvatko reitit Kauppatorin remontin aikana?
Ei, ellei ilmene tarvetta muuttaa niitä.

Palaavatko pysäkit Kauppatorin remontin valmistuttua entisille paikoilleen?
Asia selviää tulevien vuosien aikana. Runkolinjastouudistus toteutetaan, kun Kauppatorin ympäristöön voi taas ajaa busseilla. Linjastoon siis joka tapauksessa tulee muutoksia ja mahdollisesti myös pysäkkien sijainteihin.

Kulkevatko bussit edelleen Tuomiokirkkosillan yli?
Tuomiokirkkosillan yli kulkeva Föli-liikenne vähenee merkittävästi, sillä valtaosa busseista kulkee 24.9.2018 alkaen Aurasillan yli.

Kulkevatko bussit edelleen Turun linja-autoaseman ohi?
Keskustaan tullessa Föli-bussit kulkevat Aninkaistensillan yli ja kääntyvät sillan jälkeen oikealle Läntiselle Pitkäkadulle ja siitä edelleen Brahenkadulle. Bussit eivät siis keskustaan tultaessa mene Turun linja-autoaseman ohi. Linja-autoaseman alueella on kuitenkin pysäkki (nro 89), mutta se on toisella puolella linja-autoasemaa kuin tämänhetkinen pysäkki.
Keskustasta lähtiessä Fölin bussit kulkevat reittiä Brahenkatu – Maariankatu – Aninkaistenkatu eli bussit kulkevat edelleen Turun linja-autoaseman ohi.
Linja 1 ja Puutorille kulkevat linjat menevät edelleen linja-autoaseman ohi sekä keskustaan tullessa että sieltä lähtiessä. Muokattu 30.10.2018: Linjan 1 reittiä keskustaan muutettiin 22.10.2018 alkaen. Lentoasemalta saapuvat vuorot kulkevat keskustaan kuten muutkin Aninkaistensillan ylittävät linjat: reittiä Läntinen Pitkäkatu – Brahenkatu – Linnankatu. Lentoaseman suuntaan linja ajaa reittiä Linnankatu – Brahenkatu – Eerikinkatu – Aninkaistenkatu jne.

Miten esimerkiksi koululaiset löytävät uudelle pysäkille ensimmäisinä päivinä muutoksen tapahduttua?
Föli järjestää oppaita Kauppatorin ja uusien pysäkkien ympäristöön maanantaina 24.9. ja tarpeen mukaan myös seuraavina päivinä, jotta navigointi sujuisi mahdollisimman helposti.
Turkulaisia koululaisia tiedotetaan myös Wilman kautta.

Miksi linjat ovat juuri Linnankadulla, Aurakadulla ja Puutorilla eikä muualla keskustassa?
Bussiliikenne vie paljon tilaa, ja Turun keskusta-alue on niin ahdas, ettei muita mahdollisuuksia Fölin pysäkeille ja reiteille ollut. Bussien pitää myös päästä joen yli joko Tuomiokirkkosiltaa tai Aurasiltaa pitkin, se rajoittaa mahdollisuuksia paljon.

 

 

Fölin pysäkit siirtyvät pois Kauppatorin ympäristöstä 24.9.2018. Uudet pysäkkialueet sijaitsevat Linnankadulla, Aurakadulla ja Puutorilla. Uudet pysäkkikartat ja muuta tietoa asiasta löytyy osoitteesta: www.foli.fi/uusikauppatori

Tietoa kirjoittajasta

Turun seudun joukkoliikenne Föli